Naslovna / Prirodna medicina

Ulje jojobe i sve njegove koristi za kožu i kosu

Priredio/la: S.St.|19:00 - 08. 09. 2023.

Moćno ulje bori se protiv finih linija i bora, smiruje opekotine od sunca i čini još mnogo toga

ulje jojobe Ulje jojobe je hvaljeno zbog svoje sposobnosti da koži daje vlažnost i bori se protiv finih linija i bora Foto Shutterstock

Ulje jojobe u našoj beskrajnoj potrazi za pronalaženjem najboljih prirodnih proizvoda koji će nam pomoći u ostvarivanju ciljeva za negu kože i kose zauzima mesto blizu samog vrha.

Šta je ulje jojobe i za šta je sve dobro

Dobijeno iz orašastih plodova višegodišnje biljke jojobe koja raste u Severnoj Americi, ulje jojobe je hvaljeno zbog svoje sposobnosti da koži daje vlažnost i bori se protiv finih linija i bora. Ono ima antibakterijska i antioksidativna svojstva i puno je vitamina E i drugih esencijalnih vitamina i minerala. Takođe može pomoći u smirivanju opekotina od sunca, služi kao sredstvo za uklanjanje šminke ili kao ulje za zanoktice. Osim ovoga može biti odličan regenerator za kosu koji se ne ispira.

– To je ulje koje potiče iz zimzelene biljke, koja ima izuzetne dugolančane masne kiseline. Ovo je prilično jedinstveno u svetu biljnog ulja. Po sastavu je veoma blisko normalnom sebumu naše kože ili normalnom ulju koje luči naša koža – dermatolog dr Alok Vij sa Klivlend klinike, objašnjava zbog čega je ulje jojobe tako sjajan sastojak i koje su njegove preporuke za korišćenje za negu kose i kože.

Ova jedinstvena mešavina masnih kiselina uključuje oleinsku kiselinu (koja se nalazi u maslinovom ulju) i arahidonsku kiselinu (poznatu po tome što pomaže u rastu i obnavljanju mišićnog tkiva).

– Ulje naše kože je sastavljeno od kratkolančanih masnih kiselina i dugolančanih masnih kiselina. Ulje jojobe ima tako raznovrstan spektar masnih kiselina da svi ti različiti molekuli rade u sinergiji kako bi pomogli da se zadrži voda u našoj koži i tako ostane hidrirana – kaže dr Vij.

jojoba

Ovako izgledaju orašastih plodova višegodišnje biljke jojobe Foto: Shutterstock

Prednosti ulja jojobe za kožu i kosu

Dr Vij ističe nekoliko stvari zbog kojih je ulje jojobe dobro za kožu i kosu:

1. Bogato je vitaminima i mineralima – Ulje jojobe sastoji se od vitamina E, kompleksa vitamina B, bakra i cinka, kao i antiinflamatornih sastojaka.

– Bakar i cink su dva veoma česta elementa koja su jedinstveno utkana u proteine koje naše telo koristi. Naročito kada je u pitanju zarastanje rana ili formiranje kolagena, bakar i cink su neophodni za dobru teksturu kože – primećuje dr Vij.

Ulje jojobe ima veliku količinu antioksidanata koji pomažu u borbi protiv upala, slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

– Elementi u ulju jojobe pomažu u normalnim procesima kože i pokazalo se da ubrzavaju zarastanje i bore se protiv upale. Takođe, može pomoći kod ekcema, psorijaze i opekotina od sunca – dodaje dr Vij.

2. Dobro je za kožu sklonu aknama – Pošto je ulje jojobe veoma blisko sebumu naše kože, može biti dobra opcija za smanjenje upale.

– Kada koristimo ulje jojobe na koži, ono neće učiniti našu kožu previše masnom ili blokirati pore. Ono može da uđe u folikule dlake ili lojne žlezde i da isporuči neke od antiinflamatornih molekula dublje u pore, što može pomoći u smanjenju nastajanja akni – pojašnjava dr Vij.

3. Može poboljšati fine linije i bore – Sve se vraća na kolagen, jedan od važnih građevinskih blokova naše kože. Tokom vremena, naša proizvodnja kolagena se usporava. To može dovesti do pojave finih linija i bora i gubitka elastičnosti i hidratacije, zbog čega možemo da izgledamo starije. Postoji nekoliko sastojaka za negu kože kao što su retinoid i vitamin A koji mogu da povećaju proizvodnju kolagena. Osim što jojoba ulje stimuliše sintezu kolagena, ono može da se bori protiv finih linija i bora zahvaljujući vitaminu E, koji može da poboljša elastičnost i hidrataciju.

Pored toga, ulje jojobe pomaže da strije i ožiljci izblede.

– Ožiljci se obično sastoje od različite vrste kolagena koji se stimuliše kao odgovor na rane. Ulje jojobe može povećati formiranje kolagena – kaže dr Vij.

4. Može pomoći u ublažavanju opekotina od sunca – Zahvaljujući vitaminu E i antioksidansima ulje jojobe može biti dobra opcija za smirivanje kože kod opekotina od sunca.

– Istraživanja pokazuju da ulje jojobe može ubrzati zatvaranje rana. Pomaže da se stimuliše sinteza kolagena u ćelijama fibroblasta i pomaže pri zarastanju rana. Opekotina od sunca u osnovi je samo površinska rana koju izazivaju štetni sunčevi zraci – kaže dr Vij. Njegov savet je da u losion za telo dodamo nekoliko kapi ulja jojobe i nanesemo nakon izlaganja suncu kako bismo pomogli u lečenju i oporavku.

5. Može ojačati kosu – Ako imate slabu, lomljivu ili suvu kosu ili primetite puno ispucalih vrhova, koristite ulje jojobe za kosu kao balzam koji se ne ispira.

– Dugolančane masne kiseline pomažu da se vlaga zadrži u kosi, čineći pramenove debljim, čvršćim i manje lomljivim – objašnjava dr Vij.

Pored ovih dugolančanih masnih kiselina, bakar i cink su zaista važni za rast i sintezu kose.

– Obično kod ljudi koji imaju nedostatke u ishrani, a posebno kod majki posle porođaja i koje doje, postoji manjak cinka. Zbog toga može da se produži opadanje kose ili stanjivanje kose nakon rođenja – primećuje dr Vij.

6. Nezamenljivo je za lepotu – Ulje jojobe nije samo dobar hidratant, već se može da se koristi i kao ulje za zanoktice i sredstvo za uklanjanje šminke.

– To je ta mešavina i kratkolančanih masnih kiselina, kao i dugolančanih masnih kiselina koja će vam pomoći da sa vaše kože uklonite sve nečistoće rastvorljive u ulju kada je koristite kao sredstvo za uklanjanje šminke – navodi dr Vij.

Kada govorimo o korišćenju ulja jojobe za zanoktice dr Vij kaže da „ulje jojobe deluje tako što ne samo da blokira gubitak vode iz kože, već pomaže i da vodu iz okruženja unesemo u kožu. To znači daje u isto vreme i humektans i emolijens”, dodaje on.

Saveti za korišćenje ulja jojobe

U prodavnicama mogu da se nađu proizvodi za negu kože i kose koji sadrže jojobino ulje, ali ulje jojobe možemo da koristimo i samostalno.

– Ne morate da ga razblažite – može da se koristi čisto – ali i kao bazno za druga uja – kaže dr Vij.

Kada ga prvi put koristite, tekstura ulja jojobe može da vas iznenadi.

– Malo je bliža teksturi voska, a i tehnički je klasifikovao kao vosak. U poređenju sa mnogim kozmetičkim proizvodima koje koristite, imaćete osećaj da je gušće – objašnjava. Zbog toga dr Vij preporučuje da se ulje jojobe koristi za rutinsku noćnu negu kože.

– Trebalo bi ga koristiti nakon drugih proizvoda kao što je toner, serum ili druge medicinske krem. Upotrebljavajte ga kao poslednji sloj vlage – savetuje dr Vij.

Kada je reč o nezi kose, dr Vij predlaže da ulje nanesete direktno na koren, a zatim na ostatak kose, trudeći se da ga ne nanosite na kožu glave.

– Mnoga ulja za kosu koja ostanu na koži glave mogu da podstaknu razvoj bakterija i da izazovu upalu. Zato pokušajte da ulje jojobe nanesete na koren kose, a zatim ga provucite prema krajevima kose koristeći češalj sa širokim zupcima – savetuje on.

Kod seboreičnog dermatitisa ili psorijaze dr Vij smatra da je korišćenje ulja jojobe prihvatljivo.

– Ali kod bilo koje zapaljenske bolesti, akni, rozacee, psorijaze ili ekcema, uvek je važno isprobati nove sastojke u malim količinama na ograničenom delu kože pre nego što ih nanesete svuda – upozorava on.

Mogući neželjeni efekti ulja jojobe

Kada je u pitanju upotreba ulja jojobe, dr Vij kaže da nema mnogo neželjenih efekata.

– Sve u svemu, postoji veoma nizak rizik od alergija. Izveštaji o alergijama kada se koristi ulje jojobe veoma su retki. Ulje jojobe generalno je prilično bezbedno – napominje dr Vij. Ako se pojavi alergijska reakcija, možda ćete primetiti osip i svrab.

Prednosti ulja jojobe su ogromne, pa svi oni koji traže prirodno sredstvo i sastojak za rešavanje mnogih problema sa kožom i kosom treba da isprobaju ovo moćno ulje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo