Naslovna / Ishrana

6 namirnica koje bi osobe sa povišenim šećerom trebalo da jedu svaki dan

Priredio/la: I. V. |11:00 - 08. 05. 2023.

Osobe sa dijabetesom tipa 2 određenom hranom mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi, a ujedno, mnoge od tih namirnica imaju i terapijski učinak

Osobe sa povišenim šećerom Osobe sa povišenim šećerom više nego druge, trebalo bi da vode računa o svakodnevoj ishrani Foto: Shutterstock

Osobe sa povišenim šećerom više nego druge, trebalo bi da vode računa o svakodnevoj ishrani, a prema rečima stručnjaka, postoje namirnice koje bi mogli da jedu svaki dan i da pri tome ne podižu nivo šećera. Izbor zdravog izbora hrane za kontrolu šećera u krvi ključno je za sve ljude koji imaju dijabetes tipa 2. Zbog toga je najbolje izabrati namirnice, koje ne samo da drže dijabetes pod kontrolom, već i poboljšavaju celokupno zdravlje.

Osobe sa povišenim šećerom hranom mogu da kontrolišu nivo glukoze u krvi

Naučna istraživanja potvrdila su da određene namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi te se zbog toga preporučuju osobama sa dijabetesom na svakodnevnom meniju.

Borovnice – konzumiranje ovog sitnog plavog voća je odličan način za unos dnevne doze ugljenih hidrata, a osim toga redovna konzumacija borovnica i drugih bobica smanjuje osetljivost na insulin. Istraživači takođe ukazuju i na protiv upalno dejstvo fitohemikalija u bobicama što verovatno smanjuje neke od kardiovaskularnih rizika, koji se javljaju kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.

Pomorandže, grejpfrut i mandarine – istraživanja pokazuju da konzumiranje agruma ima pozitivan, dugoročan učinak na šećer u krvi, kao i nivo holesterola, zahvaljujući protivupalnom  spoju hesperidina (flavanonski glikozid kojeg u izobilju ima u citrusnom voću).i zdravoj dozi rastvorljivih vlakana. Dodatna istraživanja s Harvard School of Public Health pokazuju da je konzumiranje celog voća, a ne soka, u direktnoj vezi s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Leblebije, pasulj i sočivo – dobro je poznata hrana s niskim glikemijskim indeksom, što je čini dobrim izborom za osobe sa povišenim šećerom,  a nova istraživanja ukazuju da konzumiranje mahunarki može zapravo da ima terapijski učinak. U studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine, osobe s dijabetesom tipa 2 konzumirale su jednu šolju mahunarki dnevno kao deo unosa ugljenih hidrata tokom tri meseca. U poređenju s drugim učesnicima istraživanja, osobe koje su svakodnevno konzumirale mahunarke pokazale su veće smanjenje vrednosti hemoglobina A1c i smanjenje krvnog pritiska. 

Crna čokolada – može li slatka poslastica zaista da poboljša kontrolu glukoze? Istraživanja su pokazala su da mala količina visokokvalitetne, crne čokolade, sa oko 70 odsto kakaa, koja se konzumira svakodnevno, smanjuje nivo insulina i krvni pritisak. Vidljivi učinci pripisuju se polifenolima. Osobe s dijagnostikovanim dijabetesom ipak treba da se konsultuju s lekarom.

Maslinovo ulje – zamena zasićenih i trans masti zdravijim nezasićenim mastima ključna je preporuka za sve pojedince, ali vrsta konzumiranih masti može da igra još veću ulogu u zdravlju osoba s dijabetesom tipa 2. To je zato što je dijabetes povezan s povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Konzumiranje ekstra devičanskog maslinovog ulja dovodi se u vezu ne samo sa smanjenim rizikom od dijabetesa, već istraživanja pokazuju da takođe može da poboljša  iskorišćavanje glukoze u ćelijama zahvaljujući svojim protivupalnim efektima.

Cimet – pomaže u smanjenju šećera u krvi. Tačan mehanizam kako to cimet čini, kao i preporučeni unos, još se istražuje, ali većina istraživanja ukazuje na sposobnost cimeta da pomaže u kontroli glukoze u krvi na dnevnoj i dugoročnoj osnovi. Pri tome se ne pojavljuju bilo kakve potencijalne nuspojave, osim što hrana ima bolji ukus.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Boško Vidojević
17:51, 08. 05. 2023.
Odgovori

Slažem se u potpunosti. Pišem iz ličnog iskustva.

Gordana
18:05, 11. 05. 2023.
Odgovori

Pametnom dovoljno.

Dule Dule
16:38, 08. 08. 2023.
Odgovori

Ja sam konzumirao Extra devičansko hladno cedjeno ulje avako jutro po jedna kašika supena. Pravo Devičansko je malo gorko i malo ljuto. Dok to nisam naičio ko zna koliko sam flaša vratio u prodavnicu. Tada san negde pročitao da je oravo devičansko upravo takvog ukusa. Popio sam do sada oko 4 l za tri godine i nikakvo poboljšanje nisam osetio. I dalje ga pijem svako jutro.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo