Naslovna / Ishrana

4 najvažnije zdravstvene prednosti limuna: Koje organe štiti ovaj citrus

Priredio/la: I. V. |11:00 - 29. 05. 2024.

Fenolna jedinjenja su tip antioksidansa koji se nalazi u limunu, a važna su jer održavaju zdrav nivo krvnog pritiska, funkciju endotela i nivoe dobrog LDL holesterola

zdravstvene prednosti limuna Fenolna jedinjenja su tip antioksidansa koji se nalazi u limunu i ona održavaju zdrav krvni pritisak Foto: Pexels

Zdravstvene prednosti limuna su dovoljna razlog da ovo citrusno voće što više uvrstimo u svakodnevnu ishranu kako bi očuvali dobro zdravlje. Limun je citrusno voće poznato po svom kiselom, gorkastom ukusu i jarkožutoj boji. Prepun je vitamina C i antioksidanata koji podržavaju različite aspekte zdravlja. Na primer, voda sa limunom je stekla veliku popularnost jer pomaže u smanjenju rizika od kamena u bubregu, podstiče apsorpciju vitamina C i zdravo varenje.

Najvažnije zdravstvene prednosti limuna održavaju dobro zdravlje

Limun je deo porodice Rutaceae zajedno sa drugim citrusnim voćem. Među brojnim korisnim dejstvima ove kisele voćke izdvajaju su 4 najvažnije zdravstvene prednosti.

1. Pomaže u sprečavanju stvaranje kamena u bubregu
Kamen u bubregu je takođe poznat kao bubrežni kamenac ili nefrolitijaza. To su čvrste naslage napravljene od minerala koji se nakupljaju u urinarnom traktu i formiraju u bubrezima. Kamen u bubregu pogađa oko 10 odsto populacije. Povećanje nivoa slabe kiseline, koja se zove citrat, u urinu i stvaranje alkalnijeg urina može da pomogne u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.

Limun sadrži oblik citrata koji se zove limunska kiselina koja pomaže u povećanju nivoa citrata u urinu. Limunska kiselina se vezuje za kalcijum u urinu kako bi sprečila prezasićenost urina. Takođe se vezuje i za čvrste nakupine minerala zvanih kristali kalcijum oksalata kako bi sprečio njihov rast i stvaranje bolnih kamenaca u bubregu.

Prema National Kidney Foundation, dnevna konzumacija 100 ml koncentrata limunovog soka pomešanog sa vodom može da pomogne u sprečavanju kamena u bubregu. Međutim, alkalni citrat, kao što je kalijum citrat, može biti bolji ako su pH vrednosti urina previše kisele. U svakom slučaju, uvek je najbolje posavetovati se sa lekarom o riziku od kamena u bubregu i najboljim opcijama prevencije.

2. Podržava zdravlje srca
Limun je bogat vitaminom C i drugim antioksidansima koji podržavaju zdravlje srca. Konzumiranje adekvatnog vitamina C štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala – veoma nestabilnih čestica koje mogu da oštete ćelije ako se ne neutrališu. Ovo može da pomogne u sprečavanju ateroskleroze (nakupljanje plaka u arterijama), stanja koje povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Fenolna jedinjenja su tip antioksidansa koji se nalazi u limunu i ona održavaju zdrav krvni pritisak, funkciju endotela i nivoe holesterola lipoproteina niske gustine (LDL). Endotelna funkcija se odnosi na to koliko glatko krv teče kroz telo. Hipertenzija (visok krvni pritisak), visoki nivoi LDL holesterola i smanjena funkcija endotela povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Velika studija iz 2017. pokazala je da je veći unos voća i povrća ima veze sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i smrtnosti od svih uzroka (rizik od smrti zbog bilo kog uzroka).

3. Poboljšava apsorpciju gvožđa
Jedan limun sadrži više od 30 odsto dnevne vrednosti za vitamin C koji je važan za apsorpciju gvožđa, kao i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Pomaže nam da bolje apsorbujemo  nehemsko gvožđe, koje se nalazi u biljkama i hrani obogaćenoj gvožđem kao što su hleb i žitarice.

Spajanje izvora hrane bogate gvožđem sa vitaminom C pomaže nam da ga efikasnije apsorbujemo. To može da bude posebno korisno ako je neko vegan ili vegetarijanac i prvenstveno konzumira nehemsko gvožđe koje se nalazi u biljnoj hrani. Vitamin C može da spreči anemiju zbog nedostatka gvožđa, stanja koje nastaje kada telo nema dovoljno gvožđa da proizvodi hemoglobin – protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik kroz telo.

4. Sprečava oštećenje ćelija
Antioksidansi u limunu sprečavaju oštećenje ćelija koje se dovodi u vezu sa zdravstvenim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, hronična bolest bubrega, rak i hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP). HOBP je grupa hroničnih, progresivnih bolesti pluća koje ograničavaju protok vazduha u pluća i izazivaju otežano disanje.
Brojne studije pokazale su da je citrusno voće bogato antioksidansima prisutnih u soku i „mesu“, ali nedavna istraživanja pokazuju da kora citrusa sadrži još veće količine antioksidanata koji unapređuju zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jovanča
23:04, 29. 05. 2024.
Odgovori

Imam 80.god. i godinama koristim jedan limun dnevno u vidu limunada ili sam sok.Prija mi i zdravlje me dobro služi iako sam dobio šećer pre 20.god. zbog velikog stresa koji držim pod kontrolu.Svakodno pešačim između 10.000 do 15.000.koraka i mogu reći da sam zdrav.Jedem puno voća svakodnevno.

Realnost
12:00, 02. 06. 2024.
Odgovori

Sve je ovo tačno, samo ne mogu da ne pitam, šta su naši preci jeli i bili zdravi kao dren kada nije bilo citrusa, kurkume, karija, pqradajza i paprike, moramo li se zapitati da možda najveći naš problem nije hrana, osim one koju svesno truju, već način života, konstantan stres, nervoze, strahovi, psihička nezrelost za život pojedinca!? Zapitajte se samo jedne sitnice, kada ste zadnji put rekli baš ono šta mislite i osećate, kada ste otvorili dušu prijatelju, kolegi, bračnom supružnik, probajte kada se ustanete da ne razmisljate odmah o problemima, već lagano se zahvalite na još jednom danu, poželite prolazniku dobro jutro, pridružite vrata isobi koja više ni ne zna šta je ni ko je i videti ćete da se ljudi vraćaju na fabričko podešavanje da budu ljudi!!! Jedemo da bi živeli, ne živimo da bi jeli, sve je dostupno pa i znanje samo se opustite da bi mozak mogao da radi!!! Srećan Vam život, jedini dar koji smo dobili, ne bacajte ga, nije lepo, delite ga, to je smisao!!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo