Krv u stolici nije uvek od hemoroida – evo šta lekari žele da znate

Piše: Danijela Tadić    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Sama ishrana, ma koliko bila kvalitetna, nikada ne može da zameni medicinsku terapiju ili procenu

Rak debelog creva je maligni tumor koji može da se javi i bez simptoma, a kada tegobe postanu primetne, bolest je često uznapredovala. Lekari nas pozivaju da nikako ne tolerišemo krv u stolici; čim primetimo ovaj problem, moramo da dođemo na pregled. Moguće je da je krvarenje posledica hemoroida, ali i neke teže bolesti. Rak debelog creva je, nažalost, sve učestaliji, i u mlađoj populaciji, zbog čega nas stručnjaci pozivaju na redovne preglede i podsećaju na značaj prevencije i zdravih životnih navika. Gastroenterolozi predlažu ovih 6 namirnica kao  deo svakodnevnog jelovnika i zaštitu od bolesti.

Možemo li zdravom ishranom da sprečimo rak debelog creva?

Zdrav način ishrane nije zamena za medicinsku negu, ali može da smanji rizik od nastanka bolesti, smatra gastroenterolog dr Joseph Salhab. Karcinom, ali i polipi debelog creva, često se manifestuju vidljivim krvarenjem, pojavom sluzi u stolici, naizmeničnom dijarejom i zatvorom, neplaniranim gubitkom telesne težine, bolom i umorom. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, obavezno dođite na pregled.

- Nije moguće u potpunosti eliminisati faktore rizika. Sama ishrana, ma koliko bila zdrava, nikada ne može da zameni medicinsku terapiju ili procenu, ali potrebno je da uvek razgovaramo o zdravim namirnicama, jer znamo da one mogu da smanje mogućnost pojave hroničnih bolesti - smatra dr Salhab.

Zdrava užina, koja nije skupa, lako se priprema, a može da bude bitan saveznik u očuvanju našeg zdravlja.

Jogurt

Jogurt je jedna od najbitnijih namirnica za zdravlje creva i u isto vreme napitak nekih od najdugovečnijih ljudi na svetu. Jogurt jača kosti i kardiovaskularni sistem. Jedna meta-analiza dovodi u vezu konzumaciju jogurta sa za 7 odsto manjim rizikom od kolorektalnog karcinoma.

Jogurt uz dodatak voća je zdrava i osvežavajuća užina, posebno tokom letnjih vrelih dana.

Citrusi

Pomorandža za užinu je više nego zdrav izbor. Zahvaljujući bogatstvu vitamina, vlakana i vode, ona je odlična namirnica za vitalnost crevnog trakta. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija citrusa može da smanji rizik od raka digestivnog trakta i gornjih disajnih puteva.

Uživajte u pomorandži, grejpfrutu ili mandarini, dodajte ih u smuti ili šarenu voćnu salatu. Ovo voće je puno vitamina C, ima dosta kalijuma, a nema mnogo kalorija. Svi ovi nutritivni elementi su bitni za kontrakciju mišića, kardiovaskularni sistem, deluju kao prirodni diuretik, smanjuju krvni pritisak i sprečavaju zadržavanje tečnosti.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, kao što su orah, lešnik, badem, indijski orah, puni su proteina. Jedno istraživanje navodi da dve porcije orašastog voća dnevno mogu da smanje za 42 odsto rizik od recidiva (ponovnog javljanja bolesti) kod pacijenata sa kasnijim stadijumom raka debelog creva.

Pojedini stručnjaci navode da je orah svojevrsna „superhrana“. Bogati izvori omega-3 masnih kiselina iz oraha mogu da umanje količinu „lošeg“ holesterola i deluju na faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da orah može da smanji nivo šećera u krvi i rizik od dijabetesa tipa 2.

Orašasti plodovi mogu da budu sastavni deo peciva, salata. Dobar efekat kada je u pitanju zdravlje stomaka postiže se kada se orah pomeša sa jogurtom.

Jabuke

Jabuke mogu da budu dobar način da sprečimo rak debelog creva. Poseduju dosta zdravih vlakana. Studija je pokazala da svakodnevna konzumacija jabuka smanjuje rizik od kolorektalnog karcinoma za 47 odsto. U kombinaciji sa orašastim plodovima ili sirom obezbeđuju zdravu užinu bogatu proteinima i vlaknima.

Jedna jabuka srednje veličine sadrži više od 4 grama vlakana, zadovoljava 18 odsto dnevnih potreba za vlaknima kod žena i oko 12 odsto kod muškaraca. Vlakna obezbeđuju osećaj sitosti, poboljšavaju varenje, regulišu šećer, holesterol. Jabuke su voće koje sadrži nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, poznate su po pektinu – rastvorljivom vlaknu koji u digestivnom traktu formira supstancu nalik gelu.

Lubenica

Lubenica se sastoji od 92 odsto vode, koja je neophodna za zdravu probavu. Tokom visokih temperatura, jedno parče lubenice može da nam obezbedi dovoljno elektrolita. Sadrži antioksidante (likopen), aminokiseline i kalijum. Visoki nivoi likopena, koji daje lubenici crvenu boju, veoma efikasno štite ćelije od oštećenja i na taj način sprečavaju nastanak bolesti.

Paradajz

Veruje se da paradajz može da spreči rak debelog creva, zahvaljujući bogatstvu vlakana i antioksidanata.

Paradajz je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju, a štiti ćelije od mogućih oštećenja. Ova namirnica ima i dosta kalijuma, vitamina B i E. Svi ovi elementi jačaju imuni sistem i štite od bolesti.

zdravom užinom protiv bolesti, lekari otkrivaju koje namirnice nas štite od raka debelog creva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>