Anemija ili malokrvnost javlja se usled nedostatka eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) čija je uloga prenos kiseonika do svih tkiva u organizmu. Kao posledica nedostatka gvožđa, smanjuje se i nivo hemoglobina, nosećeg sastojka eritrocita. Simptome anemije se ne smeju zanemarivati, jer ona utiče na rad niz drugih organa.
Anemija se uz terapiju leči i hranom
Kako bismo izlečili anemiju, uz propisanu terapiju, a u zavisnosti od težine bolesti i simptoma, važno je promeniti i način ishrane. Od uzroka zavisi i trajanje, kao i uspeh lečenja. Važni su disciplina i strpljenje, jer lečenje ponekad može da traje i 6 meseci. Gvožđe se najbolje apsorbuje iz namirnica koje njime obiluju, a to su:
- pasulj
- zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać)
- cvekla
- smeđi pirinač
- crvena mesa
- riba
- semenke
- jaja
- tofu
- sušeno voće (brusnica, aronija, suve šljive)
- crna čokolada i kakao.
Ovo su recepti za neke od potpuno prirodnih preparata, koje možete da napravite lako, a koji sigurno mogu da pomognu u smanjivanju simptoma anemije.
Med i kakao poboljšavaju kompletnu krvnu sliku
Poznato je da kakao ima najveći procenat gvožđa i zato se često savetuje kao dodatak ishrani u slučaju anemije. Uz to, obiluje vitaminom C, koji je uz folnu kiselinu, neophodan kako bi se gvožđe apsorbovalo u organizmu, a sadrži i bakar. Lekovita svojstva meda su dobro poznata, a u kombinaciji sa organskim sirovim kakaom, trebalo bi da dovede do dobrih rezultata u lečenju anemije.
Pripreme praktično i da nema – dovoljno je da jednu kašičicu kakao praha pomešate sa jednom kašičicom meda. Preporučuje se uzimanje svakog jutra na prazan želudac, dok traje lečenje. O dužoj primeni ovog prirodnog melema trebalo bi se posavetovati sa lekarom.
Ruski prirodni preparat za anemiju sa kantarionom i koprivom
Potrebno:
- 3 kašike suvog kantariona
- 3 kašike sušene koprive
- 2 kašike suvih listova kupine.
Priprema – Sve sitno iseckajte i prelijte sa 2 decilitra kipuće vode. Ohladite i pijte po malo, više puta dnevno, pre jela.
Anemija se leči i šejkom od cvekle
Jedan od najčešćih saveta u vezi sa ishranom, koji će dati efekat u borbi protiv anemije, jeste uključivanje cvekle u jelovnik, i to u raznim oblicima. Stručnjaci kažu da su šejkovi, koji sadrže i pulpu ploda još efektniji od soka. Ovo je predlog za jedan od šejkova, za koji su vam potrebni sledeći sastojci:
- 2. veće cvekle
- 100 g meda
- jedan limun
- 2. šargarepe
- 100 g suvog grožđa
- 100 g oraha.
Priprema – Cveklu i šargarepu oljuštite i izrendajte ili izblendirajte. Ostaviti na suvom i hladnom mestu dvadesetak minuta. Operite dobro limun, odstranite semenke, i takođe ga sameljite ili izblendirajte. Orahe iseckajte, a suvo grožđe sameljite. Sjedinite sve sastojke i izmešajte varjačom (ili drvenom kašikom). Uzimajte 3 puta dnevno po jednu kašiku, pre obroka.
Kako pravilno dozirati sok od cvekle
Treba reći da je sok od cvekle prilično jak i da osobama sa osetljivim želucem može da napravi problem izazivajući jak osećaj mučnine. Zbog toga je važno pravilno ga dozirati i ne uzimati u velikim količinama. Pomešajte 0,5 dl soka cvekle sa 2 decilitra soka šargarepe, prirodno isceđenih. Ukoliko konzumirate samo čisti sok od cvekle, nije preporučljivo uzimati više od 0,8 decilitara odjednom.