Naslovna / Lepota

Mladolik i zdrav izgled moguć je ako izbegavate 11 loših navika

Priredio/la: D.T.|14:00 - 07. 12. 2021.

Možda vam nikada ne bi palo na pamet, ali ispijanje pića na slamčicu i te kako utiče na stanje kože

mladolik i zdrav izgled Bore mogu da se pojave i u mladosti a od toga kako se odnosite prema nekim životinim navikama zavisi koliko ćete ih imati kasnije Foto: Shutterstock

Mladolik i zdrav izgled moguće je postići uz par dobrih životnih navika. Ponekada je dovoljno samo da spavate sedam sati, više se krećete i zdravo se hranite, pa da izgledate sveže i mladoliko. S druge strane, stalni umor, jak stres i brza hrana mogu sigurno ubrzati proces starenja.

Rad više poslova u isto vreme

Obaveza je sve više, stresan način života može ne samo učiniti da izgledate koju godinu starije, nego i dovesti do nastanka nekih bolesti. Nekoliko studija, pokazalo je da hronični stres, izaziva oslobađanje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji oštećuju ćelije i ubrzavaju starenje. Umesto da uradite odmah sve, skocentrišite se, na jedan, po jedan zadatak, savetuju stručnjaci. Nikako ne ostavljajte nedovršen jedan posao. u isto vreme, prelazeći na drugi.

Ne propuštate slatko

Osim dodatnih kilograma, slatka jela dodaju i godine licu.

Molekuli šećera se vezuju za proteinska vlakna u svakoj od naših ćelija – kaže dermatolog dr Susan Stuart iz San Dijega. Ovaj štetni proces, zove se glikacija, može dovesti do gubitka sjaja i tonusa kože. Može doći do natečenosti, pojave bora i gubitka kontura lica. Smanjite slatke poslastice, kako biste usporili ovaj proces i sačuvali mladolok izgled.

Ne spavate dovoljno

Nedostatak kvalitetnog sna, neće se odraziti samo na izgled već i na zdravlje. Neki stručnjaci smatraju da manjak sna može skratiti životni vek. Stručnjaci, kažu da je optimalno sedam sati spavanja tokom noći. U slučaju da osetite manjak dnevne energije, mentalnu tromost, probleme sa pažnjom ili počnete da se gojite, pokušajte da idete ranije na spavanje. Dobar san je najbolji elkisir za mladolik izgled.

Previše gledate televiziju

Gledanje 100 epizoda neke serije, ili treće utakmice u toku jednog dana, može uticati na brže starenje. Studija u kojoj je učestvovalo oko 11.000 građana Australije, starijih od 25 godina, otkrila je da svaki sat gledanja televizije skraćuje za 22 minuta životni vek. Procenjuje se da su ljudi koji su u proseku, šest sati dnevno gledali televiziju, živeli pet godina manje.

Stručnjaci, ipak, kažu da se ovaj efekat više dovodi u vezu sa sedenjem i smanjenom aktivnošću, koja je prisutna tokom gledanja televizije. Doktori tvrde, da kada sedimo duže od 30 minuta, telo počinje da deponuje šećer, što na kraju dovodi do viška kilograma. Savet je da na svakih 30 minuta prošetate.

Opasan efekat dugotrajnog sedenja se ogleda i u pojavi kardiovaskularnih bolesti, kojima su sklonije osobe koje ceo dan provedu u stolici. Stručnjaci preporučuju 150 minuta vežbanja u toku jedne nedelje ili više. Ne morate da radite teške vežbe dovoljno je i da pešačite.

Koža oko očiju

Koža oko očiju je posebno osetljiva, tanja je nego ostatak lica i zahteva posebnu negu. Mnoge osobe često zanemare ovaj deo lica, usled čega se koža nekada dodatno isuši i lako nastanu bore. Najbolje kreme, za negu kože oko očiju, su one sa A vitaminom. Dobre su i hidratantne kreme koji obezbeđuju vlagu. Stručnjaci preporučuju sve što podstiče stvaranje kolagena.

Kreme sa zaštitnim faktorom

Vodeći uzrok gotovo svakog znaka preranog starenja na ljudskom licu je izloženost ultraljubičastim zracima. Dermatolozi kažu da su UV zraci prisutna čak i kada je oblačno ili pada kiša. Posebno vodite račina ako imate svetliji ten.

Jaka šminka

Jaka i loša šminka može uticati na to da izgledate nekoliko godina starije. Posebno proizvodi na bazi ulja, mogu zapušiti pore i izazvati pojavu bubuljica. Prekomerna upotreba proizvoda za kožu sa mirisima, iritirajućim hemikalijama i alkoholnim sredstvima, može da isuši kožu, ukloni prirodna ulja i utilče na pojavu bora.

Spavate s licem na jastuku

Kada spavate najbitnije je da se dobro odmorite, ipak obratite pažnju, ako je moguće i na položaj tela pri spavanju. Ukoliko ležite na stomaku ili na boku, s licem zagnjurenim u jastuk, taj položaj može stvoriti bore i ubrzati starenje. Vezivno tkivo i kolagen na licu slabe s godinama. Spavajte na leđima ili obezbedite satensku jastučnicu, koja neće „gužvati“ lice pri spavanju.

Pregrejana soba

Prijatno je boraviti u toploj sobi kada je zima, ali preterana toplota može da isuši vazduh i utiče na to da vam koža bude suvlja. Optimalna vlažnost u sobi bi trebalo da bude od 40 do 60 odsto. Ovlaživači prostorija mogu biti od koristi, ili i posude s hladnom vodom.

Pijete na slamčicu

Ispijanje tamno obojenih napitaka kroz slamku ima za posledicu nastanak mrlja na zubima, ali i bore oko očiju i usta. Slične mimične bore mogu se dobiti i pri pušenju, kažu stručnjaci. Zato bacite cigarete, a napitke pijte direktno iz čaše.

Ne unosite dovoljno masti

Masti su neophodne za zdravlje i mladolik izgled. Omega 3 masne kiseline,  zdrave su za srce nalaze se u masnoj ribi, kao što su losos i skuša i u orašastim plodovima. Ove masti čine kožu gipkom i glatkom, što je jedan od najboljih načina da sprečite bore. Omega 3 masne kiseline su posebno bitne za zdravlje srca i mozga. Stručnjaci savetuju da ribu imate na jelovniku, barem dva puta nedeljno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo