Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Lubenica dobra za potenciju?

4:00 - 17. 09. 2020.

PRENOSIMO: „Nema namirnice koja bolje gasi žeđ od lubenice. Međutim, njene dobrobiti se ne završavaju samo na tome“

Lubenica opušta i širi krvne sudove Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

U lubenici se nalazi značajna količina aminokiseline – citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za prohodnost krvnih sudova, što sprečava srčani i moždani udar, a istovremeno doprinosi boljoj potenciji. Analize su pokazale da u 100 g lubenice, ima čak 210 mg citrulina.

U prilog tvrdnji da je lubenica pravi lek iz prirode je i činjenica da 180 g lubenice sadrži 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, bogata je i kalijumom i magnezijumom.

Lubenica je odlična za dijetu, jer sadrži malo kalorija. U 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, puno vode, koja je leti veoma važna.

Iako svi vole lubenicu iz frižidera, bolje je da se prirodno prohladi na betonu i u hladu, jer u frižideru ona gubi neka svojstva, naročito likopen, koji efikasno štiti od bolesti, naročito pojave kanceroznih ćelija.

Od lubenice je čak lekovita i kora. S obzirom na to da nije ukusna za jelo, a obiluje vitaminima i mineralima, savet je da se sitno nasecka i doda u salate od tunjevine ili piletine.

Semenke lubenice, koje se takođe uglavnom bacaju, mogu da se jedu. U Kini se ove koštice prže i jedu kao grickalice. Smatra se da pogoduju očuvanju zdravlja bubrega.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend