Da li treba prati sirovu piletinu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pranje sirove piletine povećava rizik od širenja štetnih bakterija i izazivanja bolesti koje se prenose hranom

Ostavljanje sirovog pilećeg mesa ili nekog drugog mesa da se namače u slanoj vodi lična je želja i nema svrhe kada je u pitanju bezbednost hrane Foto Shutterstock

Razne vrste neprijatnih bakterija mogu se naći na sirovoj piletini. Dakle, s obzirom na to da niko ne želi da mu te užasne stvari dospeju u stomak, pitaju se da li treba prati sirovu piletinu pre kuvanja ili pečenja. Jednostavan odgovor je – NE.

Zašto je pranje sirove piletine rizično

Sirova piletina i njeni sokovi mogu nositi štetne bakterije kao što su salmonela ili kampilobakter. Obe mogu izazvati trovanje hranom i neprijatne simptome (proliv, bolove u stomaku i povraćanje) koji obično slede.

Iako može zvučati nelogično, pranje sirove piletine radi uklanjanja bakterija može povećati šanse za bolest.

Razlog je da je samo prskanje pilećeg soka i vode problematično.

– Kada isperete sirovu piletinu, voda pokupi sok od piletine i sve bakterije u njemu. Možete kontaminirati svoju sudoperu, radne površine, pribor za jelo, hranu i sve drugo u zoni prskanja – objašnjava registrovana dijetetičarka Beth Czerwony.

Osim toga, NEMA POTREBE da perete piletinu pre nego što je pretvorite u obrok. Kuvanje ili pečenje piletine na odgovarajućoj unutrašnjoj temperaturi – 173,9 ℃ – ubija klice ili bakterije na piletini.

– Sve brige koje možda imate zbog bakterija nestaju pre nego što piletina stigne na tanjir – dodaje ona.

Postoje li sigurni načini za čišćenje piletine

Ako ste odlučni da smanjite količinu sokova iz sirove piletine pre kuvanja ili pečenja, možete lagano da tapkate živinu papirnim ubrusom. Ovaj metod i dalje zahteva oprez kako bi se izbegla unakrsna kontaminacija, uključujući:

  • pravilno odlaganje papirnog ubrusa (profesionalni savet: kanta za smeće treba da bude otvorena tako da ne morate da dodirujete ručku ili povlačite da biste je otvorili)
  • čišćenje i dezinfekciju svih površina i pribora koji su mogli doći u kontakt sa sirovom piletinom ili njenim sokovima (ako ste u dilemi da li nešto treba da očistite, označite ga za čišćenje)
  • pranje ruku odmah nakon rukovanja piletinom

Nikada ne koristite sapune ili deterdžente na sirovoj piletini, jer hemikalije piletinu mogu učiniti nebezbednom za jelo.

Da li piletinu treba namakati u slanoj vodi

Ostavljanje sirovog pilećeg mesa ili nekog drugog mesa da se namače u slanoj vodi lična je želja i nema svrhe kada je u pitanju bezbednost hrane, navodi U.S. Department of Agriculture (USDA). Ali ako to činite, USDA preporučuje sledeće korake da biste izbegli širenje bakterija:

  • pažljivo izlijte tečnost za namakanje;: nemojte je ponovo koristiti
  • operite posudu koju ste koristili za namakanje ili je dezinfikujte u mašini za pranje sudova
  • očistite i dezinfikujte sudoperu i sve površine koje su došle u kontakt sa piletinom ili tečnošću za namakanje
  • držite piletinu u frižideru dok se namače

Ostali saveti za rukovanje sirovom piletinom

Czerwony ima još nekoliko saveta koji mogu da pomognu da ograničite širenje štetnih bakterija kada u kuhinji radite sa sirovom piletinom:

  • sirovu piletinu ili drugo meso uvek držite na najnižoj polici vašeg zamrzivača ili frižidera; na taj način, nijedan od sokova koji potencijalno nose bakterije ne može da iscuri iz pakovanja na drugu hranu
  • koristite posebnu dasku za sečenje sirove piletine; izbegavajte da je koristite za drugu hranu kako biste ograničili potencijalno širenje bakterija unakrsnom kontaminacijom
  • očistite i dezinfikujte sve površine ili pribor koji bi mogao doći u kontakt sa sirovom živinom ili njenim sokovima tokom pripreme hrane – to uključuje i sudoperu
  • kada kuvate ili pečete piletinu, koristite termometar za meso kako biste bili sigurni da je meso pečeno na 73,9 ℃; proverite temperaturu na najdebljem delu mesa jer se ono najsporije kuva ili peče; konzumiranje nedovoljno kuvane ili pečene piletine (ili bilo kog mesa) povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom.

– Piletina je odličan izvor proteina i hranljiv izbor obroka. Da biste ostvarili te koristi umesto trovanja hranom, budite oprezni sa piletinom u kuhinji i uverite se da je potpuno kuvana ili pečena pre nego što je pojedete – upozorava Czerwony.