Naslovna / Ishrana

Vitamin C, koja hrana osim pomorandži sadrži ovaj vitamin i u kojoj količini

Priredio/la: S.St.|11:00 - 14. 12. 2022.

Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina, što je njegov hemijski naziv, podržava naš imuni sistem i pomaže našem telu da koristi gvožđe koje dobijamo iz hrane

vitamin c Srednja pomorandža ima oko 70 miligrama, ali i mnoge druge namirnice dobar su izvor vitamina C Foto: Shutterstock

Vitamin C naše telo koristi i za stvaranje kolagena, elastične vrste vezivnog tkiva koje čini delove našeg tela i pomaže u zaceljivanju rana. To je i antioksidant koji pomaže u zaštiti naših ćelija od oštećenja. Muškarcima je potrebno 90 miligrama dnevno, a ženama 75 miligrama. Srednja pomorandža ima oko 70 miligrama, ali i mnoge druge namirnice dobar su izvor vitamina C.

Crvena paprika i vitamin C

Crvene paprike imaju puno vitamina C, do 95 miligrama u 1/2 šolje. Takođe su dobar izvor vitamina A, B, E i K, kao i kalijuma, folata, mangana, fosfora i magnezijuma. Jednu papriku isecite na trake i njom uzimajte umak ili je iseckajte u salatu ili omlet.

Kivi

Ovo „dlakavo” voće je puno vitamina C, tako da oko 70 miligrama, koliko ima jedan kivi srednje veličine, sadrži više ovog vitamina od pomorandže. Osim toga, ima vlakna, kao i flavonoide i karotenoide, antioksidanse koji pomažu u zaštiti naših ćelija. Većina ljudi ih prvo oljušti, ali koža ima dobre hranljive materije i vlakna. Možete pokušati da istrljate „dlake” i jedete ih sa kožom. Samo ih prvo operite.

Vitamin C sadrže jagode

Šolja ovih poslastica veličine zalogaja sadrži oko 85 miligrama vitamina C. Takođe su niskokalorične i bogate vlaknima i raznim antioksidansima. Kupujte jarko crvene jagode sa svežim listićima na peteljkama i bez znakova buđi. Operite ih hladnom vodom i ne skidajte peteljke da bi sok ostao unutra.

Brokoli

Pola šolje kuvanog brokolija ima oko 50 miligrama vitamina C. Takođe ima mnogo vlakana i drugih antioksidanata koji, između ostalog, izgleda da smanjuju upalu. Najbolji način kuvanja brokolija jeste na pari 5 minuta ili kraće. Na ovaj način brokoli u sebi može da zadrži više vitamina C, što nije slučaj ako bi ga kuvali. Kada kupujete, potražite stabljike jarkih boja i tamno zelenkastu glavu koja je čvrsta kada je lagano stiskate.

Dinja je izvor vitamina C

Dinja ima veliki izbor hranljivih materija – karotenoide, vitamine B, kalijum, magnezijum, bakar, flavonoide – pored svojih 30 miligrama vitamina C u 1/2 šolje. Udvostručite ovu meru i u šolji dinje dobićete duplo više vitamina C, a samo oko 50 kalorija.

Paradajz

Iz paradajza srednje veličine dobićemo oko 20 miligrama vitamina C, ako ga jedemo sirovog. Nivo vitamina C se smanjuje kod kuvanog paradajza. Ali antioksidans koji se zove likopen raste. Dakle, da bismo iskoristili sve prednosti, možemo da stavimo svež paradajz na sendvič za doručak i kuvani paradajz u sosu za testeninu za ručak.

Krompir sadrži vitamin C

Pečeni krompir u ljusci, srednje veličine ima oko 20 miligrama vitamina C. Ali, dobar je i na druge načine. Odličan je izvor kalijuma i vlakana. Umesto da ih pržimo na ulju, možemo da ih pečemo u rerni na maslinovom ulju. Na pečen krompir, umesto putera, možemo da stavimo zdrave dodatke, kao što su sveža salsa i nemasan sir.

Karfiol

Šolja cvetića karfiola sadrži oko 40 miligrama vitamina C. Ovo povrće je i pristojan izvor vitamina K, folata i vlakana. Možemo ga jesti sirovog, kuvanog na pari ili pečenog sa malo maslinovog ulja. Ukus možemo da mu poboljšamo i ulepšamo dodavanjem svežeg začinskog bilja, poput timijana, koji sadrži oko 4 miligrama vitamina C u jednoj supenoj kašici.

Prokelj

U 1/2 šolje kuvanog prokelja dobićemo 50 miligrama vitamina C, zajedno sa dosta vitamina K, vlakana i drugih hranljivih materija. Možemo da ga ispečemo sa slaninom i lukom ili samo sa malo maslinovog ulja i dobićemo ukusan, zdrav prilog.

Sok od grejpfruta

Čaša od 2 dl treba da nam obezbedi 70 do 95 miligrama vitamina C, otprilike onoliko koliko nam je dnevna potreba. Ako ne možete da podnesete kiselkast ukus, ista količina soka od pomorandže treba da bude podjednako dobra.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo