Naslovna / Ishrana

Kukuruz šećerac ne podiže nivo šećera u krvi, ali osobe sa dijabetesom moraju da paze na količinu

Piše: Marijana M.Rajić|12:00 - 14. 08. 2022.

Kukuruz šećerac je preporučljiv za ishranu osoba sa dijabetesom zbog niskog glikemijskog indeksa (GI), ali u određenim količinama

kukuruz šećerac Fitokemikalije iz šećerca mogu da pomognu u regulisanju apsorpcije i oslobađanja insulina u organizmu Foto: Sutterstock

Kukuruz šećerac spada u preporučene namirnice za osobe sa dijabetesom. Dobra ilustracija je da sadrži jednako kalorija kao jabuka, ali za četvrtinu manje šećera. Budući da je dijabetes bolest za čije je držanje pod kontolom uz terapiju ključan način ishrane, treba koristiti namirnice niskog glikemijskog indeksa (GI).

Nutritivna vrednost, vitamini i minerali koje ima kukuruz šećerac

Mnogima je omiljena hrana ali poslastica. Kuvani, pečeni, kao dodatak salatama ili prilog ribi ili mesu – izbor je ogroman. Hranljiva vrednost ove žitarice je prvenstveno u bogatstvu proteina, dobrih masnoća i ugljenih hidrata. Kukuruz šećerac sadrži vitamine B grupe (B1, B3, B9), retinol, askorbinsku kiselinu, gvožđe, magnezijum, kalcijum, esencijalne aminokiseline, kao i polinezasićene masne kiseline.Važno je i da ne sadrži gluten, i da je bogat beta-karotenom, provitaminom vitamina A.

Za ishranu osoba sa dijabetesom kukuruz treba da bude redovan deo jelovnika zbog glikemijskog indeksa koji spada u niske (56). Za to su zaslužni amilozni polusaharidi koji usporavaju prodor glukoze u krv. Međutim, potrebno je ograničiti količine, jer je umerenost u konzumaciji ključ boljeg zdravlja, posebno kod osoba koje mogu da imaju dodatne probleme zbog načina ishrane, kakve su one sa dijabetesom.

Kukuruz šećerac – upotreba kod dijabetesa i preporučena količina

Jedna od najznačajnijih osobina koje ima kukuruz šećerac jeste da je dobar za hipertenziju i kod osoba koje već imaju dijagnozu dijabetesa, i kao prevencija dijabetesa tipa 2. Naime, korišćenje celih zrna u ishrani je jedna od ključnih stvari u pravilnom odabiru namirnica i njihovom pozitivnom efektu. Razlog je prisustvo fitokemikalija u celim zrnima, a one direktno utiču na smanjenje krvnog pritiska.

Fitokemikalije mogu da pomognu u regulisanju apsorpcije i oslobađanja insulina u organizmu. Međutim, i pored toga, nutricionisti savetuju da osobe sa dijebetesom ne jedu više od 50 grama šećerca dnevno, odnosno, više od jednog manjeg klipa kukuruza. 

Kako odabrati i ispravno skuvati kukuruz šećerac

Da bi se kukuruz šećerac, tačnije njegovi hranljivi sastojci iskoristili pravilno i maksimalno, treba ga pravilno odabrati i skuvati na preporučen način. Najbolje je uzeti ga kada još nije potpuno dozreo, nikako prezreo, i nije tvrd. Takođe, najveći deo korisnih sastojaka kukuruza čuva se tokom kuvanja (termičke obrade). Iako se to kod nas radi retko, kuvanje kukuruza na pari je idealan način pripreme. Preporučuje se i osobama sa dijabetesom.

Isto važi i za pečeni kukuruz, pod uslovom da se ne peče na roštiljima koji imaju ostatke od mesa, potencijalno kancerogene ako se talože i stoje dugo, već na žaru.

Konzervirani proizvodi nisu preporučljivi za čestu ishranu ni zdravih, ni osoba sa dijabetesom. Međutim, iistraživanja su pokazala da je GI ovakvog šećerca još niži od običnog, odnosno, celih zrna kukuruza. Za neku „prvu pomoć“ može da posluži, ako pri ruci nemate odgovarajuću hranu, ali, naravno, to ne bi trebalo da bude često. Dobro ga properite i iskombinujte sa drugim preporučenim namirnicama.

Kukuruzno brašno, kaša i proja za dijabetes

Kod dijabetesa, važno je da brašna koja koristimo imaju nisku kalorijsku vrednost. Prednost kukuruznog je i u tome što ne sadrži gluten. Ima i visok sadržaj vlakana, a poznato je da biljna vlakna smanjuju nivo šećera u krvi. Ovo brašno, kao ni druga, nisu dobra opcija za pohovanje, niti korišćenje u dubokom ulju.

Kukuruzna kaša je možda i najkorisniji proizvod za osobe sa dijebatesom. Fino mleveno brašno ne zahteva previše vremena za termičku obradu, što će sačuvati i najveći deo korisnih sastojaka iz zrna šećerca. Kukuruzno brašno spada u namirnice koje daju duži osečaj sitosti. Kaša, kačamak sa mlekom ili vodom, samo su neki od odličnih predloga i za osobe sa dijabetesom i za one koji su zdravi. Jedan obrok ne bi trebalo da ima više od 5 supenih kašika kukuruznog brašna. Testa sa celim zrnima i kukuruzna proja se takođe preporučuju.

Da li su kokice dobre za osobe sa dijebatesom

Ova omiljena grickalica, zapravo kukuruz u tom obliku, nije dobra opcija za osobe sa dijabetesom. Tehnologija pripreme kokica je takva da se koriste so, šećer, ulje, pa i začini i drugi dodaci, poput aditiva. To posebno važi za kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj pećnici.

Diacetil, koji se koristi za dodatke mirisa maslaca u ovima kokicama, smatra se štetnim. Aditivi inače povećavaju kalorijsku vrednost proizvoda, a kada se tome doda i dodatna termička obrada, gube se korisna svojstva kukuruza.

Koje osobe treba da izbegavaju kukuruz šećerac

Kod većine odoba sa dijabetesom nisu zabeležene kontraindikacije nakon konzumacije kukuruza šećerca ako se uzima u preporučenim, umerenim količinama. Nisu zabeleženi slučajevi povećanja nivoa šećera u krvi. Zanimljivo je da su japanski naučnici otkrili posebna antidijabetička svojstva ljubičastog kukuruza zbog prisustva antocijanina, antioksidanta koji smanjuje upalne procese.

Kukuruz, međutim, kod nekih osoba može da izazove zdravstvene kontraindikacije. Osobe sa osetljivim želucem, problemima gastrointestinalnog trakta, uključujući i peptični ulkus, mogu da osećaju simptome kakvi su nadutost i gasovi. Takođe, osobe koje su na nekoj antikoagulantnoj terapiji, nikako ne smeju da konzumiraju kukuruz u velikim količinama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo