Naslovna / Lepota

Kako ulje za lice deluje na kožu, kome prija a ko treba da ga izbegava

Priredio/la: I. V. |17:00 - 09. 05. 2024.

U zavisnosti od vrste ulja za lice, ona mogu da očiste kožu, hidratizuju je ili deluju kao tretman za posvetljivanje fleka na licu

ulje za lice Izbegavate jaka mirisna ulja poput lavande ili čajevca, jer mogu da budu iritantna ili čak potencijalni alergeni Foto: Shutterstock

Ulja za lice, pored krema, seruma, tonika, maski, pilinga, sredstava za čišćenje lica…  samo su još jedan od kozmetičkih proizvoda za negu kože koji nam pomažu kako bi naše lice bilo čisto, zdravo i bez bora. Međutim, prilikom izbora preparata, ulje za lice nije uvek pri vrhu liste, jer mnogi imaju nedoumice kako će ono delovati na njihovu kožu, posebno ako je već prirodno masna.

Ulje za lice najviše odgovara posebnim stanjima kože

Dermatolozi dr Amy Kassoufi dr Alok Vij sa Cleveland Clinic govore o tome kako ulja za lice deluju,  ko treba da ih izbegava i koje alternative treba isprobati umesto njih. Smatra se da će nanošenje slojeva ulje za lice delovati kao dodatak prirodnim uljima koja se nalaze u našoj koži, dakle, održavaće je vlažnom. U zavisnosti od vrste ulja za lice, ona mogu da očiste kožu, hidratizuju je ili deluju kao tretman za posvetljivanje fleka na licu, na primer.

– Mogu da budu korisna  u nekim situacijama kada deluju kao emulgator i pomognu da se uklone masni ostaci šminke ili drugih proizvoda i zagađivača sa kože. Za osobe sa veoma suvom ili kožom pod upalnim procesima ulja za lice mogu da budu veoma korisna – kaže dr Kassoufi.

Nije svako ulje isto

Ali, nisu sva ulja za lice isto formulisana. Neka su napravljena od ulja jojobe, badema, argana, kokosa, marakuje… Ovi prirodni sastojci takođe mogu da imaju antiinflamatorna ili antioksidativna svojstva. Ali, neka ulja mogu da budu napravljena i od sintetičkih sastojaka. Mnoge vrste ulja za lice smatraju se komedogenim, što znači da mogu da izazovu mitesere blokiranjem pora.

Izbegavate jaka mirisna ulja poput lavande ili čajevca, jer mogu da budu iritantna ili čak potencijalni alergeni – upozorava dr Kassoufi.

Da li ulje za lice hidrira kožu?

– U teoriji, ulja za lice smanjuju gubitak vode iz kože, jer deluju kao barijera koja sprečava isparavanje vode u koži. Postoji određeni sadržaj ulja u krajnjem sloju kože, tako da ulja za lice mogu da učine da naša koža izgleda malo glatkija ili jedrija – objašnjava dermatolog dr Alok Vij, a dr Kassouf dodaje da ulja za lice mogu da budu dobra za kožu oštećenu suncem, kao i suvu ili upaljenu kožu i sve to zahvaljujući lipidima, jedinjenju koje je nerastvorljivo (ili nesposobno da se rastvori) u vodi.

– Ako pokušavate da popravite barijeru kože, onda što je više lipida u ulju, to bolju barijeru može da proizvede – ističe dr Kassouf i podseća da su dostupni mnogi proizvodi koji više oponašaju normalne elemente koji se nalaze u našoj koži, kao što su ceramidi i grupa sastojaka poznatih kao prirodni hidratantni faktor.

Ko treba da izbegava ulje za lice?

Deramtolozi podsećaju da bi osobe, koje spadaju u jednu od ove tri kategorije, trebalo da razmisle o izbegavanju ulja za lice:

Osobe sa kožom sklonom aknama
Ako imate kožu sklonu aknama, možda bi bilo bolje da preskočite korišćenje ulja za lice. Akne su uzrokovane prekomernom proizvodnjom ulja poznatog kao sebum. Kada nam se pod kožom nakupi prljavština i mrtve ćelije kože, počeće da se pojavljuju bubuljice. Tu mogućnost smanjuju proizvodi koji su označeni kao „nekomedogeni“.

Osobe sa seboroičnim dermatitisom
Veliki procenat svestke populacije ima seboroični dermatitis ili perut, stanje koje izaziva svrab, crvene fleke zajedno sa belim ili žutim ljuspicama. Iako se uglavnom zna da se javljaju na našem skalpu, mogu da se pojave i na licu. Iako lekovi obično mogu da leče seboroični dermatitis, on se s vremena na vreme može razbuktati zbog stresa, hladnog vremena i losiona na bazi alkohola. Masna koža takođe doprinosi seboroičnom dermatitisu, tako da je najbolje izbegavati upotrebu ulja za lice. Seboroični dermatitis potiče od složene interakcije imunološkog sistema sa prirodnim uljima i mikrobima na koži, a promena ravnoteže bilo kog od tih elemenata može da poboljša ili pogorša  stanje naše kože.

Osobe sa rozaceom
Rozacea, uobičajen kožni poremećaj, može da izazove crvenilo na nosu, bradi, obrazima i čelu. Može da se leči lekovima, pa čak i hirurškim zahvatima – a šminka može da pomogne u ublažavanju ili prikrivanju crvenila. Ali, određeni okidači poput stresa, vremena i alkohola mogu da pogoršaju  rozaceu. Osobe sa rozaceom takođe treba da vode računa o korišćenju ulja za lice jer imaju izmenjenu kožnu barijeru i veća je verovatnoća da će dobiti suvu, ljuskavu ili zategnutu kožu od onih bez rozacee, a da ne spominjemo više velikih akni.

Šta koristiti ako nam ne odgovara ulje?

Ako imamo problem sa kožom, trebalo bi razmisliti o korišćenju seruma umesto ulja za lice. Serumi su lakši proizvodi, na bazi vode, koji uglavnom prodiru u kožu. Vlaženje kože smanjuje pojavu finih linija i bora i pomaže u smanjenju svraba i perutanja kože.

– Ako ste skloni inflamatornim kožnim bolestima kao što su atopijski dermatitis ili rozacea, to može da pomogne u smirivanju upale – ističe dr Vij.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo