Sirova ili kuvana blitva – kako je zdravije jesti ovo lisnato povrće

Priredio/la: I. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu, zbog čega se on najviše koristi u ishrani

Blitva je lisnato zeleno povrće koje spada u grupu u najzdravijeg zeleniša i ono što je važno jeste da može da se jede i sirova i kuvana. Sadrži vitamin K, koji pomaže telu da zaceli rane i održava zdravlje kostiju. Takođe sadrži vitamin A, koji održava zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Dobar je izvor magnezijuma, koji pomaže u održavanju zdravlja mišića, kostiju i nerava. A kao i ostalo lisnato povrće, bogata je vlaknima i antioksidansima, a ima malo kalorija, masti i natrijuma.

Blitva je odličan dodatak zdravoj ishrani

Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu. Osim bogatstva vitamina - vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala - magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma, blitva sadrži i antioksidanase. Najviše ima luteina i zeaksantina, koji dobro  deluju na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju, jedan od uzroka slepila. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije. Vlakna blitve su rastvorljiva i dobro utiču probavni sistem, odnosno na rad creva jer sprečava opstipaciju.

Listovi blitve mogu da se jedu i sirovi i kuvani

Imajte na umu da su listovi blitve deo biljke koji se koristi u ishrani s obzirom na to da je tvrda i sočna stabljika manje hranljivija. Takođe, ne treba zaboraviti i da:

  • listovi blitve mogu da se jedu sirovi ili kuvani
  • sirova blitva je manje gorka od kuvane
  • gomila sirove blitve kuvanjem će se pretvoriti u vrlo malu količinu obarenog lista
  • stabljike su deblje od listova pa im treba duže da se kuvaju, ako se koriste za ishranu.

Nutricionisti kažu da se kuvanjem gube vitamini, ali, s obzirom na to je koncentracija vitamina u ovom lisnatom povrću tolika, blitva će i nakon kuvanja, barenja, dinstanja... i dalje zadržati  blagotvorno dejstvo. Obično se kuva ili pari, a može da se jede i sirova. Ukoliko vas ne privlači ukus sirove blitve, ne morate da je jedete neobrađenu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se termički obrašuje, odnosno kada se skuva.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelkovic miodrag

    14. maj 2023. | 10:36

    Vi ste izvanredan medicinski inf.portal .Hvala

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>