Naslovna / Ishrana

Kako da čuvamo isečeni avokado i sprečimo da potamni

Priredio/la: S.St.M.|13:30 - 31. 03. 2024.

Zbog nekih popularnih trikova za održavanje svežine avokada možemo ozbiljno da se razbolimo

čuvanje isečenog avokada Čuvanje avokada u posudi sa vodom recept je za opasan rast bakterija Foto Shutterstock

Isečeni avokado lako potamni i bez obzira na mnogo trikova za koje se tvrdi da sprečavaju taj proces i održavaju svež avokado mesec dana, svi oni nisu bezbedni. Primena pogrešnog saveta može čak dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Godine 2022, Američka administracija za hranu i lekove (FDA) izdala je upozorenje kao odgovor na savet koji se pojavio na društvenim mrežama i postao viralan, a koji je sugerisao da čuvanje celog ili isečenog avokada u vodi duže održava njegovu svežinu.

Koji su zdravstveni rizici skladištenja isečenog avokada u vodi

Ideja da se isečeni avokado čuva u vodi zvuči uverljivo. Avokado počinje da dobija braon boju kada je izložen kiseoniku, u procesu oksidacije, kaže Matt Regusci, glavni službenik za usklađenost u New Era Partners, kompaniji koja je specijalizovana za usklađenost sa bezbednošću hrane. Nije nebezbedno jesti smeđi avokado ili gvakamolu koja je potamnela nakon izlaganja vazduhu, ali nije privlačno.

– Ista stvar se dešava sa jabukama i krompirom. Nema ništa loše u promeni boje što se tiče rizika po zdravlje – jednostavno ne izgleda dobro – objašnjava on.

Skladištenjem avokada u vodi, kažu korisnici, usporava se proces oksidacije i voće duže ostaje zrelo i zeleno. Ali prema FDA, ova praksa bi mogla imati ozbiljne zdravstvene efekte.

Dok voda može da sačuva svežinu i ukus avokada na neko vreme, može i da nas izloži bolestima koje se prenose hranom.

– Glavna zabrinutost je mogućnost da svi preostali ljudski patogeni (kao što su Listeria monocytogenes i salmonela) koji se nalaze na površini avokada mogu da se umnožavaju tokom skladištenja kada su potopljeni u vodu – napominje Janell Goodwin, portparol FDA.

Ranije istraživanje FDA pokazalo je da je 17 odsto uvezenog i domaćeg avokada imalo tragove Listeria monocytogenes na ljusci, a 1 odsto je bio pozitivan na salmonelu. Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), Listeria monocytogenes može izazvati groznicu, bolove u mišićima, mučninu i dijareju, dok salmonela može da izazove groznicu, dijareju i grčeve u stomaku. Obe mogu izazvati teške bolesti i smrt kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, dok Listeria monocytogenes može biti posebno opasna za trudnice, novorođenčad i starije odrasle osobe.

– Bakterije poput listerije i salmonele su živa bića. Potrebna im je odgovarajuća temperatura, hrana i što je najvažnije voda za rast. Kada isečete avokado, podelite ga na pola, a zatim ga potopite u vodu, obezbeđujete savršeno okruženje za stvaranje patogene supe – kaže Regusci.

I ako ne isečete avokado pre nego što ga potopite u vodu, i dalje možete biti u opasnosti. Čak i ceo, oprani avokado može da sadrži tragove bakterija koje se vremenom ispiraju u jestivi deo ploda.

– Prošlo istraživanje koje su sproveli naučnici FDA pokazalo je da Listeria monocytogenes ima potencijal da se infiltrira i uđe u pulpu avokada kada se na 15 dana potopi u rashladne rezervoare tokom skladištenja u frižideru. U ovom slučaju, čak ni dezinfekcija ljuske avokada pre sečenja ne bi uklonila kontaminaciju – kaže Goodwin.

Kako da na bezbedan način avokado ostane svež

Avokado treba odložiti na radnu površinu čim ih kupimo. Kada sazri, možete ga staviti u frižider da mu produžite život za dan ili dva, navode u Cleveland Clinic. FDA preporučuje da isperemo ceo avokado pod tekućom vodom i istrljamo ga čvrstom četkom kako bismo uklonili prljavštinu ili bakterije, a zatim ga osušimo čistim peškirom i čuvamo na sobnoj temperaturi dok ne sazri.

Kada otvorite avokado, dodajte malo soka od limuna ili limete na izloženu površinu ako ne planirate odmah da upotrebite celo voće. To će pomoći da duže ostanu sveže, jer limunska kiselina u ovom voću može usporiti proces oksidacije, kaže Regusci. Zatim umotajte voće u plastičnu foliju dok ga ne upotrebite.

Čuvanje avokada u zamrzivaču još je jedan način da se spreči rast bakterija. Zamrzavanje hrane na -18℃ deaktiviraće sve bakterije prisutne u hrani, napominje USDA (ali imajte na umu da ove bakterije mogu nastaviti da se razmnožavaju kao i obično kada se hrana odmrzne). Može da bude zgodno da avokado isečete pre zamrzavanja.

– Izrežite avokado na četvrtine, oljuštite ga i ubacite ga u plastičnu kesicu koja može ponovo da se zatvori. Dodajte malo soka od limuna ili limete i stavite u zamrzivač – savetuje Regusci. (Imajte na umu da kristali leda mogu malo da promene teksturu avokada, tako da je ovaj svet najbolji za avokado koji planirate da koristite u smutijima ili drugim receptima koji se pripremaju u blenderu.)

Sok od citrusa takođe može da spreči da gvakamola potamni tako što sprečava oksidaciju, navodi se u ranijoj studiji, koja je otkrila da luk ima sličan efekat. Ako vam je ostao gvakamole, pokapajte odozgo malo soka od limete, a zatim stavite plastičnu foliju direktno na gvakamole (umesto da je zategnute preko ivica činije). Cilj je da vazduhu bude izložena što je moguće manja količina proizvoda, kaže Regusci. On dodaje da je čuvamo i u zamrzivaču tako što ćemo je sipati direktno u kesu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo