Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Masline su izvor vitamina i minerala koji jača srce i kosti

Priredio/la: Ma.R.
11:00 - 17. 08. 2022.

Najvažnija masna kiselina u maslinama, oleinska, u direktnoj je vezi sa jačanjem srca i smanjenem krvnog pritiska

masline Masline sadrže značajne vitamine i minerale, a njihov najveći kvalitet su dobre masnoće i oleinska kiselina Foto: Shutterstock

Masline su plodovi drveta masline (Olea europaea). Pripadaju porodici koštunjavog voća, a obiluju vitaminima i antioksidantima. Zdrave masnoće koje sadrže masline ekstrahuju se u maslinovo ulje, jednu od osnova mediteranskog načina ishrane.

Zašto su masline gorke

Masline su izvorno veoma gorkog ukusa, i zbog toga se uglavnom ne konzumiraju u svežem stanju. Proces fermentacije služi da se eliminišu gorka jedinjenja, kakvo je prvenstveno oleuropein. Njegova koncentracija je najviša u plodovima nezrelih maslina.

Na mediteranskim prostorima, 90 odsto maslina se koristi u industrijske namene, za proizvodnju maslinovog ulja.

Koja hranljiva svojstva imaju masline

U 100 gr maslina nalazi se od 115–145 kalorija, ili približno oko 59 kalorija u desetak plodova. Najveći deo sastava je voda (80 odsto), a tu su i proteini (0,8 gr), zasićene i mononezasićene masnoće (7,89 gr). Masline sadrže od 11-15 odsto masnoća, od kojih je 74 oleinska kiselina, najvažniji sastojak maslinovog ulja.

Oleinska kiselina je odgovorna i za visok stepen zdravstvene iskoristljivosti maslina, jer su istraživanja pokazala da smanjuje zapaljenske procese, kao i rizik od srčanih bolesti i osteoporoze. Postoje indicije o doprinosu u borbi protiv malignih bolesti, ali je potrebno više studija na ljudima.

Treba naglasiti i da su masline relativno „tanak“ izvor vlakana, jer se u 10 maslina nalazi tek oko 1,5 grama.

Vitamini i minerali koje sadrže masline

Masline su odličan izvor više minerala i vitamina, a neki im se dodaju u toku procesa prerade. Sadrže vitamin E u značajnim količinama, gvožđe, bakar, kalcijum i natrijum.

Najviše gvožđa imaju crne masline. Bakar je sastojak važan u prevenciji i lečenju srčanih bolesti. Kalcijum spada u najzastupljeniji minerale našeg tela i ključan za fukciju kostiju, nerava i mišića.

Oleuropein je antioksidant koga ima najviše u maslinama. Tokom zrenja, razlaže se u hidroksitirosol, koji takođe ima jaka antioksidativna svojstva. Oleanolna kiselina sprečava oštećenja jetre, pomaže regulaciji nivoa masnoća u krvi i smanjenju zapaljenskih procesa. Kvercetin smanjuje krvni pritisak i dobar je za kardiovaskularno zdravlje.

Kako masline utiču na srce, kosti i opšte zdravlje

Istraživanja kažu da antioksidanti utiču na smanjenje rizika od hroničnih bolesti, među kojima su bolesti srca i rak tako što smanjuju zapaljenske procese i smanjuju razvoj štetnih mikroorganizama. Najvažnija masna kiselina u maslinama, oleinska, u direktnoj je vezi sa jačanjem srca i smanjenem krvnog pritiska. Pomaže u regulaciji nivoa holesterola i takođe smanjuje oksidativni stres.

Osteoporoza je posledica smanjenje koštane mase i gustine, a to pojačava rizik od preloma. Stopa obolevanja od osteoporoze je, kažu istraživanja, niža u mediteranskim zemljama nego u ostatku Evrope.

Uticaj visokog sadržaja antioksidanata i oleinske kiseline ispitivan je u slučaju ćelija raka u plućima, debelom crevu i želucu na životinjama. Rezultati su ohrabrujući, ali je potrebno više studija na ljudima.

Mogući neželjeni efekti konzumiranja maslina

Većina ljudi ih dobro podnosi i nema probleme, ali masline mogu da sadrže velike količine soli u određenom pakovanju, odnosno ambalaži. Alergije na masline su izuzetno retke, ali alergijske reakcije mogu da se jave u ustima ili grlu.

Mađutim, masline mogu da sadrže neke teške metale i minerale kao što su bor, sumpor, kalaj, litijum ili akrilamid. Na sreću, količina ovih metala u njima je generalno znatno ispod zakonskih granica. 

Neke sorte zrelih maslina (kalifornijske, crne), mogu kao rezultat prerade da sadrže veće količine akrilamida, pa je zato značajno proveriti deklaraciju, odnosno sastav.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor