Sirova ili kuvana blitva – kako je zdravije jesti ovo lisnato povrće
Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu, zbog čega se on najviše koristi u ishrani
Blitva je lisnato zeleno povrće koje spada u grupu u najzdravijeg zeleniša i ono što je važno jeste da može da se jede i sirova i kuvana. Sadrži vitamin K, koji pomaže telu da zaceli rane i održava zdravlje kostiju. Takođe sadrži vitamin A, koji održava zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Dobar je izvor magnezijuma, koji pomaže u održavanju zdravlja mišića, kostiju i nerava. A kao i ostalo lisnato povrće, bogata je vlaknima i antioksidansima, a ima malo kalorija, masti i natrijuma.
Blitva je odličan dodatak zdravoj ishrani
Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu. Osim bogatstva vitamina - vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala - magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma, blitva sadrži i antioksidanase. Najviše ima luteina i zeaksantina, koji dobro deluju na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju, jedan od uzroka slepila. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije. Vlakna blitve su rastvorljiva i dobro utiču probavni sistem, odnosno na rad creva jer sprečava opstipaciju.
Listovi blitve mogu da se jedu i sirovi i kuvani
Imajte na umu da su listovi blitve deo biljke koji se koristi u ishrani s obzirom na to da je tvrda i sočna stabljika manje hranljivija. Takođe, ne treba zaboraviti i da:
- listovi blitve mogu da se jedu sirovi ili kuvani
- sirova blitva je manje gorka od kuvane
- gomila sirove blitve kuvanjem će se pretvoriti u vrlo malu količinu obarenog lista
- stabljike su deblje od listova pa im treba duže da se kuvaju, ako se koriste za ishranu.
Nutricionisti kažu da se kuvanjem gube vitamini, ali, s obzirom na to je koncentracija vitamina u ovom lisnatom povrću tolika, blitva će i nakon kuvanja, barenja, dinstanja... i dalje zadržati blagotvorno dejstvo. Obično se kuva ili pari, a može da se jede i sirova. Ukoliko vas ne privlači ukus sirove blitve, ne morate da je jedete neobrađenu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se termički obrašuje, odnosno kada se skuva.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Andjelkovic miodrag
Vi ste izvanredan medicinski inf.portal .Hvala
Podelite komentar