Naslovna / Ishrana

Stručnjaci otkrili koja je količina kafe tokom trudnoće bezbedna po zdravlje deteta

Priredio/la: I. N.|14:01 - 17. 03. 2021.

Preveliki unos ovog napitka može da uzrokuje poremećaj pažnje i hiperaktivnost deteta

Trudnicama se savetuje da ograničavaju unos kofeina Foto: Shutterstock

Previše kafe tokom trudnoće moglo bi da bude uzrok pojave problema u ponašanju deteta. To su pokazali rezultati studije o razvoju mozga i zdravlju deteta, koje je obuhvatilo 9.000 snimaka mozga kod dece uzrasta 9 i 10 godina, a koja su bila izložena kofeinu pre svog rođenja.

Rizik od pobačaja

Trudnicama se savetuje da ograničavaju unos kofeina kako bi smanjile rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja, a nova studija sugeriše da postoji verovatnoća da će trudnice koje u većoj količini konzumiraju kafu imati decu sa problemima u ponašanju.

Poremećaj pažnje i hiperaktivnost

Skeniranje mozga dece čije su majke konzumirale kofein tokom trudnoće pokazalo je promene koje bi kasnije mogle da dovedu do problema u ponašanju, uključujući poremećaje pažnje i hiperaktivnost.
Problematična ponašanja primećena su kod one dece čije su majke prijavile pijenje kafe tokom trudnoće.

Poznato je da fetus ne može da razgradi kofein kada prođe kroz placentu, pa iz tog razloga nije sasvim jasno na koji način i u kom trenutku trudnoće kofein dovodi do ovih promena. Studija nije pronašla uticaj ove supstance na inteligenciju ili kognitivne sposobnosti, odnosno sposobnosti razmišljanja dece.

Jedna do dve šoljice

Stručnjaci savetuju da trudnice ograniče unos kofeina na jednu, a najviše dve šoljice dnevno, ako ne mogu bez ovog napitka, jer je procenjeno da ta količina detetu neće naneti veću štetu.
Onim ženama koje su naviknute na unos veće količine kafe, savetuje se postepeno odvikavanje. Simptomi koji mogu da se jave naglim prestankom unosa kafe jesu razdražljivost, pospanost, nervoza i anksioznost, pa je najbolje unos smanjiti već pre trudnoće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo