Naslovna / Ishrana

Rak dojke, mogu li riba i brokoli da nas zaštite od bolesti

Priredio/la: D. T.|17:00 - 25. 09. 2022.

Dobro izbalansirani obroci mogu pomoći organizmu da se uspešno izbori sa virusima i bakterijama

rak dojke Rak dojke je posledica nekontrolisanog rasta i razmnožavanja pojedinih ćelija u dojci i najučestalija maligna bolest žena u razvijenom svetu Foto: Shutterstock

Rak dojke je posledica nekontrolisanog rasta i razmnožavanja nekih ćelija u dojci i najučestalija maligna bolest žena u razvijenom svetu. Najčešće se otkriva napipavanjem izrasline ili zadebljanja u dojci. Stručnjaci, ipak, pozivaju žene na preventivne preglede i naglašavaju da nikako ne treba čekati da se nešto uoči ili opipa na dojci, jer rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme.

Rak dojke i ishrana

Nemoguće je da nas hrana u potpunosti zaštiti od teških bolesti. Ona može biti moćan saveznik u borbi organizma protiv virusa, bakterija, slobodnih radikala, ali za sada ne postoje dovoljno validni dokazi na osnovu kojih bi se moglo tvrditi da konzumacija nekih namirnica sprečava pojavu raka. Vitamini, mineralni, antioksidansi, dobro izbalansirani obroci mogu, kako je sigurno, doprineti dobrom funkcionisanju svih delova tela i pomoći da se organizam uspešno izbori sa virusima i bakterijama.

Zeleno povrće

Zeleno povrće – brokoli, karfiol, kelj, kupus bogati su vitaminima A i C, antioksidansima koji mogu neutralisati dejstvo toksina za koje se pretpostavlja da izazivaju rak dojke. Maksimum hranjivih sastojaka dobija se kuvanjem na pari. Postoje uverenja da antioksidativni dodaci mogu biti rizični tokom lečenja raka dojke.

Laneno seme

Laneno seme je poznato po omega-3 masnim kiselinama, sadrži dosta lignana fitoestrogena koji imaju slabo estrogensko delovanje. Pretpostavlja se da fitoestrogen ima sposobnost da cilja na receptore estrogena i spreči pojavu raka dojke koji je stimulisan dejstvom estrogena. Laneno seme se može dodati u jogurt, ovsene pahuljice, salate, supe, smutije, mafine.

Kako kurkuma deluje na rak dojke

Kurkuma se vekova koristi u nekim delovima sveta za suzbijanje upalnih procesa. Neka rana istraživanja ističu da kurkuma može svojim delovanjem sprečiti pojavu raka dojke. Pretpostavlja se da kurkumin, aktivno jedinjenje u kurkumi, može zaustaviti širenje raka dojke u uticati na manji stepen oštećenja zdravih tkiva kod pacijenata na hemioterapiji. Ovi istraživanje je za sada na nivou laboratorijskih studija i  potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo kako kurkumin utiče na ljudski organizam.

Crveno i narandžasto voće i povrće

Karotenoidi su prirodni pigmenti koji daju specifičnu crvenu i narandžastu boju paradajzu, šargarepi i slatkom krompiru. Karotenoide naše telo pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju i kože. Potrebno je više istraživanja, ali neke studije navode da može postojati veza između karotenoida i nižeg rizika od nekih vrsta raka dojke.

Masna riba

Vitamin D i omega-3 masne kiseline mogli bi da budu naši saveznici u borbi protiv nekih od najtežih bolesti. Laboratorijska istraživanja pokazuju da omega-3 kiseline mogu zaustaviti rast krvnih sudova unutar tumora. Potrebno je više istraživanja, kako bi se moglo reći da jedinjenja masne ribe mogu smanjiti rizik od pojave raka. Preporuka je da u jelovnik uvrstimo morske ribe kao što su losos, tunjevina, sardina, inćun i skuša.

Jagodičasto voće

Jagodičasto voće kao što su borovnice, jagode, kupine i maline bogate su vitaminom C koji jača imunitet. Ove vrste voća sadrže antioksidante koji štite telo od oštećenja ćelija. Sveže, zamrznute ili sušene bobice mogu se biti dobra užina, dodatak jogurtu, žitaricama, smutijima i mafinima.

Orah

Mnoge studije ukazuju na to da nas hrana u kojoj preovlađuju biljni nad životinjskim proteinima može zaštiti od raka. Orah je namirnica puna zdravih proteina koji mogu biti sastavni deo neke salate ili dobra užina. Neke studije pokušavaju da dokažu da konzumacija oraha usporava rast tumora dojke i smanjuje rizik od pojave raka dojke.

Grožđe

Crno grožđe je hrana bogata visokim sadržajem resveratrola, antioksidansa koji se dovodi u vezu sa prevencijom raka dojke, jetre i želuca. Savet je da  konzumiramo grožđe sa korom u kojoj ima najviše antioksidanata.

Protein soje

Neka starija istraživanja, rađena na glodarima, navode da nas hrana bogata sojom može zaštiti od raka dojke. Ipak, neka novija istraživanja sumnjaju u ove zaključke i tvrde da glodari ne obrađuju na isti način soju kao i ljudi. Zdrava hrana od soje edamame, tofu i tempeh je bezbedna i sadrži fitonutrijente, izoflavone, koji mogu prevenirati rak, smatraju pojedini stručnjaci.

Sočivo i manji rizik od raka dojke

Sočivo je još jedan izvor biljnih proteina koji ublažavaju upalne procese i smanjuju  rizik od raka dojke. Sočivo je bogato vlaknima i antioksidansima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo