Naslovna / Prirodna medicina

Kardamom ima zdravstvene prednosti koje podržava nauka

Priredio/la: S.St.|11:00 - 07. 11. 2023.

Kardamom može pomoći kod visokog krvnog pritiska, gubitka težine i infekcije, ali je potrebno više istraživanja

kardamom Kardamom je drevni lek koji može imati mnoga lekovita svojstva Foto Shutterstock

Kardamom je začin intenzivnog, blago slatkastog ukusa koji neki ljudi upoređuju sa mentom. Poreklom je iz Indije, ali je danas dostupan širom sveta i koristi se u slatkim i slanim receptima. Smatra se da semenke, ulja i ekstrakti kardamoma imaju izrazita lekovita svojstva i da se koriste u tradicionalnoj medicini vekovima.

Antioksidativna i diuretička svojstva kardamoma mogu sniziti krvni pritisak

Kardamom može biti od pomoći osobama sa visokim krvnim pritiskom. U jednoj studiji, u kojoj je učestvovalo 20 odraslih osoba sa tek dijagnostikovanim visokim krvnim pritiskom, istraživači su davali tri grama kardamoma u prahu dnevno. Posle 12 nedelja, nivoi krvnog pritiska su se značajno smanjili na normalne vrednosti. Obećavajući rezultati ove studije mogu biti povezani sa visokim nivoom antioksidanata u kardamomu. U stvari, antioksidativni status učesnika povećao se za 90 odsto do kraja studije. Antioksidansi su povezani sa nižim krvnim pritiskom.

Istraživači takođe pretpostavljaju da ovaj začin može da snizi krvni pritisak zbog svog diuretičkog efekta, što znači da može da podstakne mokrenje kako bi uklonio vodu koja se nakuplja u telu, na primer oko srca. Pokazalo se da ekstrakt kardamoma povećava mokrenje i smanjuje krvni pritisak kod pacova.

Može da sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka

Jedinjenja u kardamomu mogu pomoći u borbi protiv ćelija raka. Studije na miševima pokazale su da kardamom u prahu može povećati aktivnost određenih enzima koji pomažu u borbi protiv raka. Ovaj začin takođe može da poboljša sposobnost prirodnih ćelija ubica da napadaju tumore.

U jednoj studiji, istraživači su izložili dve grupe miševa jedinjenju koje izaziva rak kože i hranili jednu grupu sa 500 mg mlevenog kardamoma po kg težine dnevno. Posle 12 nedelja, kod samo 29 odsto grupe koja je jela kardamom razvio se rak, u poređenju sa preko 90 procenata kontrolne grupe.

Istraživanja na ljudskim ćelijama raka i kardamomu ukazuju na slične rezultate. Jedna studija pokazala je da je određeno jedinjenje u začinu zaustavilo umnožavanje ćelija raka usne šupljine u epruvetama.

Iako su rezultati obećavajući, ove studije su sprovedene samo na miševima ili u epruvetama. Potrebno je istraživanje na ljudima pre nego što budu mogle da se iznesu jače tvrdnje.

Kardamom može zaštititi od hroničnih bolesti zahvaljujući antiinflamatornim efektima

Kardamom je bogat jedinjenjima koja mogu da se bore protiv upale. Upala se javlja kada je telo izloženo stranim supstancama. Akutna upala je neophodna i korisna, ali dugotrajna upala može dovesti do hroničnih bolesti.

Antioksidansi, koji se nalaze u izobilju u kardamomu, štite ćelije od oštećenja i sprečavaju pojavu upale. U jednoj studiji otkriveno je da je ekstrakt kardamoma u dozama od 50–100 mg po kg telesne težine efikasan u inhibiciji najmanje četiri različita upalna jedinjenja kod pacova.

Druga studija na pacovima pokazala je da jedenje kardamoma u prahu smanjuje upalu jetre izazvanu ishranom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i masti.

Iako nema toliko studija o antiinflamatornim efektima kardamoma kod ljudi, istraživanja pokazuju da suplementi mogu povećati antioksidativni status do 90 odsto.

Pomaže kod problema sa varenjem, uključujući čireve

Kardamom se hiljadama godina koristi za pomoć pri varenju. Često se meša sa drugim lekovitim začinima za ublažavanje nelagodnosti, mučnine i povraćanja.

Najistraženije svojstvo kardamoma, što se tiče ublažavanja stomačnih tegoba, jeste njegova moguća sposobnost zarastanja čira.

U jednoj studiji, pacovi su hranjeni ekstraktima kardamoma, kurkume i lista sembunga u vrućoj vodi pre nego što su bili izloženi visokim dozama aspirina da izazovu čir na želucu. Ovi pacovi su razvili manje čireva u poređenju sa pacovima koji su primali samo aspirin.

Slična studija na pacovima otkrila je da sam ekstrakt kardamoma može u potpunosti sprečiti ili smanjiti veličinu čira na želucu za najmanje 50 odsto. U stvari, u dozama od 12,5 mg po kg telesne težine, ekstrakt kardamoma je bio efikasniji od uobičajenog leka protiv čira.

Istraživanja u epruvetama takođe sugerišu da kardamom može da zaštiti od Helicobacter pylori, bakterije povezane sa razvojem većine problema sa čirom na želucu.

Potrebno je više istraživanja da bi se znalo da li bi začin imao isti efekat protiv čireva kod ljudi.

Kardamom leči loš zadah i sprečava karijes

Upotreba kardamoma za lečenje lošeg zadaha i poboljšanje oralnog zdravlja je drevni lek. U nekim kulturama uobičajeno je da osvežite dah jedući cele mahune kardamoma posle obroka. Čak i proizvođač žvakaćih guma Wrigley koristi ovaj začin u jednom od svojih proizvoda.

Zasluga kardamoma za svež dah sa mirisom mente možda može da se dovede u vezu sa njegovom sposobnošću da se bori protiv uobičajenih bakterija u ustima.

Na osnovu jednog istraživanja pokazalo se da su ekstrakti kardamoma efikasni u borbi protiv pet bakterija koje mogu izazvati karijes. Dodatna istraživanja pokazuju da ekstrakt kardamoma može smanjiti broj bakterija u uzorcima pljuvačke za 54 odsto.

Međutim, sve ove studije su sprovedene u epruvetama, zbog čega nije jasno kako se rezultati mogu primeniti na ljude.

Može imati antibakterijski efekat i lečiti infekcije

Kardamom takođe ima antibakterijsko dejstvo izvan usne šupljine i može da leči infekcije. Istraživanja pokazuju da ekstrakti kardamoma i eterična ulja imaju jedinjenja koja se bore protiv nekoliko uobičajenih sojeva bakterija.

Jedna studija u epruvetama ispitala je uticaj ovih ekstrakata na sojeve Candide otporne na lekove, kvasca koji može izazvati gljivične infekcije. Ekstrakti su bili u stanju da inhibiraju rast nekih sojeva za 0,99–1,49 cm.

Dodatna istraživanja u epruvetama otkrila su da su eterična ulja i ekstrakti kardamoma jednako, a ponekad i efikasniji od standardnih lekova protiv E. coli i Staphylococcus, bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom.

Studije u epruvetama takođe su pokazale da se esencijalna ulja kardamoma bore protiv bakterije Salmonella koja dovodi do trovanja hranom i Campylobacter koji doprinosi zapaljenju želuca.

Postojeće studije o antibakterijskim efektima kardamoma posmatrale su samo izolovane sojeve bakterija u laboratorijama. Prema tome, dokazi trenutno nisu dovoljno jaki da bi se tvrdilo da bi začin imao isti efekat na ljude.

Kardamom može poboljšati disanje i iskorišćenost kiseonika

Jedinjenja u kardamomu mogu pomoći u povećanju protoka vazduha u pluća i poboljšanju disanja.

Kada se koristi u aromaterapiji, kardamom može pružiti okrepljujući miris koji poboljšava sposobnost tela da koristi kiseonik tokom vežbanja. Jedna studija tražila je od grupe učesnika da udahnu etarsko ulje kardamoma jedan minut pre nego što počnu da hodaju na traci za trčanje u intervalima od 15 minuta. Ova grupa je imala značajno veći unos kiseonika u odnosu na kontrolnu grupu.

Drugi način na koji kardamom može poboljšati disanje i upotrebu kiseonika jeste opuštanje disajnih puteva. Ovo može biti posebno korisno za lečenje astme. Studija na pacovima i zečevima otkrila je da injekcije ekstrakta kardamoma mogu opustiti prolaz vazduha u grlu. Ako ekstrakt ima sličan efekat kod ljudi sa astmom, mogao bi da spreči njihove upaljene disajne puteve da ograniče disanje i tako poboljša njihovo disanje.

Može da snizi nivo šećera u krvi

Kada se uzima u obliku praha, kardamom može smanjiti šećer u krvi. Jedna studija otkrila je da je hranjenje pacova ishranom sa visokim sadržajem masti i ugljenih hidrata (HFHC) uzrokovalo da nivo šećera u krvi ostane povišen duže nego da su hranjeni normalnom ishranom. Kada su pacovima na HFHC ishrani davali kardamom u prahu, njihov šećer u krvi nije ostao povišen duže od šećera u krvi pacova na normalnoj ishrani.

Međutim, kardamom u prahu možda neće imati isti efekat kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. U studiji na preko 200 odraslih osoba sa ovim stanjem, učesnici su podeljeni u grupe koje su uzimale samo crni čaj ili crni čaj sa tri grama cimeta, kardamoma ili đumbira svaki dan tokom osam nedelja. Rezultati su pokazali da cimet, ali ne i kardamom ili đumbir, poboljšava kontrolu šećera u krvi.

Da bi se bolje razumeo efekat kardamoma na šećer u krvi kod ljudi, potrebno je više studija.

Druge potencijalne zdravstvene koristi kardamoma

Pored gore navedenih zdravstvenih prednosti, kardamom može biti dobar za naše zdravlje i na druge načine.

Studije na pacovima otkrile su da visoki nivoi antioksidanata u ovom začinu mogu sprečiti i uvećanje jetre, anksioznost, pa čak i pomoći pri gubitku težine:

  • Jetra – zaštita: ekstrakt kardamoma može smanjiti povišene enzime jetre, nivoe triglicerida i holesterola. Takođe može da spreči uvećanje i težinu jetre, što smanjuje rizik od bolesti masne jetre.
  • Anksioznost: Jedna studija na pacovima sugeriše da ekstrakt kardamoma može sprečiti anksiozna ponašanja. Ovo je možda zato što se niski nivoi antioksidanata u krvi dovode u vezu sa razvojem  anksioznosti i drugih poremećaja raspoloženja.
  • Gubitak težine: Studija, u koju je bilo uključeno 80 gojaznih i žena sa prekomernom težinom koje su imale predijebetes, pronašla je vezu između kardamoma i blago smanjenog obima struka. Međutim, studije na pacovima o gubitku težine i ovom začinu nisu otkrile značajne rezultate.

Broj studija o vezi između kardamoma i ovih potencijalnih koristi je ograničen i uglavnom se radi na životinjama. Štaviše, nejasni su razlozi zbog kojih ovaj začin može pomoći u poboljšanju zdravlja jetre, anksioznosti i telesne težine.

Kardamom je bezbedan za većinu ljudi i široko je dostupan

Kardamom je generalno bezbedan za većinu ljudi, mada kod veoma malog broja se može javiti alergijska reakcija. Najčešće se koristi za kuvanje ili pečenje. Ovaj začin je višenamenski i često se dodaje indijskom kariju i čorbama, kao i kolačićima od sa đumbirom, hlebu i drugim pekarskim proizvodima.

Upotreba suplemenata, ekstrakata i esencijalnih ulja kardamoma verovatno će postati češća u svetlu obećavajućih rezultata istraživanja o njegovoj medicinskoj upotrebi. Međutim, trenutno ne postoji preporučena doza za ovaj začin jer je većina studija bila na životinjama. Upotreba suplemenata treba da bude pod nadzorom lekara. Osim toga, suplementi kardamoma možda nisu pogodni za decu i žene koje su trudne ili doje.

U većini suplemenata koji sadrže kardamom u prahu ili ekstraktu nalazi se oko 500 mg i preporuka je da se koriste jednom ili dva puta dnevno. Ali ako želite da probate kardamom, dodavanje ovog začina hrani možda je najsigurniji i efikasan način da poboljšamo svoje zdravlje.

Treba imati u vidu da postoji malo ili nimalo istraživanja na ljudima za brojne zdravstvene tvrdnje povezane sa ovim začinom. Potrebno je više studija da bi se pokazalo da li i kako se rezultati preliminarnih istraživanja odnose na ljude.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo