Naslovna / Ishrana

Završetak posta može da bude šok za organizam, nemojte pokvariti praznike

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 15. 04. 2023.

Ljudski je opustiti se i uživati u onome što je odlika našeg podneblja a to je preukusna, tradicionalna trpeza, ali se granica često lako i neosetno pređe

Završetak posta Post podrazumeva umerenost u svemu, a o savete stručnjaka za unošenje hrane kada ga prekinemo se često oglušimo Foto: Shutterstock

Post, odnosno završetak velikog, vaskršnjeg posta i obeležavanje Vaskrsa često je veliki izazov za mnoge koji su za vreme trajanje posta lišili organizam unošenja namirnica životinjskog porekla. Nažalost, neretko se umesto umerenog uživanja u hrani, toplom domu i porodičnoj atmosferi, praznici presele u bolničke hodnike.

Post je blagotvoran za naše telo, ne treba pokvariti ovaj efekat

– Većina ljudi post je provela uz povećan unos hleba i drugih ugljenih hidrata, ali bez teškog mesa, pohovane hrane i drugih namirnica koje inače opterećuju naš digestivni sistem. Tradicionalno, vaskršnju trpezu čine jaja, pečenje, ruska salata, hleb ili pogača, kolači i druge poslastice. Sve to je i onima koji nisu postili teško za varenje, a organizmu koje je gotovo dva meseca provelo u jednom blažem, umerenijem sistemu funkcionisanja to je neopisiv šok. Nije čudno što ne može ni lako ni brzo da se snađe – opisuje u razgovoru za eKlinika portal strukovni dijetetičar i nutricionista Ivana Radojičić.

Do kojih problema može da dovede nagli prelaz na jaku hranu

Saveti stručnjaka često nam se čine suvišnim. Оlako ih prihvatamo ili se jednostavno se pravimo da ih ne vidimo, odmahnemo rukom i pomislimo da mi mnogo bolje poznajemo svoje telo nego što to može neko sa strane. Jer, ljudski je opustiti se i uživati u onome što je odlika našeg podneblja a to je preukusna, tradicionalna trpeza. Granica se, međutim, često lako i neosetno pređe.

Međutim, retko ko je, posebno u dane praznika, spreman da bogatu trpezu prilagodi umerenom režimu, kakav bi trebalo da bude prelazak na mrsne namirnice. Ako tome dodamo i potrebu da se nakon obroka malo prilegne, svi preduslovi za probleme su tu. Zbog toga su posledica često veliki problemi u varenju, osećaj težine ili kamena u želucu, nadutost, gasovi ili dijareja. Često može da dođe i to povišenog nivoa šećera u krvi. Kada nakon obroka koji čak i nije obilan samo „malo prilegnemo“, ne opterećena creva samo će se, upozoravaju stručnjaci, nadovezati još usporenija peristaltika.

Preporuka dijetetičara kako bezbolno prekinuti post

– Umerenost je ključna, a ona se ne odnosi samo na one koji su postili. Najpogrešnije je uneti veću količinu jaja ili jake hrane odjednom. Meso bi trebalo pripremiti (ispeći) u rerni sa malo ulja ili grilovati. Od začina, najbolje je upotrebiti malo soli, kašiku kvalitetnog maslinovog ulja i limunov sok. Izbegavajte i previše slatkiša i alkohola. Bolje je jesti više puta, u manjim obrocima jer „pretrpavanje“ želuca hranom dovodi do njegovog širenja, što može da izazove nelagodnosti ili bol. Kada naglo unesemo veću količinu masne hrane, žučna kesa mora da izbaci veću količinu žuči kako bi se svarile masnoće. Zato su osobe koje imaju kamenje ili problem žučnom kesom u još većem riziku od velikih problema – upozorava Radojičić.

Post može da „povari“ i se prekida konzumiranjem veće količine jaja, u čemu najčešće grešimo

Ivana Radojičić podseća za eKlinika portal da su jaja takođe veliki deo rizika. Kuvaju se i farbaju velike količine, koje se konzumiraju i duže nakon praznika. Ističe da ih obavezno treba držati u frižideru, i to ne duže od 7 dana. Prema njenim rečima, zdrava osoba može da pojede oko 7 jaja nedeljno. Belanca ne sadrže masnoće za razliku od žumanca i neće opteretiti žučnu kesu. Jaja je, savetuje Radojičić, preporučljivo  farbati prirodnim sastojcima (lukovina, kopriva, kurkuma). Trebalo bu izbegavati i konzumiranje jaja u koja je prodrla veštačka boja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo