Naslovna / Ishrana

Višak šećera u krvi može da se otkrije na osnovu nekih tegoba

Priredio/la: D. T.|13:00 - 23. 06. 2022.

Stručnjaci ukazuju na to da je ishrana bogata šećerom plodno tlo za aktivnost slobodnih radikala i razvoj ozbiljnih bolesti

slatkiši Foto: Shutterstock

Višak šećera u krvi nije problem samo osoba koje pate od dijabetesa, već i uslovno zdravih ljudi koji konzumiraju previše slatkih namirnica. Stručnjaci ukazuju da je ishrana bogata šećerom plodno tlo za aktivnost slobodnih radikala i razvoj ozbiljnih bolesti. Neke najnovije preporuke navode da šećeri ne bi trebalo da čine više od 10 odsto dnevnih kalorija. Svetska zdravstvena organizacija naglašava da, kada su u pitanju dnevne potrebe, žene mogu maksimalno da unesu do 25 grama šećera i muškarci do 36 grama.

Višak šećera i karijes

Velike količine slatkog mogu oštetiti zube i usloviti pojavu karijesa. Previše kolača i čokolade, gaziranih slatkih pića stvara povoljne uslove za razvoj bakterija i razvoj kiseline koja napada zubnu gleđ i vremenom dovodi do karijesa.

Akne mogu biti znak upozorenja

Iako ima stručnjaka koje tvrde da se akne ne mogu dovesti u vezu sa načinom ishrane,ima nekih studija koje ističu da su slatkiši „okidač“ za pojavu akni kod pojedinih osoba. Šećer utiče na lučenje hormona, posebno androgena, koje neki stručnjaci dovode u vezu sa pojavom akni.

Promene raspoloženja

Mnoge osobe koriste slatkiše kako bi popravile svoje raspoloženje. Stručnjaci upozoravaju da šećer utiče na promene raspoloženja i neka stanja poput depresije. Šećer može da deluje na neurotransmitere u mozgu koji su zaduženi za kontrolu raspoloženja i uzrokuje povećanje nivoa “hormona sreće“ serotonina.

Problemi sa spavanjem može biti znak upozorenja

Na sve ovo mogu da se nadovežu i problemi sa spavanjem. Poznato je da obilna večera može dovesti do nesanice, a ima sve više nagoveštaja da isto dejstvo ima neki slatkih koji smo konzumirali pre odlaska na spavanje. Sve ovo će kako naglašavaju stručnjaci dovesti do pada šećera tokom noći. Velika je verovatnoća da ćemo se posle nekog kolača kojim smo se „zasladili“ uveče, ujutro probuditi umorni .

Nadutost kao simptom

Nije potrebno da reagujete na višak šećera tek kada se pojavi neki karijes na zubima. Ishrana bogata šećerom može izazvati osećaj nadutosti. Osobe koje su osetljive na voćne šećera (fruktozu) i mlečni šećer (laktoza) mogu posle konzumacije namirnica bogate ovih vrstama šećera dobiti dijareju.

Visok krvni pritisak može uticati na povećanje šećera u krvi

So i natrijum su krivci za visok krvni pritisak ali i šećer. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Open Heart čak tvrdi da je će šećer pre soli usloviti visoke vrednosti krvnog pritiska. Velike količine saharoze za par nedelja mogu povećati vrednosti krvnog pritiska. Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition zaključila je da pića sa puno šećera za 8 odsto povećavaju rizik od razvoja hipertenzije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo