Iako ne postoji magična hrana za lečenje astme, neke promene u ishrani mogu da pomognu da se smanje i pod kontrolu stave simptomi astme. Generalno, zdrav, raznolik plan ishrane koristan je kod astme, kaže Holly Prehn, registrovani dijetetičar i sertifikovani kliničar za podršku ishrani u University of Colorado Hospital u Denveru.
Ishrana može pozitivno da utiče na simptome astme
U pregledu o ulozi hrane u upravljanju astmom objavljenom u Nutrients, navodi se da tradicionalna zapadnjačka ishrana – koja sadrži mnogo rafinisanih žitarica, crvenog mesa, prerađenog mesa i slatkiša – može povećati upalu i pogoršati simptome astme, dok ishrana sa više voća i povrća može pozitivno uticati i na rizik od astme i na kontrolu.
– Ishrana bogata voćem i povrćem, kao i mononezasićenim i polinezasićenim mastima (posebno omega-3 eikozapentaenskom kiselinom – EPA), i sa nižim dodatkom šećera i prerađenog i crvenog mesa obično su bolje za lečenje astme – kaže Kelly Jones, registrovani dijetetičar, vlasnica kompanije Kelly Jones Nutrition sa sedištem u Njutaunu, Pensilvanija.
Mediteranska dijeta, zasnovana na puno zdravih masti (kao što je maslinovo ulje), ribi, integralnim žitaricama i voću, odgovara, kaže ona. Postoje i neki preliminarni dokazi koji ukazuju na to da bi praćenje ove dijete zaista moglo biti povezano sa nižim stopama astme, navodi se u jednoj studiji.
Vredi napomenuti da određena hrana takođe može da pogorša simptome astme. Dr Elizabeth Secord, pedijatar specijalizovana za alergiju i imunologiju u Dečjoj bolnici u Mičigenu u Detroitu, preporučuje vođenje dnevnika hrane kako bi se shvatila veza između ishrane i simptoma. Na primer, možda ćete primetiti da začinjena hrana izaziva simptome refluksa slične simptomima astme.
Konačno, kada govorimo o ishrani i astmi, prekomerna težina ili gojaznost treba da budu deo razgovora, kaže dr Secord. Na osnovu jednog pregleda, pokazalo se da ljudi koji su gojazni možda neće dobro reagovati na standardno doziranje za lečenje astme. Druga istraživanja povezuju gojaznost sa lošijim ishodima astme, možda zato što upala uzrokovana gojaznošću doprinosi ograničenju disajnih puteva. Preliminarni dokazi sugerišu da za ljude sa astmom koji imaju prekomernu težinu ili gojaznost, gubitak težine može pomoći u smanjenju simptoma astme. Istraživanja su pokazala da su umereno i ozbiljno gojazne odrasle osobe sa nekontrolisanom astmom koje su izgubile 10 procenata ili više telesne težine zabeležile značajna poboljšanja u kontroli astme.
I zapamtite, dok promene u ishrani mogu da nam pomognu u upravljanju simptomima astme i mogu da smanje ozbiljnost simptoma koje imamo, nijedna ishrana ne sme da zameni lekove ili drugi tretman koji vam je lekar propisao da bi pomogao u stavljanju astme pod kontrolu. Same promene u ishrani ne mogu izlečiti astmu, ali određene namirnice mogu da pomognu u smanjenju simptoma astme.
– Jabuke i pomorandže
Ako želite da ublažite simptome astme, počnite sa dodavanjem više voća svojoj ishrani, kaže Prehn. Voće je dobar izvor beta karotena i vitamina C i E, koji mogu smanjiti upalu i otok u plućima, kažu na Mayo Clinic.
Pregled objavljen u Nutrients navodi da razlog zbog koga voće ima ovaj efekat nije poznat, ali izgleda da se pokazalo da jabuke i citrusi (uključujući pomorandže) posebno smanjuju rizik od astme i simptome. Konzumiranje dve porcije voća (plus pet ili više porcija povrća) dnevno tokom dve nedelje dovelo je do bolje kontrole astme od konzumiranja manje porcija, zaključak je studije.
– Losos
Kada je u pitanju astma, nisu sve masti iste. Jones kaže da mononezasićene masti i polinezasićene masti, posebno omega-3 masne kiseline, mogu biti od pomoći. Na primer, deca koja su jela više putera i brze hrane takođe su imala veću verovatnoću da imaju astmu, zaključak je jedne studije.
