Naslovna / Ishrana

Magareće mleko utiče na visok holesterol, a mogu da ga konzumiraju i osobe alergične na laktozu

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 07. 05. 2023.

Zanimljivo je da se za razliku od kravljeg, magareće mleko prikuplja na human način, što znači dok su beba magare i majka zajedno. Ova veza je toliko jaka da majka magarica ne može da proizvodi mleko ako potomak nije uz nju

Magareće mleko Magareće mleko nije dobro samo za probleme sa kožom već i za niz drugih stanja Foto: Shutterstock

Magareće mleko se vekovima koristi i kao hrana i kao lekovito sredstvo, ne samo za kožne probleme. Naime, istraživanja su pokazala da je magareće mleko zahvaljujući prvenstveno niskom sadržaju masnoća izvanredna prevencija za brojna oboljenja.

Magareće mleko se prikuplja na human način

Još davnih dana je zabeležena medicinska upotreba magarećeg mleka u nekim delovima Indije i Afrike. U Grčkoj su ga koristili i za oralnu i za lokalnu upotrebu. Po svojoj strukturi magareće mleko najviše liči na ljudsko, odnosno majčino mleko, pa se tako u mestima gde ga je bilo koristilo i u prvim danima života odojčadi, ali i u kasnijem periodu kao zamena. Spada u albuminsko mleko zbog veoma visokog udela belančevina surutke (čak 39 odsto).

Inače, mleko magarice može da se koristi u svežem stanju, pod uslovom da je prikupljeno u kontrolisanim uslovima. Važno je znati da ga ne treba termički obrađivati, odnosno kuvati na temperaturama višim od 40 stepeni. Uz samo mleko i njegove proizvode, poznat je i kumis od magarećeg mleka (blago alkoholno piće), a o izvanrednom dejstvu na kožu postoje brojni dokazi kroz studije, kao i praktična iskustva (kreme, sapuni, šamponi).

Zanimljivo je da se za razliku od kravljeg magareće mleko prikuplja na human način, što znači dok su beba magare i majka zajedno. Ova veza je toliko jaka da majka magareta ne može da proizvodi mleko ako potomak nije uz nju. Laktoza je najzastupljenija komponenta magarećeg mleka (5,8- 7,4 odsto).

Magareće mleko i njegove zdravstvene prednosti

Ovo mleko je pogodno i preporučljivo za sve grupe potrošača jer sadrži veoma nizak udeo mlečne masti (0,3-0,8 odsto). Zasićene masne kiseline prisutne su sa oko 67,5 odsto, a nezasićene sa 32,5. Ovakav raspored masnih kiselina rezultira odličnim uticajem na naš imunski, karidovaskularni i nervni sistem. U magarećem mleku se nalazi više gvožđa nego u majčinom mleku, kao i fosfora i kalcijuma. 

Pored toga, od davnina se magareće mleko koristi u smirivanju kašlja (ne kaže se badava „magareći kašalj“ u našem narodu). Takođe, pomaže i kod bronhitisa, bolje zaštite digestivnog trakta od infekcija i kod zapaljenskih bolesti creva. Magareće mleko ljudi sa dobrim efektom koriste za bolji imunitet, kao i za respiratorne i kožne probleme. Prvenstveno zbog niskog sadržaja masnoća, zabeleženi su dobri razultati u prevenciji i kontroli porasta holesterola i lečenju arteroskleroze, kao i oporavku kardiovaskularnih pacijenata.

Da li magareće mleko mogu da konzumiraju osobe alergične na laktozu

Istraživanja su potvrdila da deca koja su alergična na proteine iz kravljeg mleka mogu da konzumiraju magareće mleko. Naravno, na ovakav način nikada nemojte eksperimentisati bez saveta stručnog lica i prethodne provere.

Studije takođe kažu da konzumacija magarećeg mleka nema povoljan uticaj samo na decu već i na ostale kategorije ljudi, od tinejdžera do starijih. Kako magareće mleko ima povećan sadržaj velike grupe enzima koje druge vrste mleka nemaju (laktoperoksidaza, laktoferin, imunoglobulin i lizozim), njegove prednosti su nedvosmislene i na polju sprečavanja upala i antimikrobnog dejstva.

Uticaj magarećeg mleka na kožu

Magareće mleko poznato je i kao eliksir mladosti za kožu, ali i rešavanje brojnih problema. Ono sadrži vitamine A, D i C, kao i proteine i dobre masne kiseline. Poznato je da retinol, dragoceni sastojak u nezi kože nastaje od vitamina A i da podstiče ćelije kože da budu aktivne. I u prvom kontaktu sa kožom valja biti oprezan, jer svaka supstanca može da izazove iritaciju i reakciju.

Vitamin D sprečava starenje kože i smiruje upalne procese kakvi su ekcem, rozacea ili akne. Nemojte zaboraviti da se vitamin D najbolje apsorbuje iz sunčevih zraka i da nije dobro neumereno unositi ga suplementacijom. Prednost magarećeg mleka je i u tome što se za razliku od nekih drugih mleka prirodno nalazi u njemu, a ne dodaje se naknadno. Vitamin C koji se nalazi u magarećem mleku pospešuje proizvodnju kolagena u koži, efikasan je kao jak antioksidant u borbi protiv slobodnih radikala i takođe sprečava starenje. Boljoj hidrataciji doprinose proteini i dobre masne kiseline.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo