Čičoka ima samo 73 kalorije u sto grama. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Odličan je izvor esencijalnih aminokiselina. Inulin koji sadrži deluje blagotorno na celokupan metabolizam, neguje dobre bakterije u crevima, sprečava nastanak infekcija, što pomaže održavanju dobrog imuniteta. Smanjuje apetit i daje dugotrajan osećaj sitosti. Zato vam predlažemo da u ove hladne dane što češće jedete čorbu od čičoke.
Sastojci:
– 500 g čičoke narendane
– veća glavica crnog luka
– dva čena belog luka
– dve stabljike celera
– peršun
-3 kašike maslinovog ulja
-150 g pavlake za kuvanje
– crni biber, so, biljni začin
– 1 l-1.5 l bistre supe od povrća
Priprema: U blago zagrejano ulje staviite sitno seckan crni luk, kad požuti dodajte sitno seckan beli luk. Potom ubacite čičoku, sitno isečen celer izmešajte, dinstajte kratko i stalno mešajte da ne zagori. Nalijte supom i ostavite da kuva dok čičoka ne omekša, otprilike pola sata. Kad je supa gotova, smesu blendirajte ili sameljite štapnim mikserom, dodjate pavlaku i začinite.