Omega-3 masne kiseline, s druge strane, povezane su sa smanjenjem zapaljenja kod ljudi sa astmom, navodi studija. A masna riba, kao što je losos, prepuna je omega-3 masnih kiselina koje suza nas dobre.
– Masna riba ima antiinflamatornu ulogu zbog sadržaja omega-3 EPA – kaže Džons. EPA, jedna vrsta omega-3, ima prednost u odnosu na alfa-linolensku kiselinu (ALA), drugu vrstu omega-3 koja se nalazi u nekim biljnim izvorima, kao što su orasi, čia semenke i laneno seme. Telo mora da pretvori ALA u EPA i često to ne radi efikasno, objašnjava ona.
Osim toga, kako navode u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), losos je jedan od najboljih izvora vitamina D, sa 71 odsto naše dnevne potrebe u porciji od 85 grama. Održavanje nivoa vitamina D može pomoći kod simptoma astme.
– Pasulj
Zdrav mikrobiom creva mogao bi da doprinese smanjenju astme i drugih autoimunih poremećaja. Kako se navodi u jednom pregledu, postoje dokazi da hrana bogata vlaknima podstiče rast zdravih crevnih bakterija povezanih sa manjim rizikom od upalnih poremećaja, uključujući astmu.
Važno je napomenuti da ljudi sa astmom treba da konzumiraju pasulj u umerenim količinama, jer previše ove namirnice može povećati rizik od gasova i nadimanja, što može pogoršati stanje, pokazalo je istraživanje.
– Đumbir
Đumbir ne samo da može da smiri uznemiren stomak već je u stanju da pomogne u ublažavanju simptoma astme. To je zato što određene komponente u đumbiru mogu pomoći u opuštanju disajnih puteva, navodi se u zaključcima jedne studije.
Karen Smith, registrovani dijetetičar i stručnjak za dijabetes iz Physicians Committee and Barnard Medical Center u Vašingtonu, preporučuje dodavanje malo svežeg korena đumbira u prženo povrće koje se servira preko divljeg pirinča. Na ovaj način ćete dobiti prednosti đumbira i hranljivih sastojaka i vlakana iz pirinča, kaže ona.
– Kurkuma
Čuvena po svojoj jarko žutoj nijansi, kurkuma je osnovni sastojak indijske kuhinje i naširoko se koristi u tradicionalnoj kineskoj i istočnoazijskoj medicini za respiratorne i druge poremećaje, navode u National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). Kurkuma je biljka iz porodice đumbira.
Istraživanja sprovedena na miševima navode da aktivni sastojak kurkume, kurkumin, može pomoći u suzbijanju upale u astmatičnim disajnim putevima. Mada NCCIH napominje da je potrebno više dokaza da bi se konačno utvrdile potencijalne zdravstvene koristi kurkume.
– Spanać
Lisnato povrće, kao što je spanać, prepuno je vitamina i minerala, ali sadrži i folat (vitamin B), navode u NIH. Folat može biti posebno važan za ljude sa astmom. Istraživači su otkrili da deca koja nisu dobijala dovoljno folata i vitamina D imaju skoro 8 puta veću verovatnoću da dožive jedan ili više teških napada astme od dece koja su dovoljno jela oba hranljiva sastojka.
– Nar
Iako nije lako da se otvori i očisti ovo voće prepuno semena, trud će se isplatiti – nar nudi zdravu dozu antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju upale u plućima. Prema pregledu objavljenom u Nutrients, voće i povrće bogato antioksidansima može pomoći u smanjenju upale u disajnim putevima.
Jones kaže da je pametno da u svoju ishranu unesemo hranu bogatu antioksidansima, hranu kao što je nar. Sok od nara takođe može pomoći. Studija sprovedena na životinjama otkrila je vezu između soka od nara i manjih količina oštećenja plućnog tkiva.
– Sok od paradajza
Paradajz je bogat antioksidansima i ima malo kalorija, što ga čini vrednim dodatkom našoj ishrani protiv astme. Ali to nije sve – sok od paradajza takođe može pomoći disajnim putevima da se opuste, zaključak je studije sprovedene na životinjama. Pregled objavljen u Nutrients takođe je citirao prethodna istraživanja koja su otkrila da sok od paradajza, koji sadrži antioksidans likopen, pomaže odraslima sa astmom da oslobode disajne puteve nakon nedelju dana konzumiranja.