Naslovna / Ishrana

Šta dodati da kafa bude ukusnija i zdravija a šta izbegavati, predlozi stručnjaka

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 20. 12. 2022.

Neki ljudi i ne pomišljaju da u kafu dodaju bilo šta kako ne bi „kvarili“ njen ukus, a neki su pronašli svoju idealnu formulu za dodatke, pa uživaju još više… Da li je to i zdravije?

kafa Kafa je omiljeni napitak, ritual, navika ali i potreba, pa je pored idealne količine dobro odrediti i dodatke koji neće uticati na zdravlje Foto : Shutterstock

Kafa je nešto bez čega bi teško bilo zamisliti savremeno čovečanstvo. Ritual, potreba, navika, nešto oko čega se okreće veliki novac i što spaja ljude. Pored najčešće dileme koliko kafa dnevno je idealno popiti da se ne ugrozi zdravlje, jedno od najčešćih pitanja je da li kafi išta dodavati i da li to donosi korist ili štetu.

Perišić za eKlinika portal: 4 do 6 kafa dnevno je preporučljivo, ali…

Poznati gastroenterolog prof.dr Vojislav Perišić rekao je u razgovoru za eKlinika portal da prosečnoj odrasloj osobi bez problema može da se preporuči konzumacija od od 4 do 6 šolja kafe dnevno. Na prvi pogled to je mnoge šokiralo, ali je profesor pojasnio:

– Ne treba svaki čovek nekritično u sebe da „ulije“ tu količinu odjednom. Svaka osoba poznaje svoje telo i ako nema kardiovaskularnih problema, lupanja srca, hipertenzije, kofein je koristan. Idealna mešavina jačine i arome bi bila 70 odsto arabike i 30 robusta kafe. One koji konzumiraju alkohol, kofein štiti od karcinoma jetre. Etanol je prooksidans, a sam kofein ima jaka antioksidativna svojstva. Istraživanja kažu da ljubitelji kafe imaju i manji procenat obolevanja od karcinoma rektuma. Kofein utiče pozitivno na kognitivne sposobnosti pa se smanjuje i rizik od Alchajmerove bolesti. Nova istraživanja kažu da kofein štiti i pankreas od raka. Utiče na nivo insulina i samim tim prevenira dijabetes.

Koji začini mogu da učine da kafa bude zdravija i ukusnija

Jackie Newgent, nutricionista iz Sjedinjenih Američih Država, posebno se interesuje za korisna svojstva biljaka. Ona preporučuje dodavanje cimeta i korena cikorije u kafu. Mišljenja je da mogu da poboljšaju prepoznatljiv ukus i aromu, ne pokvare ga, a ujedno pruže i dodatnu zdravstvenu korist.

– Ove mlevene začine možemo dodati u kafu i pre ili posle kuvanja. Kada se dodaju posle zakuvavanja, treba sačekati da tako sjedinjeni odstoje poklopljeni pet minuta kako bi se arome začina dobro utopile. Takođe, ove začine možete dodati u kravlje ili biljno mleko pre nego što ih sipate u kuvanu kafu – kaže Newgent i objašnjava dodatne presnoti ovih ideja:

Kafa, cimet i koren cikorije

– Cimet, koji se smatra „slatkim začinom“, odlična je zamena za šećer. Zasladiće kafu bez dodatnih kalorija. Uporedo sa dobrim kardiometaboličkim prednostima, uz to što  ne sadrži veliku količinu kalorija, postoji još jedna aktuelna znimljivost. Istražuje se kakva je moguća uloga cimeta kao dodatka u lečenju respiratornih infekcija, pa i covid 19. Koren cikorije dolazi u mlevenom obliku sličnom kafi, tako da se mogu kuvati zajedno. To je odlična opcija za one koji ne vole prirodnu gorčinu kafe. Cikorija može da se koristi i kao potpuna zamena za kafu. Zdravstvene koristi su ogromne jer koren cikorije ima svojstva koja podstiču varenje delimično zahvaljujući sadržaju inulina – kaže Jackie Newgent.

Sa njom je saglasan i profesor Perišić, koji zbog antioksidativnog i antiinflamatornog dejstva čak preporučuje kuvanje bele kafe deci od ove biljke.

Đumbir, karanfilić, kakao i protein surutke

Istraživanja pokazuju da dodavanje 1,5 grama (g) proteina surutke po kilogramu telesne težine svakog dana pomaže u smanjenju telesnih masnoća, povećanju mišićne mase i boljem varenju. Kako ni protein surutke ne treba uneti odjednom u velikoj količini, može se dodati u kafu, zavisno od ukusa i toga da li će vam se dopasti.

I kakao kao dodatak kafi pojačava njen ukus uz zdravstvene koristi, prvenstveno zbog polifenola. Antioksidanti iz kakao praha imaju antiinflamatorne sposobnosti. Učestvuju i u zaštiti od faktora rizika za maligne i kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativne poremećaje.

Đumbir ubrzava metabolizam i podstiče izbacivanje toksina iz organizma. Međutim, sadrži kofein, pa osobe koje piju dosta kafe moraju da vode računa ako im se još intenzivniji ukus dopadne. Karanfilić je ukusan, a obiluje vitaminima A, C, E, K i B grupe. Sadrži selen koji usporava starenje i poboljšava raspoloženje.

Šta stručnjaci ne preporučuju kao dodatke

Iako je za izbor kafe i dodataka presudna stvar ukus, stručnjaci koji se bave ishranom slažu se u jednom: najgore što možete da uradite za svoje zdravlje je da joj dodate veliku količinu belog šećera i kravljeg mleka. Pojedini ne preporučuju korišćenje veštačkih zaslađivača, ni smeđeg šećera.

Ukoliko vam je ukus kafe previše oštar i šećer je neophodan da biste uživali u njenom ukusu, pokušajte sa nekim od predloženih saveta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo