Lepota

Tamni podočnjaci nastaju i zbog viška melanina, hiperpigmentacije, anemije…

Priredio/la: D. T.

Ukoliko je malokrvnost razlog pojave podočnjaka - treba je lečiti, a ako su posledica nekih loših navika - treba ih menjati 

Tamni podočnjaci više su estetksi nego zdravstveni problem. Nekada mogu da budu znak anemije, često su genetske prirode, ali i posledica starenja ili neprospavane noći. Iako ih mnoge osobe nastoje priktiti šminkom ili naočarima, podočnjaci su i dalje vidljivi. Stručnjaci kažu da je najbitnije otkriti razloge koji utiču na pojavu tamnih podočnjaka. Ukoliko je u pitanju malokrvnost, treba je lečiti, a ako su podočnjaci posledica nekih loših navika treba ih menjati. 

Naspavajte se

Tamni podočnjaci često su posledica neredovnog i lošeg sna. Nedostatak sna može tamne podočnjake učiniti još tamnijim. Studije ukazuju na to da redovan san može izbledeti tamne kolutove ispod očiju. Baš kao što je dokazano da mnoga sredstva, koja ćemo naći u drogerijama, nisu od koristi.

Podignite jastuk

Kod nekih osoba se u jutarnjim satima, odmah posle buđenja uočavaju podočnjaci. Višim uzglavljem može se sprečiti nakupljanje vode i otok lica i očiju.

Hladne obloge

Hladne obloge mogu suziti krvne sudove oko očiju i tako učiniti podočnjake manje vidljivim, jer  smanjuju i otok oko očiju.

Zaštita od sunca

Ultraljubičasto zračenje može pogoršati izgled tamnih podočnjaka. Preporuka je da se tokom sunčanih dana nose zaštitne naočare, da se nanose hidratantne kreme oko očiju, i šeširem štiti lice i glava.

Krastavac i kesice čaja

Kolutići svežeg krastavca utiču na stanje podočnjaka. Smatra se da slično deluju kao hladne obloge i smanjuju otok. Hladni krastavac može da pomogne kod podočnjaka koji su posledica alergije ili nedostatka sna. Isti efekat imaju hladne kesice čaja. Smatra se da je posebno dobar čaj s viškom kofeina, na primer crni čaj, jer kofein smanjuje upale i bledi tamne podočnjake.

Vitamin C

Vitamin C može pospešiti proizvodnu kolagena, koji obezbeđuje bolju cirkulaciju i sprečava skupljanje krvi u krvnim sudovima, usled čega nekada podočnjaci imaju tamnu boju. Savet je da se primenjuju kozmetički proizvodi koji sadrže ovaj vitamin.

Retinol

Kreme obogaćene retinolom mogu donekle izbeliti tamne podočnjake. Ovi proizvodi, koji potiču od vitamina A, utiču na smanjenje nivoa melanina, koji koži daje tamnu boju. Retinol ipak nije dobar za svakoga, savet je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre primene ovih krema.

Hidrohinon, kojična kiselina i arbutin

Hidrohinon, kojična kiselina i arbutin su jedinjenja koja ograničavaju stvaranje melanina. Prema izvoru iz časopisa The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, niske koncentracije hidrohinona i kojične kiseline mogu biti efikasne. U nekim zemljama ograničen je pristup ovim preparatima jer mogu izazvati neželjene efekte. Kojična kiselina i arbutin su supstance prirodnog porekla. U malim dozama, arbutin može poboljšati izgled tamnih krugova ispod očiju, ali visoke koncentracije mogu izazvati hiperpigmentaciju. Pre upotrebe kozmetičkog proizvoda koji sadrži hidrohinon, kojičnu kiselinu ili arbutin neophodno je posavetovati se sa stručnjakom.

Vitamin K i kofein

U jednoj studiji, ispitivana je efikasnost maski protiv bora i tamnih podočnjaka. Maske su sadržale 3 odsto kofeina i 1 procenat vitamina K. Učesnici studije su jedan sat, tokom četiti nedelje, svake noći primenjivali ove maske. Primećeno je da su posle četiri nedelje tretmana podočnjaci bili manje izraženi, tvrdi studija. Stručnjaci ipak, navode da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost kofeina i vitamina K.

Korektori i šminka

Podloga za šminku sa dodatkom minerala može prikriti tamne podočnjake. Optički difuzori su kozmetička sredstva koja odbijaju svetlost od kože i mogu poboljšati izgled tamnih krugova. Na ovaj način se podočnjaci se mogu samo sakriti, ali ne i sprečiti.

Ne zaboravite da na tamne podočnjake utiču i genetski faktori, višak melanina, hiperpigmentacije koje se javljaju posle nekih upala, alergije, anemija, životne navike. Tanka koža ispod očiju usled čega su vidljiviji krvni sudovi, nedostatak sna, upotreba alkohola, pušenje, takođe su neki od razloga za pojavu tamnih podočnjaka.

Invazivne metode

Tamni podočnjaci ispod očiju uglavnom nisi znak neke bolesti, ali neke osobe se nekada zbog njih povlače u sebe i gube samopouzdanje. Učinkovitost tretmana koji se primenjuju vidljiva je tek posle nekoliko meseci svakodnevne upotrebe.

Nekada ni ni jedan od tretmana ne može da ponudi željene rezultate, pa se zato primenjuju invazivnije tehnike kao što su hemijski piling, hijaluronska kiselina ili hirurški zahvat.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.