Letnje doba ispunjeno je šarenim i hidratantnim voćem koje nam pomaže da pobedimo vrućinu. Ako tražite hidratantno voće, imajte na umu lubenicu – 100 grama ima 91,4 gr vode i bogatstvo vitamina A i C, kaže nutricionista Shruti Keluskar. Kada je u pitanju visok sadržaj vode, ananas nije daleko – 100 grama ananasa ima 86 grama vode, navodi Američko ministarstvo poljoprivrede. Pored visokog sadržaja vode, letnje voće obezbeđuje vitamine i minerale i idealno je za voćne deserte koje lako možemo sami da napravimo.
Recepti za letnje voćne deserte
Od sočnog manga do slatkog ananasa, lista letnjeg voća je duga. Ovo voće ima visok sadržaj vode, što ga čini neophodnim tokom letnjih meseci. Možemo ga oljuštiti, iseći i konzumirati ili od njih napraviti ukusne i zdrave poslastice.
1. Narandžasti sladoled na bazi jogurta
Sastojci:
- 2 šolje svežeg soka od pomorandže (oko 4 do 5 pomorandži)
- 1 šolja običnog grčkog jogurta
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- iscedite pomorandže da dobijete oko 2 šolje svežeg soka i uklonite semenke
- u srednjoj činiji pomešajte svež sok od pomorandže, grčki jogurt, med i ekstrakt vanile i umutite ih
- sipajte smesu u kalupe za sladoled, ostavljajući malo prostora na vrhu kako bi se omogućilo širenje prilikom zamrzavanja
- stavite štapiće za sladoled u kalupe
- stavite kalupe u zamrzivač i ostavite 4 do 6 sati ili dok se potpuno ne zamrznu
- polako izvadite sladoled iz kalupa i uživajte
2. Sladoled od mente i lubenice
Sastojci:
- 4 šolje lubenice bez semenki (na kockice)
- 1 šolja kokosovog mleka
- 2 kašičice suvih urmi u prahu
- 2 kašičice semena lubenice (osušene)
- 1 kašika soka od limete
- 1/4 šolje svežih listova mente
Priprema:
- kockice lubenice i semenke stavite u blender i mešajte dok ne postanu glatke; procedite kroz sitno sito da biste uklonili pulpu, ako želite
- u velikoj posudi pomešajte sok od lubenice, kokosovo mleko, suve urme u prahu, sok od limete i sitno seckane listove mente
- pokrijte posudu i stavite je u frižider na najmanje 60 minuta
- ohlađenu smesu sipajte u aparat za sladoled i mešajte oko 20 do 30 minuta
- prebacite umućeni sladoled u posudu koja se hermetički zatvara i ostavite u zamrzivač 3 do 4 sata
3. Sorbe od krastavca i borovnice
Sastojci:
- 2 šolje krastavca (oljuštenog i iseckanog)
- 1 šolja borovnice (oljuštene i iseckane)
- 1 šolja vode
- 1 kašika rendane korice limete
Priprema:
- u blenderu mešajte komade krastavca dok smesa ne postane glatka
- u malom tiganju pomešajte vodu i borovnice; zagrejte na srednjoj vatri, mešajući dok se bobice ne rastvore; sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi
- u velikoj činiji pomešajte sok od krastavca, rendanu koricu limete i ohlađeni sirup od borovnice i dobro promešajte
- zamrzavajte ga 4 sata, ali mešajte svaki sat
4. Sladoled od ananasa i kokosa
Sastojci:
- 3 šolje svežeg ananasa (iseckan)
- 1 šolja kokosovog mleka
- 2 kašičice šećera
- ¼ šolje badema (natopljenog i oljuštenog)
- ¼ šolje suvog grožđa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- u blenderu pomešajte komadiće ananasa, bademe i suvo grožđe dok ne dobijete glatku smesu
- u velikoj posudi pomešajte sok od ananasa, kokosovo mleko, šećer i ekstrakt vanile i mutite dok se šećer ne rastvori
- pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 1 sat
- ohlađenu smesu sipajte u aparat za sladoled i mešajte najmanje 20 minuta
- prebacite umućeni sladoled u hermetički zatvorenu posudu i ostavite u zamrzivaču oko 4 sata da dobijete čvršću teksturu
5. Parfe od breskve i jogurta
Sastojci:
- 2 zrele breskve (isečene)
- 2 šolje grčkog jogurta
- 1/2 šolje granole
- 2 kašike meda
- sveža menta za ukras
Priprema:
- u čaše za serviranje stavite 1/4 šolje grčkog jogurta
- dodajte sloj narezanih breskvi
- dodajte 2 kašike granole
- ponovite slojeve, završavajući jogurtom i breskvama
- odozgo prelijte malo meda i ukrasite svežom mentom
- stavite na 15 minuta pre serviranja
6. Sorbe od manga
Sastojci:
- 3 zrela manga (oljuštena i isečena na kockice)
- sok od 1 limete
- 1/2 šolje vode
Priprema:
- u blenderu pomešajte mango isečen na kockice, sok od limete i vodu i blendajte dok ne postane glatka smesa
- sipajte smesu u plitku posudu i zamrznite 4 sata, mešajući svaki sat da biste razbili kristale leda
7. Sladoled od jagoda i banana
Sastojci:
- 2 šolje jagoda (isečenih)
- 2 banane (isečene)
- 1 šolja grčkog jogurta
- 2 kašičice meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- u blenderu pomešajte jagode, banane, grčki jogurt, med i ekstrakt vanile i blendajte dok ne dobijete glatku smesu
- sipajte smesu u kalupe za sladoled
- stavite štapiće za sladoled i ostavite najmanje 4 sata u zamrzivaču da se potpuno zamrznu
8. Čia puding od borovnice
Sastojci:
- 1 šolja bademovog mleka
- 1/4 šolje čia semena
- 1/2 šolje borovnica
- 1 kašika meda
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
- u činiji pomešajte bademovo mleko, čia semenke, med i ekstrakt vanile
- dobro promešajte kako bi se čia semenke pravilno rasporedile
- pokrijte i ostavite u frižideru oko 4 sata
- pre serviranja dopunite svežim borovnicama
Tokom letnjih, vrelih meseci uživajte u ovim hidrirajućim i osvežavajućim zdravim desertima.