Ishrana

Šta treba da jedu osobe koje više nemaju žučnu kesu, a šta da izbegavaju

Priredio/la: Ma.R.

Česta greška pacijenata je preterano opuštanje u ishrani nakon što nestanu tegobe koje su prethodile operaciji žučne kese

Život bez žučne kese može biti potpuno normalan i bez tegoba, pod uslovom da se usvoji odgovarajući režim ishrane. U prvim danima nakon operacije, ishrana treba da bude blaga i lako svarljiva. Žučna kesa je organ bez koga možemo da živimo, ali su neka pravila o ishrani važna da bi se izbegle tegobe.

Šta i kako da jedemo kada se operiše žučna kesa: Šta jesti, a šta izbegavati posle intervencije

Nakon hirurške intervencije dobićete od stručnog lica savet o odgovarajućoj ishrani. Preporučuje se konzumacija barenog povrća, kuvanog belog mesa, pečenih jabuka i blagih čajeva. Nove namirnice treba uvoditi postepeno, uz pažljivo praćenje reakcije organizma. Vodite dnevnik ishrane i obavezno zabeležute ako vam neka namirnica ne odgovara.

Nakon operacije ponekad se mogu javiti učestale stolice i problemi sa varenjem. Zbog toga bi trebalo izbegavati crveno meso, mlečne proizvode, masne obroke, pekarske proizvode, prženu hranu i slatkiše. Dugoročno, čak i posle oporavkam poželjno je trajno izbegavati masna peciva, suhomesnate proizvode (slanina, kobasice), prženo meso, pržena jaja, masne sireve, pavlaku, poslastice sa puterom, čokoladom i orasima, kao i jake začine, sirće i majonez.

Ishrana osoba kojima je odstranjena žučna kesa: Evo najvažnijih pravila

Unosite redovne i manje obroke

Umesto više velikih obroka, nutricionisti preporučuju pet do šest manjih obroka dnevno, kako bi se olakšalo varenje i ne bi opteretio probavni sistem.

Namirnice sa smanjenim unosom masti

Poželjno je birati hranu sa niskim sadržajem masti, poput kuvane piletine, ribe, povrća i integralnih žitarica. Zdrave masnoće iz maslinovog ulja, lososa, avokada i semenki treba unositi u umerenim količinama i takođe postepeno.

Izbegavanje pržene i teško svarljive hrane

Bolji izbor od pržene hrane, posebno u dubokom ulju, jeste hrana koju smo pripremili pečenjem, barenjem ili dinstanjem na pari.

Postepeno unošenje vlakana

Iako su vlakna korisna i krucijalna za dobru probavu, njihov nagli unos posle intervencije može izazvati nadimanje i dijareju. Preporučuje se postepeno uvođenje voća, povrća i integralnih žitarica.

Dovoljna hidratacija

Voda i biljni čajevi pomažu varenju i sprečavaju probleme sa stolicom, zatvorom ili dijarejom. Ovim pacijentima se posebno preporučuje da izbegavaju gazirana i alkoholna pića.

Praćenje reakcija organizma

Svako od nas različito reaguje na određenu hranu, pa je važno pratiti kako telo reaguje i prilagoditi ishranu sopstvenim potrebama i u oporavku i nakon njega.

Umesto zaključka: Koja je najčešća greška?

Iako žučna kesa nije vitalni organ, njeno otklanjanje može da zahteva promene u načinu ishrane. Uz pravilan model ishrane i usvajanje zdravih navika, moguće je voditi kvalitetan i udoban život i bez žučne kese.

Najčešća greška je preterano opuštanje u ishrani nakon što nestanu tegobe koje su prethodile operaciji. Neki ljudi počnu da unose veće količine hrane, što može dovesti do gojenja i dodatnih probavnih problema. Važno je održavati uravnoteženu i kontrolisanu ishranu, uz pravilno raspoređene obroke.