Naslovna / Ishrana

Samo gram soli manje mogao bi da spreči srčani i moždani udar

Priredio/la: I. V. |12:00 - 03. 09. 2022.

Manje soli u ishrani moglo bi da se spreči duplo više smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim oboljenjima

gram soli Samo gram soli manje može da spasi od srčanog i moždanog udara Foto: Shutterstock

Samo gram soli dnevno manje u ishrani bilo bi dovoljno da spreči 9 miliona slučajeva moždanog i srčanog udara od sada do 2030. godine, pokazala je nova naučna studija sprovedena u Kini, a objavljena u BMJ Nutrition, Prevention & Health. Poznato je da konzumiranje previše soli podiže krvni pritisak, što zauzvrat može da dovede do kardiovaskularnih problema. Nova studija je sada kvantifikovala ovaj odnos i pretvorila je u jasnu poruku javnog zdravlja.

Gram soli mogao bi da spreči 9 miliona smtnih slučajeva

Gledajući zdravstvene podatke odraslih u Kini, autori studije procenjuju da bi smanjenje dnevnog unosa soli za samo gram bilo dovoljno da spreči 9 miliona slučajeva moždanog i srčanog udara do 2030. Kako navode, oko 4 miliona od tih slučajeva, koji će verovatno biti fatalni, tako jednostavna mera mogla bi da spase mnogo života. 

Naime, u Kini prosečna dnevna potrošnja soli iznosi 11 grama, što je mnogo više od 5 grama koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Istraživači su zbog toga prikupili najnovije statističke podatke o veličini populacije, potrošnji soli, krvnom pritisku i stopi bolesti.

– Prethodne procene uticaja smanjenja unosa soli na zdravlje u Kini koristile su ili zastarele ili na neki drugi način nepouzdane izvore podataka i nisu uzimale u obzir produženi efekat smanjenja soli na krvni pritisak tokom nekoliko godina – naveli su  istraživači u svom objavljenom radu. Oni su razmotrili još dva scenarija, osim smanjenja unosa od jednog grama – smanjenje od 3,2 grama dnevno, što je oko 30 odsto manje od  proseka do 2025. i smanjenje unosa soli na preporučenih 5 grama dnevno do 2030.

Smanjenje unosa soli ne samo za gram, već do 5 grama, trebalo bi da se sprovodi tokom nekoliko godina

Ako se ti ciljevi postignu, moglo bi da se spreči duplo više smrtnih slučajeva povezanih sa kardiovaskularnim oboljenjima, zbog procenjenog smanjenja sistolnog krvnog pritiska. Međutim, istraživači naglašavaju da bi smanjenje trebalo da bude dosledno tokom nekoliko godina. Obrazovni programi, koji se sprovode u kineskim školama, ukazuju da većini stanovništva ne bi bilo teško da postigne taj cilj i umanji unos soli za jedan gram dnevno.

– Druga ispitivanja, na zamenama soli sa niskim sadržajem natrijuma i visokim sadržajem kalijuma, zdravstveno obrazovanje za kuvare i intervencije u restoranima su u toku ili su nedavno završena, od kojih su neka već pokazala obećavajuće rezultate – pišu istraživači.

Od kardiovaskularnih bolesti premine mnogo ljudi

Kardiovaskularne bolesti čine čak 40 procenata smrtnih slučajeva u Kini, a urbanizacija, koja je u direktnoj vezi sa povećanim konzumiranjem prerađene hrane i brze, hrane za poneti, smatra se jednim od glavnih faktora koji doprinose ovoj statistici. Dok su autori ove studije posmatrali samo potencijalno smanjenje slučajeva kardiovaskularnih bolesti, ukazuju i da bi smanjenje unosa soli takođe imalo višestruke i druge koristi. Previše soli je takođe povezano sa određenim vrstama raka i raznim problemima sa bubrezima, na primer.

Zbog rezultata ove studije kineska vlada pokrenula je kampanju „Zdrava Kina 2030“ kako bi pokušala da postigne cilj dnevnog unosa soli od samo 5 grama. To neće biti lako sa populacijom od 1,4 milijarde ljudi, ali brojke dobijene u ovoj studiji su ubedljive.

– Hitno je potreban program smanjenja unosa soli koji može da se sprovede, koji je održiv i cilja na trenutne i predstojeće glavne izvore soli u Kini – naglasili su naučnici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo