Ljubičasto voće i povrće: Najbolji borci protiv oštećenja ćelija zbog kojih se razvija karcinom
Hrana ljubičaste boje je dobra za naše srce jer poboljšava krvni pritisak i holesterol, poboljšava funkciju mozga - pamćenje i kognitivne sposobnosti i može da zaštiti od bolesti poput raka, dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti
Ljubičasto voće i povrće nudi brojne zdravstvene koristi zahvaljujući jedinjenjima poput antocijanina i resveratrola, moćnih antioksidanata koji pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija i smanjuju upale. Hrana ljubičaste boje je dobra za naše srce jer poboljšava krvni pritisak i holesterol, poboljšava funkciju mozga - poboljšava pamćenje i kognitivne sposobnosti i može da zaštiti od bolesti poput raka, dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti. Takođe, plodovi ljubičaste boje podstiču imuni sistem, poboljšavaju varenje i mogu da pomognu u kontroli telesne težine zbog visokog sadržaja vlakana.
Koje ljubičasto voće i povrće treba konzumirati?
Američko društvo protiv raka (American Cancer Society) preporučuje konzumaciju voća i povrća različitih boja. Generalno, što voće ili povrće ima više boja - ima više nutrijenata i antioksidansa. Ljubičasta hrana sadrži važne nutrijente - antocijanine, a zaslužni su za ljubičastu, plavu i crvenu boju određenog voća i povrća. Uz to što je antioksidans, antocijanin štiti ćelije od slobodnih radikala.
Grožđe, smokve, šljive, kupine, borovnice, radič, plavi patlidžan... samo su neke od namirnica koje bi trebalo uključiti u ishranu.
Kupine
Ove sočne bobice prepune su hranjivih materija i jakih pigmenata. Antocijanini iz kupina deluju kao jaki antioksidansi u telu, štiteći ćelije od oštećenja i smanjujući upalu koja bi inače mogla da dovede do negativnih zdravstvenih ishoda. Kupine su takođe bogate jakim polifenolima, kao i vlakanima i mikronutrijentima, uključujući vitamin C, folat, magnezijum i mangan.
Grožđe
Bogato je vitaminima (A, B, C), mineralima (kalijum, mangan, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, silicijum, fosfor i jod, kao i različitim polifenolima i flavonoidima, biljnim antioksidansima koji sprečavaju prerano starenje ćelija, nastanak, odnosno razvoj raka i pojavu kardiovaskularnih bolesti. Uz to, grožđe podstiče probavu, cirkulaciju, rad jetre i bubrega koa i izlučivanje otrovnih materija iz organizma.
Smokve
Sadrže obilje korisnih hranjivih sastojaka, uključujući vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, kalcijum, gvožđe, fosfor, mangan, natrijum, kalijum... S obzirom na to da su bogate vlaknima, smokve sprečavaju opstipaciju, podržavaju gubitak kilograma i smanjuju nivo lošeg holesterola. Bioaktivna jedinjenja u smokvama preveniraju karcinome, posebno rak debelog creva, kao i razne vrste bolesti.
Šljive
Šljive su niskokalorična superhrana koja neće da povisi nivo šećera u krvi, a koristi ovog ploda su odlične. Uz sveže šljive i suve šljive su poznate po rešavanju problema zatvora, a pomažu i kod osteoporoze. Sveže i suve šljive bogate su antioksidantima, a zbog toga mogu da smanje upale i zaštite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima. Uz to su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.
Plavi patlidžan
Odličan je izvor vitamina C, K i B6, tiamina, niacina, magnezijuma, mangana, fosfora, bakra, vlakana, folne kiseline, kalijuma i drugih minerala i vitamina. Uz to poboljšava probavu, jača zdravlje srca i kostiju, prevenira nekoliko vrsta karcinoma jer se uspešno bori protiv slobodnih radikala. Takođe, plavi patlidžan dobar je kao prevencija anemije, a i održava moždane funkcije.
Ljubičasti kupus
Smanjuje upalu i štiti od određenih vrsta karcinoma. Ljubičasti kupus je niskokaloričan ali je dobar izvor vlakana i vitamina A, C, K i B6. Takođe sadrži male količine drugih vitamina i minerala. Odličan je izvor korisnih biljnih jedinjenja i antioksidansa koji održavaju zdravlje srca i kostiju.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.