Naslovna / Ishrana

12 najboljih namirnica za zdravlje bubrega

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 20. 02. 2023.

Nivo natrijuma i kalijuma, ali i vitamina C i antioksidanata, važni su činioci koji utiču i na zdravlje bubrega, pa zato u izboru namirnica treba biti oprezan i dobro informisan

Bubrezi Pravilan izbor namirnica može da osnaži i bubrege, a loša ishrana pogoduje njihovim bolestima Foto: Shutterstock

Bubrezi igraju važnu ulogu u različitim procesima u našem telu. Predstavljaju glavne filtere, koji uklanjaju sve ono što nam je u telu nepotrebno ili štetno. Parni organi oblika pasulja filtriraju našu krv, uklanjaju toksine i višak tečnosti i izbacuju ih van tela putem mokraće.

Šta još u našem telu rade bubrezi

Bubrezi su odgovorni i za nivoe kalijuma, natrijuma i još nekih supstanci neophodnih za pravilno funkcionisanje drugih organa. Takođe, oni proizvode i hormone koji pomažu u regulisanju brojnih procesa, od krvnog pritiska do jačine kostiju. Loše navike u ishrani povećavaju rizik od hronične bubrežne insuficijencije, preteče njihovog otkazivanja. Suprotno tome, korisne namirnice poboljšavaju rad i funkciju bubrega.

1. Masna riba pomaže da bubrezi rade kako treba

Riba sadrži proteine, a ako su to vrste masne ribe poput tunjevine, lososa ili pastrmke, dobićemo i omega-3 masne kiseline. Prema National kidney foundation, omega-3 masti su efikasne u smanjenju nivoa masnoća (triglicerida) u krvi i mogu da utiču na smanjenje krvnog pritiska. Ako imate hroničnu bubrežnu insuficijenciju, pazite na nivoe fosfora i kalijuma u ​​ribi koju birate.

2. Kupus i bubrezi

Ovo povrće bogato hranljivim materijama ima malo i kalijuma i natrijuma, a sadrži vlakna, vitamine C i K i još mnogo korisnih sastojaka. Kupus je i niskokaloričan, ima dosta vode u sebi, zgodan je za kombinovanje sa drugim namirnicama i može da se konzumira u više oblika. Pazite samo na nivoe soli, posebno kod ukiseljenog kupusa. 

3. Paprike su rezrvoar važnih vitamina za zdravlje bubrega

Kao i kupus, paprika sadrži mnogo dobrih hranljivih materija sa niskim nivoom kalijuma. Uz njih dobijamo i vitamine B6i B9, najveću količinu vitamina C koji ima neko voće ili povrće, vitamin K, kao i vlakna. U paprici se nalaze i antioksidanti. I ovo povrće je niskokalorično, pa neće opteretiti ni bubrege ni srce.

4. Brusnice i rad bubrega

Brusnice pomažu u sprečavanju infekcija urinarnog trakta. Ako se iskomplikuju i dođu do bubrega, mogu da izazovu velike probleme. Pored vitamina C brusnice sadrže veliku količinu antioksidanata koji mogu da pomognu u borbi protiv upale, poboljšaju zdravlje srca i probavu. Najbolje je da ih konzumiramo u svežem stanju, a da izbegavamo kandirane.

5. Borovnice utiču na smanjenje upalnih i drugih procesa

Slična svojstva kao brusnice imaju i borovnice: tu su antioksidanati, obilje vitamina C i vlakna. I one mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa, ali i uticati povoljno na zdravlje kostiju. Takođe, pomažu u prevenciji hronične bubrežne insuficijencije.

6. Lisnato zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće kao što je spanać, zelje, blitva ili kelj ima veliku količinu hranljivih materija, značajnih za obezbeđivanje ključnih vitamina i minerala, kao i jačanje imuniteta. Međutim, neke vrste ovog povrća, poput zelja, sadrže više kalijuma. Ako imate neku bolest bubrega, obavezno se o uvođenju namirnica iz ove grupe konsultujte sa sručnjakom.

7. Maslinovo ulje

Bogato antioksidansima i zdravim masnim kiselinama, maslinovo ulje poboljšava vaše opšte zdravlje. Studija sa Univerziteta Harvard otkrila je da maslinovo ulje može da smanji nivo holesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, demencije, a ima i potencijalna antikancerogena dejstva. Da biste iz maslinovohg ulja iskoristili još više antioksidanata, izaberite nerafinisano ili hladno ceđeno maslinovo ulje (devičansko ili ekstra devičansko).

8. Beli, crni i crveni luk

Još jedna grupa namirnica je bogata antioksidansima. Sve vrste luka su dobre i korisne i za naše bubrege, a beli luk sadrži specifično jedinjenje koje se zove alicin. Za ljude sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom, slicin je aktivno jedinjenje koj ih štiti i jača. Luk nam u organizam donosi važne hranljive materije kao što su vitamini B6 i C, mangan i bakar.

Takođe, luk sadrži kvercetin, susptancu koja može da bude od pomoći u borbi zapaljenskih i drugih štetnih procesa. Redovna konzumacija luka uticaće na smanjenje rizika od visokog krvnog pritiska, moždanog udara i srčanih bolesti.

9. Karfiol je koristan, ali ne u velikim količinama

Karfiol sadrži obilje vitamina C, B6, B9 i K, zajedno sa vlaknima. Takođe, sadrži jedinjenja koje naše telo može da koristi da neutrališe određene toksine. To je velika pomoć u slučaju kada bubrezi ne rade dobro, ili su oštećeni. Karfiol ipak sadrži nešto kalijuma i fosfora, pa iako je na listi namirnica koje su dobre za bubrege, osobe koje boluju od hronične bubrežne insuficijencije bi trebalo da smanje unos.

10. Belanca iz jaja

Belanca se posebno preporučuju osobama sa bubrežnim problemima. Njihova konzumacije je jedan od načina za regulisanje nivoa proteina. To može biti izuzetno važno kod kasnijih stadijuma hroničnih bolesti bubrega, posebno ako ste na dijalizi.

11. Rukola

Rukola je prepuna hranljivih materija potrebnih našem telu, kao što su magnezijum, gvožđe, kalcijum i vitamini A, B9, C i K. Osim toga, bogata je antioksidansima i sadrži glukozinolate, koji pomažu telu da se zaštiti od mutacije ćelijskog tkiva i oksidativnog stresa. Rukolu bi trebalo jesti sirovu, kakva je i najzdravija.

12. Jabuke za zdravije bubrege

Jabuke imaju veliku količinu kvercetina, ali i vlakana, koja se bore protiv brojnih štetnih procesa u telu. Takođe, mogu pomoći u održavanju normalnog niova holesterola, kao i šećera u krvi. Jabuke su rezervoar antioksidanata. Sadrže malo kalorija, dosta vode, i odlična su kombinacija vitamina i minerala, koji su nam svakodnevno neophodni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Snežana
11:53, 18. 03. 2024.
Odgovori

Super je sve

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo