Naslovna / Moja priča

Ispovest mame dečaka sa autizmom: Naša istina o MMR vakcini, krivici i zabludama

Piše: Marijana M.Rajić|11:30 - 19. 02. 2023.

Stefan je uzimao moju ruku ili prst da nešto pokaže, umesto svojim. Znao je da razlikuje na slici i izgovori „galeb“ i „golub“, ali me nije zvao mama. Znao je da ponovi čitave delove pričica koje sam mu pričala pred spavanje, ali nije umeo da kaže „Daj mi!“, vraća se u vreme davno pre postavljene dijagnoze autizma njegova mama Biljana Nešić, kršeći stereotipe i ne pristajući na fraze koje prate život sa autizmom

Autizam Biljana i Stefan Biljana i Stefan Nešić: Krivica razara roditelje, moraju da shvate da nisu krivi što dete ima autizam Foto: Privatna arhiva/Biljana Nešić

Autizam. Reč. Poremećaj. Život sa njim kao neminovnost, ako je tu. Autizam nema samo osoba koja ima dijagnozu; u prenesenom značenju imaju ga i svi ostali, koji sa njom dele život. Često se romantizuje. U poslednje vreme, sve češće koristi i za jednu opasnu manipulaciju. U kom god kontekstu da spominje ovu reč – kao deo svoje svakodnevice, ili kada širi svest o tome da je svaka bačena petarda šok i bol za one sa ovim stanjem i njihovu okolinu, Biljana Nešić to čini bez patetike, ali i bez ružičastih naočara.

Prvi put glasno izgovorena nepobitna istina: „Ja sam majka dečaka sa autizmom“

Stefan, stariji Biljanin sin je danas tinejdžer. Ima 15 godina. Posle njega je rodila Mihaila, neurotipično dete. U svom nezavršenom dnevniku radnog naslova „Naš odlični život“, u koji je potpisnik ovih redova imao uvid, napisala je da se tačno seća trenutka kada je tu reč prvi put izgovorila glasno.

Zvala je Centar za socijalni rad da se raspita oko neke papirologije za odlaganje Stefanovog polaska u školu. Već su kao porodica, dakle, dotle stigli, kada je rečenicu koje se dobro seća prvi put izgovorila naglas:

– Dobar dan, Biljana ovde, ja sam majka dečaka sa autizmom.

Tek po završetku razgovora osvestila je da je prvi put to izgovorila. I da joj i dalje stoji u grlu.

– Mislila sam da sam davno osvestila i činjenicu da to jeste autizam i da sam prihvatila sve to. Zašto mi onda stoji i dalje tu kao neka lepljiva knedla? Knedla, ne gomboca. Zašto nikad pre toga to nikome nisam izgovorila? Zašto sam govoreći o njemu i problemima koje ima govorila: to stanje, deca iz tog spektra? Znala sam mnogo pre toga i mnogo pre zvanično postavljene dijagnoze – prelila je na papir svoje misli Biljana Nešić, čiji jedan deo danas deli sa čitaocima eKlinika portala.

Autizam: prihvatanje deteta je lakše nego prihvatanje sebe

– Kad sam spustila slušalicu i shvatila šta sam izgovorila prvi put, i zašto sad, i da li je moguće da sve ovo vreme ne prihvatam činjenicu da je to ipak autizam iako radimo sve kao da jeste, uz hiljadu zašto i hiljadu kako, na kraju sam podvukla crtu… Da, davno sam prihvatila da je to autizam, sad sam prihvatila i to da sam ja majka dečaka sa autizmom. Lakše je prihvatiti svoje dete, nego samog sebe. I ma koliko se otimala tome da sam ja – ja, Biljana, žena, mama dva dečaka, prijateljica, kuma, nešto po obrazovanju, drugarica, nešto drugo po zanimanju, supruga, sestra, ćerka (po potrebi i sin), moja diferentia specifica je to: majka dečaka sa autizmom.

Autizam Biljana i Stefan

„Lep je, kao neki mali princ…“ Biljana i Stefan Foto: Privatna arhiva/Biljana Nešić

Razvlačenje zvaničnog postavljanja dijagnoze

U Biljaninim beleškama dalje stoji niz traumatičnih činjenica sa kojima se suočavaju svi koji imaju isti problem:

„Zvanično postavljanje dijagnoze autizma u Srbiji se razvlači preko svake mere. Razvojne disfazije i razni drugi poremećaji iz oblasti komunikativnih, verbalnih i socijalnih sposobnosti vuku se po papirima godinama. Ja znam, oni znaju… A ipak, ne stavljaju na papir, ja ne izgovaram. Idemo godinama već kod logopeda, psihologa i neuropsihijatra. I svi ćute, svi drhte. Ivana, naš psiholog, presekla je to ćutanje i pozvala nadležnog neuropsihijatra da razvojnu disfaziju i nescpecifikovani poremećaj ponašanja zameni adekvatnom, pravom dijagnozom.

F84. Dečji autizam.

Kada je Stefan primio MMR vakcinu, a kada je autizam već vidljivo bio u njihovim životima

Otkud nam autizam? Biljana Nešić više to pitanje ne postavlja. Ipak, zbog drugih roditelja, a zapravo više zbog dece, ima jaku potrebu da o ovome govori. I to čini sa punim pravom, i iz perspektive nekoga ko autizam svog deteta živi.

– Nauka ne zna još uvek precizno da nam odgovori, mada je sve bliže tome. Ali, nesumnjivo je da se Stefan sa njim rodio. Youtube će vam reći da je kriv MMR. Pozvaće se na istraživanje Endrjua Vejkfilda, čoveka koji je zbog lažiranja istraživanja koje dovodi u vezu MMR i autizam krivično gonjen, i priznao da je u pozadini svega bila željena finansijska korist. Druge društvene mreže će vam reći da pokušavaju da prikriju povezanost pozivajući se na Farmakoterapijski protokol Ministarstva zdravlja, dokument u kojem doslovno piše da ne postoji uzročno – posledična veza, već samo vremenska korelacija. A ja ću vam reći da smo znali da Stefan pokazuje simptome iz spektra mesecima pre primanja MMR (a primio ga je sa 18 meseci) – priča majka u razgovoru za eKlinika portal.

Šta je majka na Stefanu primećivala, a šta je ono što tada nije

Da je Stefan bio drugo dete, odnosno, da je imala sa čim da uporedi njegovo ponašanje, Biljana bi, uverena je, u činjenično stanje bila sigurna i mnogo ranije. No, tek kada je neku godinu kasnije dobila Mihaila, osvestila je razlike.

– Bilo je stvari koje Stefan nije radio u uzrastu u kojem njegov brat jeste, a koje tada nisam mogla da primetim, jer ih nije radio. Ili možda nisam dovoljno pažljivo gledala…
Ali, primećivala sam stvari koje jeste. Uzmao je moju ruku ili prst da nešto pokaže, umesto svojim. Znao je da razlikuje na slici i izgovori „galeb“ i „golub“, ali me nije zvao mama. Znao je da ponovi čitave delove pričica koje sam mu pričala pred spavanje, ali nije umeo da kaže: „Daj mi“! Na igralištima nije pokazivao interesovanje za decu, ali je bio opsednut svim vrstama reklamnih panoa. Igrao se igračkama, ali isključivo na određen način, primećivao najsitnije detalje na slikama, dok ga ljudska lica nisu ni najmanje zanimala. Odazivao se selektivno, nekad da, nekad ne. Izostajao je duži kontakt pogledom, iako je bio suštinski interaktivan – opisuje naša sagovornica Stefanovo karakteristično ponašanje, koje je dosta pre postavljanja dijagnoze, ali i pre aplikacije MMR vakcine ukazivalo na to da nešto nije kako treba.

Nepodnošljiva lakoća povezivanja autizma i MMR vakcine

Počela je, priča nam, da zapitkuje ljude iz bliskog okruženja da li im se nešto čini neobično. Odgovori su uvek bili oni koje često čujemo: da su to sve faze, da je on tako lep i dobar dečak, koji nikad ne plače. Da, Stefan nikad nije plakao.

– Nikada nije pokazao da je uznemiren ako odem, iako je bio veoma nežan i vezan za mene. I tu su najverovatnije negde odgovori otkud je roditeljima koji zastupaju ovo priču tako lako da povežu MMR i autizam. Lako je, jer im je potrebno. U trenutku kad počnete da shvatate, veoma ste daleko od toga da prihvatate. Zašto moje dete? Sve je bilo u redu u trudnoći. On je tako lep i dobar i nežan i mazan (predrasuda je da se radi o hladnim osobama). Pa evo, svi kažu da je faza, da je isto to radilo/nije radilo dete od njihove frizerke, tetke sa Voždovca… MMR se idealno uklapa u ovu priču – konstatuje Biljana Nešić i objašnjava zašto je takvog stava:

Kako smo došli do toga da nas vode spekulacije, pa i da se autizam „leči“

– Vakcinacija je taman u periodu kada stvari postaju uočljivije, kada je dete sve češće u društvu druge dece gde se poređenja sama nameću, a ključne tačke u razvoju ne dopuštaju više da se spekuliše fazama i očekivanjima da će odjednom sve biti u redu. Tu su i razni Vejkfildi, psihijatri i pulmolozi, vozači autobusa i ekonomisti, surfovanje po mrežama kao idealan alat nesrećnom roditelju da nađe krivca i sebi olakša. Vremenom, i Youtube i Facebook će vam ponuditi i opcije za lečenje, a ako ne izlečenje, onda bar skupe tretmane, suplemente, čudotvorne terapije koje će „popraviti štetu načinjenu vakcinom“ – navodi Biljana Nešić delove uobičajene matrice kojoj se nije lako odupreti ali koja lako sklizne u nešto potpuno drugo, pa se na kraju pita i ko je tu zapravo u ulozi farmakomafije.

Autizam Stefan

U Stefanovom nedokučivom svetu posebno mesto zauzima more Foto: Privatna arhiva/Biljana Nešić

U vrtlogu krivice, realnosti, ali i velike odgovornosti ne samo prema sebi

Biljana Nešić kaže da je roditeljima mnogo lakše da se prave da ne primećuju neke stvari. Lakše im je, konstatuje, da sećanje prilagode formuli po kojoj je do primanja MMR sve bilo kako treba, jer žele da pamte samo ono što je bilo u redu, a bilo je toga. Zašto?

Zato što nam je važno da budemo sigurni da nismo mi ništa skrivili. Da nismo bili hladni roditelji (da, i to je bila jedna od teorija), da nismo zapustili dete, da mu nismo naštetili ničim što smo radili u trudnoći ili pre nje. Potreban nam je krivac što će naše dete celog života imati autizam. O onima koji nemaju dete sa autizmom, a prenose priče („dete zaove moje prijateljice iz osnovne“) i šire koncentrične krugove straha kod roditelja ne bih trošila reči. Moj drug Maksa kaže: „Ne pripisuj zlobi što možeš gluposti“, a meni je, iskreno, sve teže da ih razlikujem u konačnom rezultatu. Mi nismo dobili autizam od MMR-a, nije i neće ni Vaše dete. I ne, ne bi sve bilo drugačije da dete nije primilo MMR vakcinu. Krivica vas razara, a niste krivi što vase dete ima autizam. Nemojte biti sukrivci za to što će neko dete umreti od malih boginja – apeluje surovo iskrena naša sagovornica, umorna od fraza, zabašurivanja, insinuacija i spekulacija.

Autizam je i stvari nazvati pravim imenom

Biljana Nešić ne spada u tipične roditelje dece sa autizmom. Iako ukazuje na brojne nevolje, svakodnevne i sistemske, nema problem da kaže da ne voli autizam. Ne voli ni sve ono čime autizam i Stefanu i njima najjednostavnije stvari komplikuje, svakodnevne stvari pretvara u frustraciju. To, naravno, apsolutno ne znači da za svoje dete, njegovog brata i njihovu porodicu ne čini najviše što može, kakvi god je životni vetrovi šibali. Naprotiv – i akcija #stoppetardama je to pokazala, a ona je samo kap u moru. Ono što Biljanu Nešić ipak čini drugačijom, jeste, zaključujemo, to što neke stvari naziva pravim imenom. Ne anulira ih, ne zatvara oči pred njima. Nisu joj amputirane emocije, samo joj je od mnogih stvari koje su stereotip, jednostavno „muka“.

Suprotno uvreženom mišljenju da su roditelji dece sa razvojnim problemima blagosloveni i srećniji nego što bi bili da ih to nije zadesilo, Biljana kaže da te iluzije nema. Jer, oni su, pored toga što su prirodno i iskonski srećni jer su roditelji, i frustirani, i umorni, i zabrinuti. Ponekad veoma tužni, ponekad prekomerno nervozni. I na neke česte fraze poput: „Sve je prelepo…“, „Ne bih mogla da zamislim da se moj dečak rodio drugačiji…“, „Postali smo bolji ljudi jer naše dete…“ ima odgovor, koji je zapisala u dnevnik, nadamo se, jednom objavljenu knjigu, dragoceni vodič za one koji sa autizmom nekog svog bliskog žive. „Gomilu“ njenih opservacija koje otrežnjuju nećete često, verovatnije i nikada čuti od roditelja koji imaju autističnu decu. Na primer, može li da zamisli da se njen sin nije rodio sa autizmom?

Da li je moguće zamisliti jedan potpuno drugačiji život

„Da, mogu da zamislim sasvim lepo kako umesto sa bakom popodne provodi sa decom na igralištu kod Maksija. Ili, kako mi prepričava školski dan umesto što ga presedim sa njim u klupi… Kako mi govori šta oseća umesto što se rasplače dok se grlimo, štipa me do krvi ili samo onako ravno cvili. Sve mogu da zamislim drugačije. Ceo jedan život u kojem Mihailo ima starijeg brata koji ga štiti, umesto ovog u kojem odgovara na pitanja umesto njega i nekad ljutito, nekad strpljivo, objašnjava kako „on nije bolestan, samo ne ume baš lepo da priča“. Sasvim lepo mogu da zamislim kako se bavi nekim sportom jer je spretan kao đavo, kako ide na rođendane, kako ostaje sam kod kuće jer dečaci od 11 godina sve to rade…“ – stoji u Biljaninim nekadašnjim beleškama. One su oštre, ponekad veoma bolne, filmski oslikane crtice preslikane iz realnog života njene porodice, sažete u knjigu radnog naslova „Naš odlični život“. Nadamo se i verujemo da će uz sve obaveze uspeti da ih završi i objavi.

Na kraju, Biljana Nešić kaže da može da razume sve u istoj poziciji, kojima je potreban odgovor na pitanje „Zašto?“ Ističe, međutim, da taj odgovor u krajnjem rezultatu uopšte nije važan. Važan je rad i napredak, i važno je da dete ostvari svoje pune kapacitete. A u tome Stefanu, uz pomoć mlađeg brata Mihaila, mame i tate, ide dobro koliko je to moguće. Ljubav nije sporna, niti bi to mogla da bude. Samo, ni ona nije dovoljna za potpuni beg od realnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milan
13:41, 19. 02. 2023.
Odgovori

Autizam jeste teže oboljenje. A ako Medicina nema adekvatne lekove,svakako Vera i Božija volja može da izleči svaku bolest.

Mira
14:20, 19. 02. 2023.
Odgovori

Postoje naucna znanja o autizmu, i ova mama ih nema, kao ni doktori u nasemmpodneblju, pa je tako autizam postao filozofija. Nije filozofija, nego bolest, tj oko 20-30 potpuno razlicitih bolesti a relativno slicnih simptoma.

Nislija sa Morave
14:27, 19. 02. 2023.
Odgovori

Gospodjo Biljana sa 18 meseci neke bebe koje prime MMR osete toliku bol i nelagodu da im se mozak prestroji…jasno je kao dan…moze se primiti MMR ali kasnije kad dete razume i moze sa njim da se prica i to…

Svetlana NS
15:13, 19. 02. 2023.
Odgovori

Nema nikog da ovo komentariše? Ili vam se komentari ne dopadaju? Mami dati diplomu iz medicine, sad znamo da autizam i vakcine nemaju veze. Samo ne znamo uzrok autizma.

Sanja
15:17, 19. 02. 2023.
Odgovori

Kao majka dečaka sa autizmom živim svaku reč koju je napisala ova žena s tim što ne bih bila isključiva po pitanju uticaja vakcina uopšte. Nisam protiv vakcina samo treba da ih primaju potpuno zdrava deca a ne pedijatrima da budemo samo broj.

Prosigoj
15:26, 19. 02. 2023.
Odgovori

Autizam izaziva mmr i tačka. Osvestite se ljudi…

Pera Kojot Supergenije
15:29, 19. 02. 2023.
Odgovori

Smatram da mmr niste trebali da date detetu ako ste primetili da vec ima problem… Ja bih voleo da mom nisam dao da to nikada ne bude postavljeno pitanje… Jer prvo što vas pitaju doktori je da li je primio mmr kada dete ima problem… Treba uvesti zamenske vakcine tri umesto jedne i da se prave u Srbiji… Da li znate da je jedan od vidova hladnog rata bila i opasna vakcina koja se 80 godina davala u SSSR i koja je izazvala sterilitet kod devojčica…. Čuvajte svoju decu…

Pera
16:34, 19. 02. 2023.
Odgovori

Kaži ti roditeljima čija su deca posle primljene mmr vakcine dobila autizam da vakcina nema veze sa autizmom,i zašto ne pustite te roditelje da pričaju nego ovu personu koja propagira mmr!!!

Јасна
16:41, 19. 02. 2023.
Odgovori

Свака част мами Биљани, сурово реално и до сржи искрено. Ја сам човек који исто описује ствари њиховим правим имениме, онда су и решења права и може да се извуче максимум из такве ситуације

Весна
16:54, 19. 02. 2023.
Odgovori

Надам се да че дечак напредовати и од срца желим целоj пордици све наjлепше !

Betty
18:24, 19. 02. 2023.
Odgovori

A da li je napisao neko neki naučni rad o tome zašto imamo sve više autistične dece? Igrom slučaja radim u dečjoj ustanovi i mogu da primetim da u poslednjih 20-ak godina broj autistične dece vrtoglavo raste. Znači da danas od 100 dece, njih oko 10-ak je sa posebnim potrebama ili su autistični, što je npr.oko2000-te godine bilo dvoje, troje. To je moj laički i lični stav i žalosno je što je tako, ali puno faktora utiče na zdravlje dece i ljudi uopšte. A da MMR vakcina nije povezana sa autizmom,ne bi se toliko pričalo i pisalo o tome. Tako ja mislim.

Dr
18:25, 19. 02. 2023.
Odgovori

Ja sam majka blizanaca sa autizmom.Hvala Bogu sto postoje,volimo ih najvise na svetu.I da rodjeni su sa autizmom,ni govora nema o vakcinama….

Vesna
18:26, 19. 02. 2023.
Odgovori

Veoma teska i inspirativna prica. Hvala !

Baka
19:37, 19. 02. 2023.
Odgovori

Dirnuta sam do suza. Ovoj porodici zelim svako dobro!

Majs
19:38, 19. 02. 2023.
Odgovori

I ja sam mama autističnog dečaka od 11 godina. Sve osećaje koji vas obuzimaju razumem i živim iste, ali kada je vakcina kao uzrok problema u pitanju, ne slažem se sa vama. Uzrok ne mora biti samo MMR, to može biti i neka druga vakcina. Godinama smo tragali za istinom i došli smo do spoznaje koja se kosi sa vašom tvrdnjom. Crno na belo.
Želim vam mir u dusi, snage i istrajnosti.

Mina
20:08, 19. 02. 2023.
Odgovori

AUTIZAM JE APSOLUTNO VEZAN ZA AEROZAGADJENJE I TO JE DOKAZANA VEZA. O uticaju PM čestica na zdravlje dece i odraslih. https://youtu.be/MvcM29wnzrw

Neša
20:17, 19. 02. 2023.
Odgovori

Strašan broj komentara ovde pokazuje da je srpsko obrazovanje u žestokom problemu.
Naklon za Biljanu do poda.

Луди Док
20:25, 19. 02. 2023.
Odgovori

Толико смо затровали воду, храну и животну средину свим могућим хемикалијама а најлакше је рећи да је само једна ствар крива и игнорисати све друго. У послу сам са пластиком, да ли знате да ПВЦ пластика која је преко 50 година у широкој употреби има преко 30 једињења које ремете хормонални статус живих организама а где су остале, хербициди, пестициди, хормони, адитиви, кућна хемија… Моја баба је живела 96 год., мајка 58, ја и моја деца? Свака част оваквим родитељима у тешкој животној муци.

Aleksandra
20:52, 19. 02. 2023.
Odgovori

I ja imam decaka od 11 god sa autizmom.Na rodjenju smo imali neku blazu infekciju pa mislim da otud i problemi koje ima danas Medjutim što se tice mmr vakcine od nje je dobio autoimuno oboljenje Pans/Pandas koje mozda i vecina dece sa autizmom ima a ne znaju da je to ta bolest nego se vodi pod autizmom.Tako da mmr moze izazvati razne štete kao i ostale vakcine.

Lola
20:55, 19. 02. 2023.
Odgovori

Zašto komentari? Biljana je ispričala svoju priču, svoja zapažanja. Napišite i vi drugi svoja zapažanja, detaljno, kao i ona, koja se mnogo potrudila da uoči. Ne morate pisati o autizmu. Svako dete, čovek, je svoja priča. Napišite svoju knjigu, knjigu dela vašeg života. Biljana sve čestitke i srećno i sa daljin pisanjem, na beke druge teme.

Maja
21:04, 19. 02. 2023.
Odgovori

Ovde sve vrsni lekari. Lečite se tih frustracija.

Rec defektologa
21:29, 19. 02. 2023.
Odgovori

Molim Vas ljudi da ukoliko niste dovoljno obavesteni ne blatite stavove i misljenje jedne majke koja ocigledno cini sve da najbolje funkcionisu sa ovim sindromom.DA naucno je dokazano da vakcina nema veze sa tim,DA jos uvek se ne zna pravi uzrok autizma ali budite u cipelama ljudi koji rade sa autistima i shvaticete da itekako imamo strucnjake koji (nakon dugog perioda) ipak ostvaruju pomake i napredke, uvek je sve to isprepletano sa razvojnim promenama ali izvesni rezultati su itekako vidljivi. Želim majci nadljudsu hrabrost za sve sledece korake i ponosimo se ovako osescenim roditeljima samo SVI zajedno mozemo pomoci…svi bez okretanje glave i bez prevelike pozornosti prihvatite da je njihov autizam nesto sasvim normalno… ima ga postoji,ne leci se ALI POMOCI IMA do svih nas je. Nismo svi isti ne bi bilo dobro ni da jesmo al naucimo nesto od onih koji se razlikuju!

teorija zavere
21:41, 19. 02. 2023.
Odgovori

Ne mislim da samo MMR izaziva autizam. I druge vakcine su štetne. Kažu da je autizam normalan i da ga je i ranije bilo. Koliko znate baba i deda da su bili autistični?

Јелена
22:12, 19. 02. 2023.
Odgovori

Сви који паметују вероватно имају здраву децу. Ми који немамо причамо другим језиком. Са вакцином или не, проблем је ту, а ми смо невидљива категорија и углавном су сва врата затворена.

Dragana
22:17, 19. 02. 2023.
Odgovori

Da kao što reče neko babe i dede nisu bile autistične ali nisu ni živeli u vremenu kada je bila ovolika tehnologija, prskanja voća i povrća raznim hemikalijama, pakovanja hrane u plastiku ovoliko automobila na ulicama itd… Do sutra bi mogli nabrajati pre a sada što znači da nam decu uništava hemija. izguglajte GLIFOSAT i autizan Ekranizacija i autizam pa onda tražite krivca u medicini

Velimir
22:18, 19. 02. 2023.
Odgovori

Kao otac decaka starog 8 god.kojem je dijagnostikovan autizam f84.0 imam jedno sebi za pravo dati,bar o ovoj temi da komentarisem…autizam je za sada jos uvek samo delimicno ispitana oblast,ali dete koje se rodi ima sve pokazatelje razvoja u granicama ima „pokazni gest prstom“ najbitniji je dokaz da nije rodjeno sa autizmom,posle 18 meseci.zivota i gomilu primljenih vakcina i medju njima MMR..gubi se sve dete odlazi u „aut“zapitajte se koliko je 60-70-80.god bilo autisticne dece,a kokiko od 2000.CUVAJTE SVOJU DECU…sta god vam ko ponudi usmereno vasem detetu,predhodno nek vam podpise dokument overen u sudu,da se vasem detetu nce nista desiti!!!!!!

Ana
22:42, 19. 02. 2023.
Odgovori

Da, znam i babe i dede koji su ziveli sa autizmom. Sada se samo vise prica o tome i te osobe su vidljivije. Tada se radjalo daleko vise dece pa su toj deci braca i sestre bili naj bolji terapeuti. Zahtevi su sada daleko veci a i sami roditelji narocito ako je prvo dete i kada nema nikakav problem teze se prilagode zbog neiskustva. Autizam je tek ozbiljan problem. Roditelji su u soku u strahu u grcu pa tako kljucni period bude propusten. Kada bi samo smogli snagu da zive opusteno to bi i detetu bilo od velike pomoci. Verujte znam iz licnog iskustva. Roditelj se nikada ne pomori sa time ali se naviknu , a kada se naviknu onda i prihvate.

Lolita
9:11, 20. 02. 2023.
Odgovori

Mama, naklon do poda! Samo vi i Bog znate koliki ste heroji! Samo napred! Zrelo i normalno razmišljanje jednog roditelja.

kana
18:15, 20. 02. 2023.
Odgovori

Divim se Vasoj snazi, mudrosti i strpljenju. U svojim najludjim mastanjima kda otkrijem tabletu koja otklanja autizam odmah prvo pozovem „Brankicu iz opstine“…Srdacan pozdrav i zagrljaj♥️

Bobana
0:36, 21. 02. 2023.
Odgovori

Mama sam devojčice sa autizmom i ja sam dugo bila u zabludi pošto je trudnoca prošla školski i dete je rodjeno bez ikakvih problema,ali nažalost kada je imala 18meseci iznenada mi je suprug preminuo i ona do tada što se razvijala bez ikakvih problema,bar sam se osvrtala na stariju ćerku,odjednom se zatvorila i razvoj je stao.Dve i po godine po klinikama,raznih dijagnoza,mišljenja da je do zastoja dovela trauma koju je isfiltrirala preko mene,krajem prošle godine smo konačno dobili dijagnozu F84.0,ali idemo dalje,nebi je menjala nizašta na svetu bas takvu kakva jeste.

Becky
17:20, 21. 02. 2023.
Odgovori

Moje četvrto dete nije primilo MMR ali jeste pentaxin petovalentnu vakcinu kako god. Imam snimke dete kao jabuka, tapse bravo, šalje poljubce, gde zeka pije vodu… prohodao ja 9,5 meseci ali ja sam mu dala pentaxin kasnije posle 1 godine jer sam smatrala da nismo roboti i da dete trba da stekne imunitet ali sam se zeznula nisam ni to trebala da mu dam. Znam da se ona prima sa 3,6,9 pa mmr sa 12 meseci. Mi nino primili mmr! Pa ima autizam samo je dete u njemu nestalo.

Dada
21:34, 21. 02. 2023.
Odgovori

I ja sam majka deteta sa autizmom i dok sam čitala ovaj tekst prepoznala sam apsolutno svaku svoju misao, svaki osećaj krivice, preispitavanje gde sam pogrešila i kako se živi sa tim

Marija
23:40, 21. 02. 2023.
Odgovori

Ima nečega u nama,kao ljudima,što nas čini veoma podobnim za nalaženje bilo koje taktike kako bi nas uspokojila.Ja sam dete čija je majka ubeđena da sam autizam dobila od MMR vakcine.Kad me je odvela na dijagnozu,ono što je ustanovljeno jeste da ja autizam uopšte nemam.Ipak,to se ne poklapa s njenom teorijom,te je još pri tome 15 godina kasnije.Vidim da mnogi zameraju nedovoljno poznavanje autizma od strane struke kao razlog skrivanja vakcine-uzroka.Međutim,toliko studija već sad postoji o uticaju gena,zivotne sredine,hrane itd. na plod iliti kasnije,autistično dete.Osim toga,autizam NIJE bolest.Spektar je drukčijeg kognitivnog ponašanja.Uvek je postojao,samo što su za vreme naših baka i deka za takve ljude govorili da su spori,`retardirani`,samotnjaci…Nacisti su već tokom rata odvajali autističnu decu(dijagnoza je već TADA postojala) za ubijanje jer nisu bila po njihovoj meri.Autistični ljudi mogu varirati toliko u stepenu postojanja autizma da je nemoguće odrediti im,pa bilo šta.Kad vidim da ljudi pišu kako se autizam treba lečiti bude mi žao,jer očigledno ne znaju šta je spektar.Vakcina može imati niz drugih nuspojava,to ne bi trebalo da se poriče(ako se uopšte poriče),ali autizam ne.Ali nekim doktorima je mnogo lakše da na svakom kanalu vrište vakcina=autizam,nego da,ako su već toliko strastveni,angažujui stvarno istraže više o tome.

Sejla
19:06, 22. 02. 2023.
Odgovori

Ja imam bebu od godinu i po.Sa godinu je primio MMR ali kako ju je primio i poceo se je mjenjatu.
Mama je lijepo izgovarao a sad samo ma.
Ocem je opsjednut i neda mu se ni na sekundu odmaknut,a ja bila tu ili ne nije bitno.
Svima je htio ici ali sad nece nikome,jel ga ko zovnuo vrisiti i dugo mu vremena treba da bi se navikao.Bol pa skoro da nikako ni ne osjeti.Vristi i place jedino kad mu nije sta po volji a kad padne i glavu razbije ne.
E sad vi meni recite da li ja treba da se zabrinem ili je to jednostavno normalno kod djeteta od godinu i po.
Zivim u maloj sredini u kojoj jednostavno pedijatra nije puno briga za promjene djeteta i nekad sam u velikom strahu jer neznam jel mi se djete mjenja zbog vakcine ili to sve normalno ponasanje.I da napomenem samo njega imam.

Mila
11:00, 23. 02. 2023.
Odgovori

Ja sam mama koja ima 2 sina s autizmom, i sta reci. To su NASA deca i jedino sto znam je da ih mnogo volim. I ne bi ih menjala …

Ana
12:49, 23. 02. 2023.
Odgovori

Zasto uopste praviti toliki rizik i davati detetu trovalentnu ili petovalentnu vakcinu(ovo sad prvi put cujem ovde)?U inostranstvu bez problema daju jednu po jednu sa vremenskim razmakom da se organizam oporavi.

Andja
0:43, 24. 02. 2023.
Odgovori

Propagira se MMR ovim tekstom.

Милан
10:14, 21. 06. 2023.
Odgovori

Овде није проблем медицина и „стручњаци“…
Социјалне мреже показују да их имамо и на пољу историје, спорта… и сл.
Једноставно интернет и виртуелност дају разним комплексашима и никоговићима прилику да се уживе и појачају доживљај… па замишљају да су генијалци.
Ово су јако тешке и опасне теме па би најбоље било да се тиме баве квалификовани људи из струке.
Тешко ће данас људи у било чему признати своју кривицу. Можда 2%… осталима ће по обичају бити други криви.

Dejan
0:05, 13. 12. 2023.
Odgovori

Teze je dokazati da mmr nema veze nego da ima veze sa autizmom. Mnoga deca kada prime mmr uspore razvoj, neka na mesec dana neka na duzi period, retko trajno. Svaki doktor pita jel primilo mmr ili kazu da je odlozite dok ne pocne sve da prica. Kada odete sa detetom na preglede vecina decijih psihijatara, neurologa, defektologa govore da je mmr jaka vakcina i da moze praviti probleme srecom uglavnom bez trajnih posledica. Samo pocnite razgovor i uverite ih da ne verujete u teorije zavere i da je nema pojma da je problem od mmr, nacnite ih pa cete dobiti odgovor ili videti njihovu reakciju. Mozda je minorni problem kod 1 od 1000, veci 1 od 10000 ali se desava. Nije mmr jedini krivac, verovatno je u manjem broju slucajeva, ali se desava. Na zalost, roditeljima nema utehe i nije bitno ko je kriv i da li je i ko kriv, niko vam nece sustinski pomoci, i veliko na zalost, kao primitivno drustvo uvek ce biti tema za rodbinu i prijatelje jer svi sve bolje znaju od vas jer se to njima nije desilo.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo