Naslovna / Ishrana

Zdravstvena stanja koja upozoravaju da unosimo previše soli

Priredio/la: I. V. |11:00 - 21. 07. 2022.

So koju unosimo hranom pomaže opuštanju i kontrakciji mišića, reguliše nervne impulse i balansira minerale i vodu, ali previše soli u organizmu ima i kratkoročne i dugoročne posledice

previše soli Previše soli u ishrani ima kratkoročne, ali dugoročne fekte na naše zdravlje Foto: Pexels

Previše soli u ishrani ima kratkoročne, ali dugoročne fekte na naše zdravlje. So je začin koji može da začini hranu i deluje kao konzervans i sastoji se od oko 60 odsto hlorida i oko 40 procenata natrijuma. Skoro sva neprerađena hrana – povrće, voće, orasi, meso, integralne žitarice i mlečna hrana – imaju malo natrijuma. So koju jedemo pomaže opuštanju i kontrakciji mišića, reguliše  nervne impulse i balansira minerale i vodu koje unosimo.

Koliko soli nam je potrebno, a šta je previše?

Našem telu potrebna je samo mala količina natrijuma. Treba nam oko 1.500 miligrama svakog dana. Ali, prosečan Amerikanac, na primer, uzima oko 3.400 mg soli dnevno. Previše soli može dovesti do moždanog udara, bolesti srca i visokog krvnog pritiska. Kako da znamo da unosimo  previše soli?

1. Nadutost – kada nam je stomak natečen ili napregnut to je jedan je od najčešćih kratkoročnih efekata unosa previše soli. So u stvari pomaže telu da zadrži vodu, tako da se nakuplja dodatna tečnost. Hrana ne mora da ima slan ukus da bi imala visok sadržaj natrijuma. Sendviči, pice, đevreci i supe u konzervi mogu biti skriveni izvori soli, na primer.
2. Visok krvni pritisak – Postoji mnogo razloga zbog kojih neko može da ima visok krvni pritisak, ali jedan od njih može da bude previše natrijuma. Promena krvnog pritiska se dešava kroz bubrege. Previše soli otežava im da se otarase tečnosti koja organizmu nije potrebna. Kao rezultat, krvni pritisak raste.
3. Otečenost – Otok može biti znak previše natrijuma u telu. Delovi tela kao što su lice, šake, stopala i gležnjevi najčešće otiču. Ako ste više natečeni nego obično, kontrolišite šta jedete i koliko soli unosite.
4. Stalno ste žedni – Ako ste u poslednje vreme bili veoma žedni, to bi mogao da bude znak da jedete previše soli. Kada se to dogodi, postajete dehidrirani. Telo izvlači vodu iz ćelija i čovek počinje da oseća veliku žeđ. Voda može da neutrališe te soli i može da osveži ćelije.
5. Višak kilograma – Kada telo zadržava vodu, može se dobiti na težini. Ako ste brzo nagomilali kilograme tokom nedelje ili čak nekoliko dana, to može da bude zato što ste uneli previše soli. Ako dobijete više od oko 1 kg dnevno ili oko 2 kg za nedelju dana, setite se hrane koju ste jeli u poslednjih nekoliko dana i pokušajte da promenite način ishrane. 
5. Često koristite toalet – Više soli moglo bi da dovede do češćih odlazaka u kupatilo. To bi moglo da bude zato što se od soli ožedni, a što podstiče da se pije više vode.
6. Ne spavate dobro – Ako jedete previše soli pre spavanja, to može da dovede do poremećaja sna. Znaci mogu da variraju od nemirnog sna, preko čestog buđenja noću, do toga da se ujutro ne osećate odmorno.
6. Osećaj slabosti – Kada ima previše soli u krvi, voda izbija iz ćelija kako bi razblažila so. Rezultat? Možda ćete početi da se osećate slabije nego obično.
7. Muči vas stomakAko vas previše soli u ishrani čini dehidriranim, stomak će to da oseti. Možda ćete osećati mučninu, ili ćete dobiti dijareju. Ako vam je stomak uznemiren ili imate grčeve, pogledajte šta ste jeli proteklih dana i smislite kako da smanjite unos soli. Unos dosta vode može pomoći da rehidrirate ćelije i da se osećate bolje.

Koji su dugoročni efekti unosa više soli?

Iako postoji mnogo kratkoročnih efekata na koje treba obratiti pažnju, postoje i dugoročni efekti konzumiranja previše soli. To može da poveća šanse za pojavu stanja kao što su uvećani srčani mišić, glavobolja, srčana insuficijencija, visok krvni pritisak, bolest bubrega, kamen u bubregu, osteoporoza, rak želuca i moždani udar. Kako onda smanjiti količinu soli? Kako biste držali nivo soli pod kontrolom:

  • Izaberite sveže meso umesto pakovanog
  • Kada kupujete smrznuto povrće, birajte ono koje je „sveže zamrznuto“ i klonite se onog sa već dodatim začinima ili sosovima
  • Pročitajte etikete i proverite sadržaj natrijuma u ​​hrani koju kupujete
  • Kada birate začine uzimajte one koji navode količinu natrijuma na svojim etiketama
  • Ako jedete van kuće, možete da tražite da se vaše jelo pripremi bez soli.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo