Naslovna / Prirodna medicina

Sirup od borovih iglica je narodni lek koji najviše pomaže tokom zime

Priredio/la: I. V. |11:00 - 19. 09. 2023.

U svetu prirode, vitamine koji mogu da nam sačuvaju zdravlje možemo da nađemo u potpuno neočekivanim izvorima – jedan od njih su borove iglice

sirup od borovih iglica U našem narodu se za ovaj prirodni lek ustalio naziv „med od borovih iglica“ Foto: Shutterstock

Sirup od borovih iglica je efektno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, protiv svih vrsta prehlada, kašlja i drugih oboljenja respiratornih organa. U svetu prirode, vitamini koji mogu da sačuvaju zdravlje, pa čak i da nam spasu život možemo da nađemo u potpuno neočekivanim izvorima – jedan od njih su borove iglice. Vekovima su se iglice kuvale širom sveta kako bi se dobio čaj koji neguje tokom zimskih meseci, posebno jer je bogat esencijalnog hranljivog vitamina C.

Zašto su korisne borove iglice?

Glavna korisna hranljiva materija koja se ekstrahuje iz borovih iglica je vitamin C. Sve jestive vrste bora sadrže ovu korisnu hranljivu materiju neophodnu za formiranje kostiju i vezivnog tkiva. Borove iglice takođe sadrže nekoliko molekula koji mogu da variraju u prisustvu i količini od jedne vrste do druge. Istraživači su još uvek u procesu identifikacije novih materija unutar borovih iglica, a neka od do sada identifikovanih bioaktivnih jedinjenja su:

  • Flavonoidi — posebno proantocijanidini, koji su povezani sa nekoliko zdravstvenih prednosti
  • Amino kiseline, kao što su arginin i prolin, koriste se u celom telu za stvaranje proteina
  • Jedinjenja koja se dovode u vezu sa ukusom — uključujući alfa-pinen i izoamil alkohol.

Što se tiče zdravstvene prednosti borovih iglica, nekoliko naučnih studija istraživalo je efekte čaja borovih iglica na ljude i većina se fokusirala na identifikaciju molekula u borovim iglicama i procenu njihovih svojstava u laboratorijskim eksperimentima. Kao glavna dokazana upotreba čaja  borovih iglica kao lek za skorbut – bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C, koji inače dobijamo iz voća i povrća u ishrani.

Od kojih četinara je najbolji sirup od borovih iglica?

U tradicionalnoj medicini sa naših prostora naročito je cenjen melem od borovih iglica u medu, a sirupi inače mogu da se prave na različite načine, posebno od svetlo-zelenih iglica smreke, belog bora i jele. Prilikom pripreme sirupa od borovih iglica treba voditi računa od kojih se četinara iglice koriste, jer su neki i otrovni, poput tuje i tise, koje treba izbegavati. Savet je da se ne uzima previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gde se otkinu, te godine više neće izrasti.

Kako sve možemo da upotrebimo borove iglice kao pomoćno lekovito sredstvo

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, delotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i za lečenje skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste sveže, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi deo njihovog lekovitog svojstva. Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocene gorke i lekovite materije. Uspešno se koriste za lečenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i upale grla. Kupke od mladih borovih pupoljaka, na primer, preporučuju se osobama koje imaju problem sa reumom i artritisom.

Recept za sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

Najvažnije je nabaviti čiste i sveže borove iglice, a proces pripreme je veoma jednostavan. U odgovarajuću staklenu teglu stavite najpre red šećera, preko kojeg se stavlja red sveže ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i stavite je na sunčano mesto da se šećer lagano rastapa. Kako bi se šećer skroz rastopio i kako bi sirup od borovih iglica mogao da počne da se koristi, potrebno je da odstoji najmanje 40 dana.

Ovaj prirodni lek za imunitet pravi se u prolećnom periodu a konzumira tokom zime. U našem narodu se za ovaj prirodni lek ustalio naziv „med od borovih iglica“, ali ono što je najvažnije je da  je dobar za pomenute tegobe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
milandragicevic@gmail.com
9:06, 24. 09. 2023.
Odgovori

Borove iglice treba pomesati sa bagremovim medom…i drzati najmanje 2 meseca da bi dobili to sto je zdravo..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo