Kačamak, nekada smatran sirotinjskom hranom, danas nam se vraća kao „čista“ egzotika. Njegova baza je kukuruzno brašno (belo ili žuto), nama dostupno i poznato kao kukuruzni griz ili palenta. Budući da ne sadrži gluten, nije samo ukusan predlog za doručak, već i jedan od najzdravijih izbora koji možemo da napravimo.
Šta od korisnih sastojaka sadrži kukuruz od koga pravimo kačamak
Kukuruzno brašno sadrži veliku količinu nutrijenata neophodnih našem telu, uz minerale i vitamine A, E i B grupe. Uz to, bogat je i fosforom, cinkom, kalijumom, magnezijumom, manganom i selenom. U 100 grama kačamaka nalazi se oko 380 kalorija. U toj količini je još 12,7 odsto vode, 10 odsto su proteina, 73 odsto ugljeni hidrati UH, 4,3 masti i 2,3 posto celuloze.Ugljeni hidrati i lipidi koje sadrži imaju pozitivan uticaj na naš organizam, prvenstveno na rad creva.
Kačamak utiče na varenje i sprečava zatvor
Velika količina vlakana uz složene ugljene hidrate daje nam veći osećaj sitosti. Oni se sporije apsorbuju i pospešuju proces normalnog varenja u crevima. To je i najveći razlog što je kačamak dobro jesti, ako imamo, ali i ako nemamo probleme sa digestivnim sistemom. Kukuruz sadrži i karotenoide, koji su sa zdravim biljnim masnoćama takođe važni za efektivnu peristaltiku creva. Sprečava zatvor i reguliše probavu.
Druge prednosti za zdravlje koje kačamak ima
Budući da sadrži zdrave masnoće, složene ugljene hidrate i biljna vlakna, kukuruz je namirnica preporučljiva za osobe koje imaju probleme sa visokim holesterolom. To je veoma važno i za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i naše zdravije srce.
Kačamak se preporučuje bebama i deci zbog uspostavljanja zdravijeg varenja, kao i boljeg imuniteta koji je posledica čišćenja i jačanja crevne flore. Za osobe koje boluju od celijakije ili zapaljenskih bolesti creva, izuzetno je važan podatak da kukuruz ne sadrži gluten. Tako bi oboleli od Kronove bolesti i od zapaljenskih bolesti creva, ali i osobe sa dijebetesom, trebalo da uvrste kačamak u redovan jelovnik. Antioksidanti iz kukuruza sačuvaće i creva i telo od oksidativnog stresa.
Zašto je kačamak dobar za mršavljenje
Kako kukuruz, pa i kačamak imaju brojne koristi za našu bolju probavu, preporučuje se u redukcionim režimima ishrane sa ciljem gubljenja kilograma. Kačamak čisti naša creva i poboljšava varenje, što je preduslov za zdravu ishranu, a kako ima visoku energetsku a malu kalorijsku vrednost, energija koju iz njega dobijamo vrlo je važna u režimu redukovane ishrane.
Na internetu ćete pronaći i brojne recepte za višednevne kačamak dijete koje brzo tope kilograme. Međutim, nutricionisti podsećaju da je svaka previše rigorozna redukcija ishrane, posebno ako isključuje čitave grupe namirnica, štetna za naš organizam. Kilogrami se skidaju ravnomernom, izbalansiranom ishranom, umerenom fizičkom aktivnošću i promenom žvotnih navika. Jedino tako to može da bude i zdravo i dugoročno. Kačamak za doručak je dobar početak uravnoteženog jelovnika.
Šta možemo da dodamo kačamaku i kako ga pripremiti po starom, srpskom receptu
Potrebno:
- kukuruzno brašno (do 400 grama)
- voda (1,5 litar)
- so
- dve kapi ulja
- dodaci po ukusu (sir, kajmak, kozji sir, kiselo mleko, slanina, praziluk, aleva paprika, tucana paprika).
Priprema:
Sipajte u veći sud vodu, malo soli i ulje, skuvajte i sačekajte da provri. Dodajte brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu. U toj masi brašna napravite otvor i ostavite da vri oko 25 minuta minuta, uz neprekidno dodavanje vode. Kako se brašno bude ukuvavalo, nestajaće u skuvanoj masi. Kada se svo brašno ukuva, promešajte sve drvenom kašikom i kuvajte još 3, 4 minuta, ne duže. To je recept za pravi, izvorni kačamak, a po želji, ukus mu možete poboljšati bilo čime od navedenog.
Изванредан је са козијим сиром.