Naslovna / Ishrana

4 domaća slatkiša sa crnom čokoladom i bez belog brašna

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 20. 02. 2022.

Crna čokolada blagotvorna je za cirkulaciju, ne diže nivo šećera u krvi, a zbog bogatstva gvožđa preporučuje se osobama koje boluju od anemije

4 zdrave domaće poslastice sa crnom čokoladom Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da je crna čokolada idealan izbor kada nam se jede „nešto slatko“, bilo da smo potpuno zdravi ili od nečega bolesni. Ima izražena inflamatorna svojstva i deluje protivupalno, obiluje flavonoidima koji su jako antioksidanti i pomaže telu da se sačuva od toksičnih uticaja. Crna čokolada blagotvorna je za cirkulaciju, a kakao sadrži veliku količinu gvožđa, preporučuje se osobama koje boluju od anemije. Ne povećava nivo šećera u krvi i jača kognitivne procese. A kako biste sami napravili zdrav, domaći slatkiš, donosimo četiri nova recepta.

Kolačići od tikvica i crne čokolade

Potrebno:

  • tikvica (jedna manja, ili 1/2 šolje)
  • puter (1/3 šolje)
  • crna čokolada (1/2 šolje u komadićima)
  • kakao prah (1/2 šolje)
  • smeđi šećer (1/3 šolje)
  • jogurt 1/3 šolje
  • vanila (1 kašičica)
  • ražano brašno (1 šolja)
  • soda bikarbona (1/4 kašičice)
  • so (prstohvat)

Priprema:

Zagrejte rernu na 240 stepeni i pripremite pleh za pečenje. Najbolje je da koristite papir. Otopite puter i komadiće čokolade, dodajte smeđi šećer, pa kad se masa malo prohladi, jogurt i vanilu. Uz mešanje, polako dodajte ražano brašno, sodu i so, a na kraju izrendane tikvice koje ste prethodno ocedili na ubrusu. Neka vam mera za kolačić bude velika kašika, formirajte ga tapkajući prstima, a po vrhu svakog pospite komadiće crne čokolade. Pecite 8 minuta. Služite hladne, a čuvajte ih u zatvorenoj posudi. Možete i da ih zamrznete.

Poljupci sa crnom čokoladom i bademima

Potrebno:

  • kokosovo ulje (1/4 šolje)
  • javorov sirup (1/4 šolje)
  • kakao (1/3 šolje)
  • kikiriki puter, može i bademov  (1/2 šolje)
  • ovas (1 šolja)
  • crna čokolada (seckani komadići)
  • listići ili seckani badem (1/3 šolje)
  • morska so, listići badema za posipanje

Priprema:

Pripremite pleh obložen papirom za pečenje. U šerpici na srednjoj vatri umutite kokosovo ulje, javorov sirup i kakao. U drugoj posudi obarite ovas, do prvog „ključa“, isperite i stavite sa strane. Dodajte u smesu sa kokosovim uljem bademov puter, i sve vreme mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka. Sklonite sa vatre, dodajte ovas i seckane bademe (ili listiće). Neka vam mera i za ove kolačiće (poljupce) bude velika kašika. Pecite na 200 stepeni do 30 minuta. Po želji, pospite morsku so i listiće badema, služite ih ohlađene.

Mus od crne čokolade sa pomorandžom

Potrebno:

  • crna čokolada (100 grama, sa minimum 70% kakao sadržaja)
  • pakovanje tofu sira
  • sok pomorandže (¼ šolje)
  • kakao prah (1 kašika)
  • javorov sirup ili med (1 kašika)
  • mleveni kardamom (1 kašičica)
  • nekoliko izdubljenih kora pomorandže

Priprema:

Stavite komadiće crne čokolade u posudu bezbednu za mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte, odnosno otapajte po 20 sekundi, a između svakog intervala promešajte. Možete to uraditi i na šporetu. Pomešajte tofu i sok pomorandže i izblendirajte dobro, bez grudvica. Dodajte ostale sastojke i smesu mikserom fotmirajte kao mus. Modelirajte u korpice od pomorandže, ohladite 1 sat u frižideru i služite.

Čajni kolačići sa crnom čokoladom i kikiriki puterom

Potrebno:

  • kremasti puter od kikirikija bez šećera (1/2 šolje)
  • nemasni krem sir (1/2 šolje)
  • puter (½ šolje)
  • vanila (ekstrakt)
  • crna čokolada u komadićima (¼ šolje)

Priprema:

Pripremite pleh sa papirom za pečenje. Umutite puter od kikirikija, krem sir, puter, ekstrakt vanile dok sve ne postane glatko. Držite u frižideru 30 minuta.Vadite masu za kolačiće u svaki uvaljajte u kockice crne čokolade. Stavite kolačiće na obložen pleh, pecite 20 minuta na 200 stepeni, a nakon toga i ostavite u frižideru 1-2 sata. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi najduže do dve nedelje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo