Stručnjaci kažu da je crna čokolada idealan izbor kada nam se jede „nešto slatko“, bilo da smo potpuno zdravi ili od nečega bolesni. Ima izražena inflamatorna svojstva i deluje protivupalno, obiluje flavonoidima koji su jako antioksidanti i pomaže telu da se sačuva od toksičnih uticaja. Crna čokolada blagotvorna je za cirkulaciju, a kakao sadrži veliku količinu gvožđa, preporučuje se osobama koje boluju od anemije. Ne povećava nivo šećera u krvi i jača kognitivne procese. A kako biste sami napravili zdrav, domaći slatkiš, donosimo četiri nova recepta.
Kolačići od tikvica i crne čokolade
Potrebno:
- tikvica (jedna manja, ili 1/2 šolje)
- puter (1/3 šolje)
- crna čokolada (1/2 šolje u komadićima)
- kakao prah (1/2 šolje)
- smeđi šećer (1/3 šolje)
- jogurt 1/3 šolje
- vanila (1 kašičica)
- ražano brašno (1 šolja)
- soda bikarbona (1/4 kašičice)
- so (prstohvat)
Priprema:
Zagrejte rernu na 240 stepeni i pripremite pleh za pečenje. Najbolje je da koristite papir. Otopite puter i komadiće čokolade, dodajte smeđi šećer, pa kad se masa malo prohladi, jogurt i vanilu. Uz mešanje, polako dodajte ražano brašno, sodu i so, a na kraju izrendane tikvice koje ste prethodno ocedili na ubrusu. Neka vam mera za kolačić bude velika kašika, formirajte ga tapkajući prstima, a po vrhu svakog pospite komadiće crne čokolade. Pecite 8 minuta. Služite hladne, a čuvajte ih u zatvorenoj posudi. Možete i da ih zamrznete.
Poljupci sa crnom čokoladom i bademima
Potrebno:
- kokosovo ulje (1/4 šolje)
- javorov sirup (1/4 šolje)
- kakao (1/3 šolje)
- kikiriki puter, može i bademov (1/2 šolje)
- ovas (1 šolja)
- crna čokolada (seckani komadići)
- listići ili seckani badem (1/3 šolje)
- morska so, listići badema za posipanje
Priprema:
Pripremite pleh obložen papirom za pečenje. U šerpici na srednjoj vatri umutite kokosovo ulje, javorov sirup i kakao. U drugoj posudi obarite ovas, do prvog „ključa“, isperite i stavite sa strane. Dodajte u smesu sa kokosovim uljem bademov puter, i sve vreme mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka. Sklonite sa vatre, dodajte ovas i seckane bademe (ili listiće). Neka vam mera i za ove kolačiće (poljupce) bude velika kašika. Pecite na 200 stepeni do 30 minuta. Po želji, pospite morsku so i listiće badema, služite ih ohlađene.
Mus od crne čokolade sa pomorandžom
Potrebno:
- crna čokolada (100 grama, sa minimum 70% kakao sadržaja)
- pakovanje tofu sira
- sok pomorandže (¼ šolje)
- kakao prah (1 kašika)
- javorov sirup ili med (1 kašika)
- mleveni kardamom (1 kašičica)
- nekoliko izdubljenih kora pomorandže
Priprema:
Stavite komadiće crne čokolade u posudu bezbednu za mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte, odnosno otapajte po 20 sekundi, a između svakog intervala promešajte. Možete to uraditi i na šporetu. Pomešajte tofu i sok pomorandže i izblendirajte dobro, bez grudvica. Dodajte ostale sastojke i smesu mikserom fotmirajte kao mus. Modelirajte u korpice od pomorandže, ohladite 1 sat u frižideru i služite.
Čajni kolačići sa crnom čokoladom i kikiriki puterom
Potrebno:
- kremasti puter od kikirikija bez šećera (1/2 šolje)
- nemasni krem sir (1/2 šolje)
- puter (½ šolje)
- vanila (ekstrakt)
- crna čokolada u komadićima (¼ šolje)
Priprema:
Pripremite pleh sa papirom za pečenje. Umutite puter od kikirikija, krem sir, puter, ekstrakt vanile dok sve ne postane glatko. Držite u frižideru 30 minuta.Vadite masu za kolačiće u svaki uvaljajte u kockice crne čokolade. Stavite kolačiće na obložen pleh, pecite 20 minuta na 200 stepeni, a nakon toga i ostavite u frižideru 1-2 sata. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi najduže do dve nedelje.