Naslovna / Moja priča

Snežani je kesa na stomaku donela novu sreću i ljubav, sada pobeđuje rak dojke: Na zračenje ide kao kod kozmetičara

Marijana M. Rajić|7:00 - 11. 09. 2024.

Snežanu S. Milojević maligna bolest i kesa na stomaku nisu zaustavili ni pre 33 godine, a ista je i danas, samo dva meseca posle operacije karcinoma dojke

Kesa na stomaku Snežana S Milojević Snežana S. Milojević i Dragan Trivun: Kesa na stomaku nije prepreka ni za more ni za sreću (sve fotografije su iz perioda Snežanine uspešne borbe sa karcinomom dojke) Fotomontaža: Snežana S.Milojević/privatna arhiva

Snežana S. Milojević je ponosni barjaktar neodustajanja i borbe za život čak i ako lekari sumnjičavo vrte glavom. Kada u život stigne kesa na stomaku kao izvesnost, mnogi se prepuste sudbini. Tada „uskaču“ Snežana i njen suprug Dragan Trivun.

Dve stome, dva tela, ali jedna duša: Kako su Snežana, Dragan i kesa na stomaku postali putokaz i spas za mnoge pacijente

Sagovornica našeg portala ne priznaje i ne poznaje ništa manje od svakodnevne borbe za što funkcionalniji život osoba sa teškim bolestima ili nekim vidom invaliditeta, pre svega onih koji su posle operacije kancera debelog creva dobili glavu na ramenima, ali i kesu na stomaku (stomu). Na tom nimalo lakom putu srela je i čoveka svog života, Dragana Trivuna. Dva tela, dve stome, ali jedna duša. Bili su to otkad su se sreli. To su i ostali.

Svoju divnu ličnu priču i o tome kako su se izdigli iz svog iskušenja pa pomogli mnogima u teškom mirenju sa šokantnom informacijom da će ostatak života provesti sa kesom na stomaku, Snežana S.Milojević i Dragan Trivun ispričali su prošle godine za naš portal. 

Njih dvoje su jedinica mere za snagu, duhovitost, partnerstvo koje podiže borbenu gotovost na maksimum i pojedinačno i u timu. Daju neverovatnu snagu i nadu pacijentima u okviru Nacinalnog invalidskog udruženja „ILCO“ Srbije i imaju odgovor na svako pitanje o stomama.

I ovo leto im je bilo burno i aktivno. Posetili su jednu slikarsku koloniju kao što čine već nekoliko godina (Snežana i slika). Zatim uživali u čarima Grčke jer more i prirodu obožavaju. Ni spomena straha ili neizvesnosti zbog onoga što su znali: Snežanu je čekala operacija sumnjive promene na dojci otkrivene redovnim kontrolnim mamografskim pregledom.

Sve se menja za tri dana: Promena u dojci se nije dopala lekaru u domu zdravlja, odmah se išlo dalje…

U novu životnu „frku“ Snežana je upala bukvalno, priča nam, za tri dana. Kako ima 69 godina a sprovodi sve kontrolne preglede u dan još otkako se prvi put ozbiljno razbolela pre 33 godine, uradila je mamografiju u Domu zdravlja „Savski venac“. Želi da ih pohvali, jer je sve išlo brzo. Lekaru se promena u dojci koju je video nije dopala. Dakle, mamografija pa ultrazvuk, i odmah je uputio onkologu.

Prva sumnja je bila na kalcifikate u dojci i naloženo praćenje na 6 meseci, ali je njen izoštreni „njuh“ sugerisao da potraži drugo mišljenje. Danas misli da je uz svest o važnosti redovnih pregleda to bilo presudno da njeno novo zdravstveno iskušenje ipak ode na dobro. Preko prijateljice operisane pre nekoliko godina od raka dojke dobija preporuku za doktora Igora Spurnića na Institutu za onkologiju i radiologiju.

– To je budućnost, takvi lekari nam trebaju – nema dilemu u razgovoru za eKlinika portal Snežana S. Milojević.

Zadovoljna i postoperativnim tokom bez komplikacija, uz divne doktore

Kaže meni doktor da slobodno idemo na more i da se ništa neće desiti, da je promena otkrivena na vreme i da će sve biti dobro. Operisana sam u dnevnoj bolnici, uveče izašla. Odmah su mi sutradan, što je malo netipično, izvadili oba drena. Znaš, sve ide iz glave… Svaki treći dan sam išla na previjanje. A vrućina ubija, kažem ja mom doktoru kako bih bežala negde, razume me, bežao bi kaže i on (smeh). Sve je izgledalo dobro, pa smo moj Dragan i ja otišli u Foču. Inače, tamo smo prošle godine oboje operisali kamenje u žučnoj kesi, koje nam je takođe otkriveno na kontrolnom pregledu. Divni doktor Lalović (sada direktor bolnice) je bio tu i urađene su mi dve minimalne punkcije pod ultrazvučnom kontrolom – zadovoljna je Snežana i svojim postoperativnim tokom.

Kesa na stomaku Snežana sa prijateljicom

Samo nekoliko dana posle operacije sa prijateljicom: osmeh i pozitivna energija su tu Foto: Snežana S. Milojević/privatna arhiva

Odmah je nastavila sa aktivnostima u okviru udruženja, a sa fotografija na društvenim mrežama njen osmeh je poručivao da je to samo još jedna mala prepreka koju valja savladati. Srećom, njen karcinom je bio mali a otkriven je na vreme, pa je uz hiruršku intervenciju dobila i 16 zračnih terapija. Nije se proširio ni na dojku, ni na limfne čvorove. 

Tužno je u hodnicima na onkologiji, zato pokušavam da dodam boje i raspoloženje

Kako sagovornica našeg portala održava svakodnevnu komunikaciju sa ženama koje su operisale i dojku, ovo joj je nešto kao „dobar dan“. Nema ni mrvicu bilo kakvog straha, ne daj Bože fatalizma. Želi da što pre završi sa terapijama, a onda, zna se – život u punom gasu i redovne kontrole, kao i do sada. Nasmeje se kad njen Dragan kaže prijateljima da žena njegovog života ide na zračenje kao u kozmetički salon.

– Na konzilijum sam otišla u cvetnoj haljini. Trudim se da svemu dam optimizma, volje, najviše zbog onih koji to ne mogu tako lako da nose kao ja. Tužno je na hodnicima onkologije. Spuštene glave bez kose, strah, tuga. Ja to razumem najbolje i zato pokušavam da svima malo podignem moral. Dobro podnosim zračenje, mada je to individualno. Eto, sad ću imati i neke poštede kao onkološki pacijent – ne bi Snežana bila Snežana da se ne našali na svoj račun.

Razgovor smo priveli kraju jer je sa Draganom Trivunom upravo kretala u posetu nepoznatom čoveku, koji se tek suočio sa tim da će kesa na stomaku biti njegov saputnik.

– Odosmo malo da mu podignemo raspoloženje jer nije dobro psihički. Kaže mi – gospođo, ja ništa ne znam, ja sam sluđen i zbunjen. Idemo da mu pomognemo da promeni diskove i objasnimo da život ide dalje – ispričala je za eKlinika portal neverovatna Snežana S. Milojević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo