Naslovna / Prirodna medicina

Zašto je šipak dobar za osobe koje imaju slabo srce, osteoartritis ili čir na želucu

Priredio/la: I. V. |11:00 - 25. 10. 2023.

Pokazalo se da proizvodi od šipka imaju snažna antiinflamatorna dejstva i to se dovodi u vezu sa grupom jedinjenja koja se nalaze u plodu a zovu se galaktolipidi

šipak Proizvodi od šipka imaju snažna antiinflamatorna dejstva Foto: Shutterstock

Šipak se koristi u tradicionalnoj medicini za tretman raznih bolesti, od dijareje, upale bešike do dijabetesa, a naučna istraživanja fokusirala su se na antioksidativne efekte ploda divlje ruže i njegovih prirodnih jedinjenja. Plod je pun semena i raste u dnu cveta divlje ruže zvane Rosa canina. Okruglog ili ovalnog oblika i obično narandžaste ili svetlocrvene boje.

Šipak sadrži 3 vitamina i supstancu koja ublažava upalu

Šipak ili šipurak sadrži vitamine C, E i B, kao i druge minerale i antioksidante, fenolna jedinjenja i zdrave masne kiseline. Takođe sadrži supstancu koja može da ublaži upalu. Plod je slatko-kiselog  ukusa i ne može da se jede sirov. Zbog toga se u tradicionalnoj medicini najčešće koristi sušeni, seckani, mleveni plod od kojeg se pravi čaj. Čaj može da se kuva i od svežeg šipka, i ima cvetni, izrazito pikantan ukus. Često se taj ukus upoređuje sa ukusom zelene jabuke, zrele šljive ili hibiskusa.

Plod svežeg šipka bogat je vitaminom C, ali ne i čaj

Šipak jeste bogat vitaminom C, ali se mnogo korisnih jedinjenja gubi kada se plod skuva u čaj. Čaj od šipka obično se pravi od mlevenih plodova šipka u srazmeri jedna kašičica mlevenog ploda i jedna šolja ključale vode.
Što se tiče vitamina i minerala, u čaju od šipka ima vrlo malo vitamina C uprkos njegovom obilju u svežim plodovima šipka. To je zato što proces sušenja i skladištenja šipka brzo smanjuje sadržaj vitamina C. Zbog toga neki proizvođači čaja obogaćuju svoje proizvode dodatkom vitamina C kako bi zamenili ono što je izgubljeno. Na primer, jedna šolja čaja od šipka sadrži približno 7,5 mg vitamina C, a dnevna preporučena količina vitamina C za odrasle je između 75 i 120 mg.

Koje zdravstvene prednosti ima šipak?

Iako su istraživanja još uvek u toku, šipak može da ima brojne zdravstvene prednosti, a neke od njih su:

Ublažavanje bolova kod artritisa

Prašak od šipka može da pomogne u ublažavanju bolova zbog osteoartritisa. Ovaj dodatak je testiran kod mnogih ljudi sa osteoartritisom kuka, kolena, šake, ramena, vrata i drugih područja. Pregled studija pokazuje da su ljudi koji su uzimali suplement šipka imali manje bolova nakon 3 meseca u poređenju sa placebom (lažnom pilulom). Nekoliko studija pokazuje da šipak može da pomogne i ljudima sa dugotrajnim bolovima u leđima i reumatoidnim artritisom, mada su neka od istraživanja kontradiktorna i osporavaju te tvrdnje.

Anti-inflamatorni efekti

Pokazalo se da proizvodi od šipka imaju snažna antiinflamatorna dejstva. To se dovodi u vezu sa grupom jedinjenja koja se nalaze u plodu – galaktolipidi. Za razliku od drugih uobičajenih antiinflamatornih lekova, ova jedinjenja nemaju nikakve ulcerativne neželjene efekte. Lekari misle da bi šipak mogao da bude alternativa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAIL). Za razliku od NSAIL, šipak ne razređuje krv niti izaziva iritaciju stomaka i moguće čireve, a to dejstvo se i dalje istražuje.

Snižavanje šećer u krvi

U studijama na životinjama, pokazalo se da šipak snižava nivo glukoze u krvi na način sličan onome kod agenasa koji se trenutno koriste za lečenje dijabetesa tipa 2. Iako ovi rezultati obećavaju, potrebno je još dodatnih istraživanja kako bi se bolje razumeli potencijalni antidijabetički efekti šipka.

Bolje zdravlje srca

Studija na miševima procenila je šipak kao potencijalni lek za aterosklerozu. Ateroskleroza uzrokuje stvaranje plakova u arterijama, što onda povećava rizik od moždanog i srčanog udara. Rezultati studije su pokazali da šipak može da pomogne u sprečavanju stvaranja aterosklerotskih plakova.

Konzumiranje šipka može da poboljša zdravlje srca snižavanjem holesterola i krvnog pritiska. U studiji koja je trajala 6 nedelja a u kojoj je učestvovala 31. osoba ispijanje napitka od šipka koji sadrži 40 grama praha šipka dnevno dovelo je do značajnog smanjenja krvnog pritiska, ukupnog holesterola i LDL (lošeg) holesterola, odnosno smanjenja gojaznosti zbog ishrane sa visokim sadržajem masti, u odnosu na kontrolnu grupu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zdravko
18:16, 25. 10. 2023.
Odgovori

Kako je najbolje koristiti šipak, s obzirom da temperatura ključale vode za čaj uništava njegove vitamine. Ima li načina da se oni sačuvaju ?

Bela
15:38, 26. 10. 2023.
Odgovori

Trenutno sušim šipurak,istucan
Pijem kao čaj,ne može on izgubit,svoje dragocjene vrijednosti
Prvo pokiseliti u vodi da odstoji,bar pola sata,nakon toga staviti da proključa,skloniti poklopiti

Petar
8:05, 28. 10. 2023.
Odgovori

Samleti suseni sipurak i samo malo kuvati koristim 6 godina korona je prosla pored mene i svi virusi

Tomislav
13:11, 15. 01. 2024.
Odgovori

Šipak nakon 30min namakanja zakuhati do 85c i ostaviti 20min. Tako se neće izgubiti sastav. A ispod 70c dodati med 😉

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo