Plavi patlidžan podstiče zdravlje srca i štiti nas od gojaznosti

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Plavi patlidžan sadrži antioksidante poput vitamina A i C, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja, podstiče zdravlje srca i čuva od neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest

Plavi patlidžan smatra se veoma zdravim povrćem zbog visokog sadržaja vlakana, vitamina i minerala, koji podstiču zdravlje srca, varenje i kontrolu telesne težine. Ovaj tamnoljubičasti plod sadrži antioksidante koji štite ćelije, poput nasunina u koži, i hranljive materije poput kalijuma, vitamina C, vitamina K i folata.

Plavi patlidžan je namirnica koja može da se jede "bez griže savesti"

Plavi patlidžan je deo tradicionalne medicine hiljadama godina. U drevnom indijskom sistemu ajurvedske medicine, lekari su koristili beli patlidžan za lečenje dijabetesa, a korenje za ublažavanje astme. Iako patlidžan nije najhranjivije povrće, on pruža pristojnu količinu kalijuma i vlakana. Sa samo 25 kalorija i manje od 1 grama masti po porciji, smatra se hranom koja može da se jede "bez griže savesti" što ga svrstava u red namirnica koje ne goje.

Patlidžan sadrži antioksidante poput vitamina A i C, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Takođe je bogat prirodnim biljnim hemikalijama koje se nazivaju polifenoli, koje mogu da pomognu ćelijama da bolje obrađuju šećer kod osoba koje imaju dijabetes.

Rane laboratorijske studije na ćelijama ukazuju da patlidžan štiti od vrste oštećenja DNK koja dovodi do razvoja karcinoma, ali istraživači još uvek treba da potvrde ovu korist kod ljudi.

Kuvanjem patlidžan dobija kremastu teksturu

Plavi patlidžan je povrće iz porodice pasinja, poput krompira, paradajza i paprike. Potiče iz Indije i Azije, gde i dalje raste u divljini, a u Evropu je stigao sa otomanskim carstvom u 7. i 8. veku. Sjajni, ljubičasti patlidžan u obliku suze nama je najpoznatiji plod, iako ovo povrće može da se nađe u raznim bojama i oblicima. Kada isečete plod, ispod kore je "belo meso" sa naznakom zelene ili žute boje, isprekidano malim grozdovima bež semenki. Kuvanjem mesnata unutrašnjost dobija kremastu konzistenciju i smatra se dobrom zamenom za meso. Ako je unutrašnjost smeđa, patlidžan je možda pokvaren.

Antocijanini su pigmenti zbog kojih je plavi patlidžan ljubočaste boje, a i štite nas od gojaznosti

Antocijanini, pigmenti koji patlidžanima daju ljubičastu nijansu, imaju antioksidativna svojstva koja se dovode u vezu sa anti-inflamacijom i zaštitom od gojaznosti. Drugi, nazvan nasunin, posebno je dobar u odbrani od slobodnih radikala i zaštiti ćelija od oštećenja koja mogu da dovedu do preranog starenja i bolesti. Ova vrsta zaštite ćelija od oštećenja posebno je važna u mozgu čineći patlidžan važnom hranom za zaštitu od neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.

Hlorogena kiselina iz patlidžana jača imunitet kroz svoje antimikrobne i antivirusne aktivnosti. Porcija od oko 250 g patlidžana obezbeđuje oko 10 odsto dnevnih potreba za manganom, mineralom koji pomaže u proizvodnji kolagena i unapređuje zdravlje kože i kostiju. Plavi patlidžan sadrži i manje količine folata i drugih vitamina B, kalijuma i vitamina C i K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>