Tradicionalna Božićna trpeza obiluje namirnicama koje su ukusne, ali koje mogu da izazovu velike probleme ne samo zbog velikih količina, već i nagle promene režima ishrane. Specijalno su ih izložene osobe koje su poštovale veliki Božićnji post.
Post je završen: Univerzalni saveti za primeren prelazak na mrsnu hranu
Iako to nije jednostavno, prelazak sa posne na mrsnu hranu trebalo da bude postepen i promišljen, kako biste izbegli veliki pritisak i opterećenje digestivnog sistema. Evo nekoliko univerzalnih saveta na koji način ni trebalo uvesti u ishranu tradicionalne praznične đakonije, koje su po prvilu prepune holesterola, masti, rafinisanih šećera…
1. Post prekinite laganijom hranom
Prvog dana po završetku posta nutricionisti preporučuju izbegavanje teške, masne ili prezačinjena hrane. Pokušajte da optimizujete unos tako da se ne odreknete najukusnijih namirnica, ali prilagodite način pripreme i količinu. U jelovnik uvrstite namirnice poput supe od povrća, pirinča (pilav sa mesom), krompira, blago začinjenih variva (čorbi, jela „kašikom“), nemasnih mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt).
2. Racionalizujte količinu hrane koju unosite
Treba jesti manje obroke češće u toku dana, umesto da to budu obilne i velike porcije. Ovakav režim ishrane preporučljiv je i zdravim i osobama sa problemima poput GERB, želudačne kile…
3. Ne treba se odreći mesa, ali…
Da masno meso ne bi napravilo brojne neželjene efekte, pokušajte da barem prvi dan praznika posebno ako ste postili, konzumirate lako svarljive vrste (piletina, ćuretina, teletina), pre nego što pređete na „težu“ hranu mesnog porekla (svinjetina ili jagnjetina). Izbegavajte prženje i pohovanje. Umesto toga kuvajte, pecite ili grilujte.
4. Koliko možete, izbegavajte…
Ukoliko se uzimaju u velikim količinama, alkohol i masna hrana najčešće izazivaju probavne smetnje nakon dugog posta. Uvodite ih u konzumaciju postepeno i u manjim količinama.
5. Veoma važan unos tečnosti
Unos tečnosti poput vode, biljni čajeva ili supica treba da bude konstantan, kako bi telo bilo hidrirano, a varenje optimalno.
6. Pratite reakcije organizma
Obratite pažnju na to kako se osećate, uopšteno rečeno – slušajte svoje telo. Ako se javi nadutost, mučnina, osećaj nelagode, dijareja i slično, prestanite sa unosom hrane koja vam očito ne prija.
Šta, kako i kojim redom jesti na Božićnom ručku
Tradicionalno, na Božić koji danas obeležavaju pravoslavni hrišćani, obrok se počinje česnicom (pogačom) i medom. Uz česnicu bi trebalo pogrickati malo koštunjavog ili suvog voća, ali ne previše, zbog viška šećera i masti. Prvi mrsni zalogaji mogu biti jaje i komad mladog ili blago slanog sira. Topla supa ili čorba sa povrćem olakšaće prelaz na ostatak obroka, koji donosi više masti i kalorija.
Pečenica (pečenje) je nezaobilazni deo trpeze. Treba ga jesti u umerenim količinama, posebno ako je svinjsko. Obavezno ga kombinujte sa salatom. Bareni krompir, podvarak, kiseli kupus ili krompir-pire se lako vare a dobro se slažu sa pečenjem. Ako ste postili, izbegavajte i ljute, začinjenje i masne sosove u većim količinama. Oni mogu izazvati čak i momentalnu dijareju.
Alkohol i slatkiši
U Božićna iskušenja spadaju i kolači, torte, slatkiši. Bez problema možete pojesti nekoliko sitnih kolača ili medenjaka. Torte i kremaste kolače možete ostaviti za drugi deo dana. Razume se – ne više od jednog parčeta. U redu je i nazdraviti sa porodicom i prijateljima. Neka to bude čaša domaćeg vina ili rakije, obavezno uz hranu. Više alkohola na prazan stomak i pre obroka a nakon posta može da izazove stomačne probleme.
Uživajte u prazničnom ručku, ali obavezno pratite svoje telo i znake koje vam šalje. Posle dugog posta, morate dati organizmu malo prostora da se privikne i prilagodi „novom“- starom režimu. Umerenost se ne završava postom, ona treba da nas vodi i ostalih dana u godini. Prijatno!