Naslovna / Ishrana

Ovo meso je odličan izbor za zdravije srce i štitnu žlezdu: Sadrži dosta proteina, a malo masti

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 28. 01. 2025.

Studije pokazuju da povećan unos živinskog mesa može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca

Ćuretina Foto: Shutterstock

Ćuretina je jedno od najčešće konzumiranih mesa na svetu. S obzirom na nutritivni sastav, bogatstvo kvalitetnih proteina i esencijalnih nutrijenata, predstavlja zdrav izbor za većinu ljudi, osim za one s alergijama ili posebnim dijetetskim ograničenjima.

Ćuretina i njen nutritivni profil: Zašto bi trebalo da je jedemo

Nutritivne vrednosti variraju u zavisnosti od dela mesa odabrane živine koje konzumiramo, u ovom slučaju ćurke. Belo meso, bogato mišićnim vlaknima a siromašno mastima idealno je za prženje, dok je takozvano tamno meso (ostatak), koje sadrži više vezivnog tkiva, bolje za duže kuvanje ili dinstanje.

Porcija od 100 g pečenog ćurećeg mesa sa kožom sadrži:

  • 190 kcal/799 kJ
  • 30,9 g proteina
  • 7,4 g masti
  • 2,3 g zasićenih masti
  • 2,7 g mononezasićenih masti
  • 1,8 g polinezasićenih masti
  • 2,4 mg cinka
  • 17 mcg selena
  • 10,1 mg vitamina B3.

Slede najvažnije potencijalne zdravstvene prednosti konzumacije ćurećeg mesa.

Ćuretina obiluje proteinima

Ćuretina je siromašna mastima i bogatija proteinima od piletine, što je čini dobrim izborom za one koji žele da smanjE unos masti. Proteini u živinskom mesu su visokog kvaliteta i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za rast i regeneraciju.

Dobar je izvor vitamina B

Ćureće meso doprinosi unosu vitamina B grupe, uključujući B3, B6 i B12. Ovi vitamini su važni za energijU, funkciju mozga i nervnog sistema, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Ćuretina je riznica minerala

Ćurka je bogata selenom, cinkom, fosforom i gvožđem, što je čini korisnim dodatkom ishrani za podršku funkciji štitne žlezde, imunitetu, zdravlju kostiju i proizvodnji energije. „Tamniji“ delovi mesa, poput bataka i karabataka, bogatiji su gvožđem.

Nizak sadržaj masti

Ćureće meso sadrži minimalnu količinu masti, koja se uglavnom nalazi u i ispod kože. Većina masti u ćuretini je nezasićena, što je povoljno za zdravlje, dok samo trećina čini zasićene masti.

Mišićna masa i posebno srce imaju koristi od takvih namirnica

Zahvaljujući niskom sadržaju masti, visokom nivou proteina i bogatstvu mikronutrijenata, ćureće meso može biti korisno za zdravlje srca. Studije pokazuju da povećan unos živinskog mesa može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca. Takođe, zamena crvenog mesa živinskim može smanjiti kardiovaskularni rizik za oko 19 odsto.

Da li je ćurka bezbedna za konzumiranje svih kategorija stanovništva

Osim u slučaju alergije na ćuretinu, smatra se bezbednom za konzumaciju. Alergija je retka, ali može se javiti kod dece ili odraslih. Obrada, poput pripremanja ćuretine u salamuri (proces dodatne obrade i pripreme solju), može povećati sadržaj natrijuma i kalijuma, pa je preporučljivo proveriti sastav.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo