Naslovna / Ishrana

Zeleno povrće ublažava zapaljenske bolesti creva

Priredio/la: I. V. |11:00 - 24. 08. 2022.

U zelenom povrću se nalazi hlorofilin – jedinjenje dobijeno od zelenog pigmenta, koji može da pomogne ljudima obolelim od inflamatorne bolesti creva

zeleno povrće Zeleno povrće, koje sadrži dodatak ishrani hlorofilin, ublažava inflamatornu bolest creva, kao i Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Foto: Shutterstock

Zeleno povrće, koje sadrži dodatak ishrani hlorofilin, ublažava inflamatornu bolest creva, kao i Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, otkrili su istraživači iz Center for Diabetes and Metabolism Research na Sichuan University u Kini i kolege sa Cedars Sinai Medical Center u Los Anđelesu. Pored toga, hlorofilin značajno smanjuje smrtnost koja je u vezi sa inflamatornom bolešću creva, gubitak težine, dijareju i skrivenu krv u stolici, oštećenje crevnog epitela i infiltraciju inflamatornih ćelija. Nalazi studije objavljeni su u American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. 

Tačan uzrok inflamatorne bolesti creva nije poznat

Od hroničnog gastrointestinalnog poremećaja, kao što je inflamatorna bolest creva, boluje stotine miliona ljudi širom sveta te je ovaj zdravstveni problem stvorio globalni zdravstveni teret zbog rastuće cene lečenja. Iako tačan uzrok inflamatorne bolesti creva nije u potpunosti shvaćen, neki faktori, koji doprinose razvoju bolesti su stres i životna sredina, način života i izbor hrane, kao što je velika potrošnja mesa ili ribe. Hronična upala, abnormalnost u autofagiji – procesu čišćenja oštećenih ćelija u telu kako bi se napravio prostor za novije, zdravije ćelije – i lizozomalni stres (anomalija u organeli koja dovodi do upale) takođe su povezani sa bolešću crvea. 

Trenutna terapija za inflamatornu bolest creva uključuje lekove koji suzbijaju imuni sistem (imunosupresivi) i operaciju. Međutim, dugotrajna upotreba imunosupresivnih tretmana može dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata, kao što su oportunističke infekcije, pa čak i otkazivanje organa.

Zeleno povrće sadrži pigment hlorifilin koji ublažava crevne bolesti

U ovoj studiji, istraživači su otkrili da uzimanje oralnog dodatka hlorofilina – jedinjenja dobijenog od zelenog pigmenta, koji se nalazi u zelenom povrću, smanjuje kolitis i abnormalnosti u crevnom epitelu miševa. Takođe, konzumacija zelenog povrća i hlorofilina može da bude efikasna za oporavak inflamatorne bolesti creva, delimično kroz ublažavanje upale i autolizozomalnog fluksa (proces koji koristi lizozom za razgradnju i uklanjanje toksičnih molekula i organela). Zeleni pigment, koji se najviše nalazi u zelenom povrću i suplementima, može da pokrene signalizaciju hranjenja za pokretanje autofagije u ćelijama, što potiskuje simptome inflamatorne bolesti creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo