Naslovna / Prirodna medicina

ISPRAVKA: Nema dokaza da bosiljak leči gastritis, gasove i bolno mokrenje

Priredio/la: I. V.|10:08 - 22. 11. 2020.

Ovaj tekst je ispravljen

bosiljak Bosiljakje cenjen zbog lekovitih svojstava koje sadrže listovi i semenke ove biljke Foto: Shutterstock

Na portalu eKlinka je 22. novembra 2020. godine objavljeno da je bosiljak “najdelotvorniji” u lečenju gastritisa i drugih bolesti organa za varenje. Za ovo, kako se ispostavilo, nema dokaza, jer bosiljak jeste koristan i zdrav dodatak ishrani, ali nije zamena za medicinski tretman u slučaju ozbiljnih simptoma.

U ovom tekstu su ispravljeni naslov i netačni navodi, na osnovu analize objavljene na fact-checking portalu Raskrinkavanje.ba

U objavi koja je prvobitno objavljena na našem portalu između ostalog napisano je bilo sledeće:

„U alternativnoj medicini bosiljak se ceni zbog lekovitih svojstava koje sadrže listovi i semenke ove biljke. Da se u narodnoj medicini bosiljak koristi za lečenje brojnih bolesti, a praksa je pokazala da je najdelotvorniji kao biljka za lečenje bolesti organa za varenje kao što je gastritis, pojave gasova u crevima, protiv nadimanja, zatvora i drugih tegoba koje prate poremećaj varenja. Takođe, bilo je navedeno da je bosiljak  dobro sredstvo za jačanje želuca i poboljšanje apetita. A da bi u ovom slučaju delovao, preporučuje se da se uzima kao začin u jelu ili kao čaj koji se pije posle jela. Između ostalog, poznat je i zbog svog diuretičnog svojstva. Bosiljak pomaže boljem izlučivanju mokraće zbog čega se preporučuje u lečenju bolesti organa za mokrenje kao što su zapaljenje bubrega i mokraćne bešike, otežano i bolno mokrenje. Ova biljka u narodnoj medicini pominje se i kao delotvorno sredstvo za uređivanje neredovne menstrucije. Čaj od bosiljka se koristi i za lečenje bolesti organa za varenje i mokrenje, poboljšava apetit i povećava „mlečnost“ dojilja”.

Međutim, kako navodi medicinska internet-stranica WebMD, bosiljak se koristi u tretiranju problema s varenjem, poput zatvora, gasova, gubitka apetita i slično. U sebi sadrži mnogo antioksidanasa i esencijalnih ulja koja pomažu pri suzbijanju upalnih procesa. Međutim, nema naučnih dokaza za efikasnost takve upotrebe ove začinske biljke.

Na portalu Healthline, koji se bavi medicinskim temama, u članku objavljenom u julu 2023. godine navedena je lista stanja za koje je bosiljak potencijalno medicinski koristan, što je bazirano na laboratorijskim studijama i testiranjima. U tekstu je napravljena razlika između slatkog i svetog bosiljka i zdravstvenih koristi koje donose. Na listi su smanjenje stresa, krvnog pritiska kod ljudi sa hipertenzijom, prevencija raka dojke, debelog creva, pankreasa i slično. Ali, kako je naglašeno, reč je o potencijalnoj koristi upotrebe bosiljka, a ne o efektima koji ovu biljku čine “lekom” za navedena stanja.

Gastritis je upala želudačne sluznice i može biti akutni ili hronični. Javlja se najčešće usled infekcije bakterijom Helicobacter pylori, koja takođe može biti uzrok pojave čira na želucu. Akutni gastritis može biti izazvan i čestom upotrebom nekih lekova, preteranom konzumacijom alkohola, stresom i slično. U većini slučajeva gastritis nije stanje opasno po život i rešava se brzo ako se leči. U slučaju ozbiljnih simptoma savetuje se poseta lekaru. Tretira se različitim vrstama lekova i antibiotika, u zavisnosti od uzroka nastanka.

Istraživanjem nisu pronađeni rezultati koji pokazuju da je bosiljak lek protiv gastritisa, iako se pominje kao sredstvo „iz kućne radinosti” za ublažavanje simptoma.

Dakle, bosiljak je koristan i zdrav dodatak ishrani, ali nije zamena za medicinski tretman u slučaju ozbiljnih simptoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor