Naslovna / Ishrana

Bezbedne alternative za šećer koje će vam pomoći u kontroli telesne mase

Priredio/la: eKlinika/PR|8:45 - 17. 08. 2022.

Niskokalorijski zaslađivači su zamene za šećer i ne sadrže kalorije. Značajno su slađi, zbog čega je potrebna mala količina da bi se zamenila kašika običnog šećera.

zaslađivači Niskokalorijski zaslađivači se koriste već više od sto godina u Evropi i širom sveta Foto: PR

Niskokalorijski zaslađivači se mogu naći u velikom broju proizvoda, od dijetalnih pića, žvakaćih guma, slatkiša, sladoleda, sokova, ali se često prodaju i koriste samostalno.

Stevia slađa i zdravija alternativa

Stevia je prirodni zaslađivač koji se dobija od listova biljke Stevia Rebaudiana, poreklom iz Paragvaja i Brazila, ali se uzgaja i u Japanu i Kini. Najveći broj preperata na bazi stevije napravljeni su od visoko rafiniranog ekstrakta lista koji se zove rebaudiozid A (Reb). Od običnog šećera slađa je od 100 do 300 puta i ne sadrži ugljene hidrate ili veštačke sastojake. Stevia ne sadrži striktno nula kalorija, ali je znatno manje kalorična od saharoze i dovoljno niska da se može klasifikovati kao takva.

Aspartam – zaslađivač bez kalorija

Aspartam je još jedna odlična alternativa običnom šećeru i sadrži 4 kalorije u jednom gramu. Međutim, upravo zbog toga što je 200 puta slađi, količine koje se stavljaju su zanemarljive, samim tim i kalorije i zato kažemo da je nekalorijski.

Saharin i ostali niskokalorijski zaslađivači

Saharin je niskokalorijski zaslađivač koji je 300 do 550 puta slađi od običnog šećera. Iako se ovaj prah teže razlaže u hladnoj vodi, možemo ga pronaći u brojnim napicima i hrani.

Pored ovih niskokalorijskih zaslađivača tu su i acesulfam-K i sukraloza, koji su 150 do 600 puta slađi od običnog šećera, kao i neotam, koji je slađi 7.000 do 13.000 puta.

Iako se niskokalorijski zaslađivači ponekad smatraju modernim sastojcima, činjenica je da se koriste već više od sto godina u Evropi i širom sveta.

(eKlinika/PR)

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo