Naslovna / Ishrana

Šta treba da jedu osobe koje više nemaju žučnu kesu, a šta da izbegavaju

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 26. 03. 2025.

Česta greška pacijenata je preterano opuštanje u ishrani nakon što nestanu tegobe koje su prethodile operaciji žučne kese

Žučna kesa Život bez žučne kese može biti potpuno normalan, ali ne možemo jesti „sve što nam dođe pod ruku“ Foto: Shutterstock

Život bez žučne kese može biti potpuno normalan i bez tegoba, pod uslovom da se usvoji odgovarajući režim ishrane. U prvim danima nakon operacije, ishrana treba da bude blaga i lako svarljiva. Žučna kesa je organ bez koga možemo da živimo, ali su neka pravila o ishrani važna da bi se izbegle tegobe.

Šta i kako da jedemo kada se operiše žučna kesa: Šta jesti, a šta izbegavati posle intervencije

Nakon hirurške intervencije dobićete od stručnog lica savet o odgovarajućoj ishrani. Preporučuje se konzumacija barenog povrća, kuvanog belog mesa, pečenih jabuka i blagih čajeva. Nove namirnice treba uvoditi postepeno, uz pažljivo praćenje reakcije organizma. Vodite dnevnik ishrane i obavezno zabeležute ako vam neka namirnica ne odgovara.

Nakon operacije ponekad se mogu javiti učestale stolice i problemi sa varenjem. Zbog toga bi trebalo izbegavati crveno meso, mlečne proizvode, masne obroke, pekarske proizvode, prženu hranu i slatkiše. Dugoročno, čak i posle oporavkam poželjno je trajno izbegavati masna peciva, suhomesnate proizvode (slanina, kobasice), prženo meso, pržena jaja, masne sireve, pavlaku, poslastice sa puterom, čokoladom i orasima, kao i jake začine, sirće i majonez.

Ishrana osoba kojima je odstranjena žučna kesa: Evo najvažnijih pravila

Unosite redovne i manje obroke

Umesto više velikih obroka, nutricionisti preporučuju pet do šest manjih obroka dnevno, kako bi se olakšalo varenje i ne bi opteretio probavni sistem.

Namirnice sa smanjenim unosom masti

Poželjno je birati hranu sa niskim sadržajem masti, poput kuvane piletine, ribe, povrća i integralnih žitarica. Zdrave masnoće iz maslinovog ulja, lososa, avokada i semenki treba unositi u umerenim količinama i takođe postepeno.

Izbegavanje pržene i teško svarljive hrane

Bolji izbor od pržene hrane, posebno u dubokom ulju, jeste hrana koju smo pripremili pečenjem, barenjem ili dinstanjem na pari.

Postepeno unošenje vlakana

Iako su vlakna korisna i krucijalna za dobru probavu, njihov nagli unos posle intervencije može izazvati nadimanje i dijareju. Preporučuje se postepeno uvođenje voća, povrća i integralnih žitarica.

Dovoljna hidratacija

Voda i biljni čajevi pomažu varenju i sprečavaju probleme sa stolicom, zatvorom ili dijarejom. Ovim pacijentima se posebno preporučuje da izbegavaju gazirana i alkoholna pića.

Praćenje reakcija organizma

Svako od nas različito reaguje na određenu hranu, pa je važno pratiti kako telo reaguje i prilagoditi ishranu sopstvenim potrebama i u oporavku i nakon njega.

Umesto zaključka: Koja je najčešća greška?

Iako žučna kesa nije vitalni organ, njeno otklanjanje može da zahteva promene u načinu ishrane. Uz pravilan model ishrane i usvajanje zdravih navika, moguće je voditi kvalitetan i udoban život i bez žučne kese.

Najčešća greška je preterano opuštanje u ishrani nakon što nestanu tegobe koje su prethodile operaciji. Neki ljudi počnu da unose veće količine hrane, što može dovesti do gojenja i dodatnih probavnih problema. Važno je održavati uravnoteženu i kontrolisanu ishranu, uz pravilno raspoređene obroke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo