Naslovna / Prirodna medicina

Crni čaj umanjuje upale i preporučuje se osobama sa predijabetesom

Priredio/la: D. T.|11:30 - 09. 12. 2023.

Oksidacija i fermentacija ovom čaju daruju osoben ukus i tamnu boju

crni čaj Foto: Shutterstock

Crni čaj je napitak pun antioksidansa koji štite telo od delovanja slobodnih radikala i bolesti. Nova istraživanja navode i da bi samo jedna šolja crnog čaja dnevno mogla da nas zaštiti i od dijabetesa tipa 2. I pored toga, što je potrebno više istraživanja, koja bi potvrdila dejstvo crnog čaja na regulaciju šećera, istraživači navode da je redovna konzumacija crnog čaja zdrava i bezbedna navika.

Jedna šolja crnog čaja svakog dana čuva zdravlje

Istraživanje predstavljeno na ovogodišnjem skupu u organizaciji The European Association for the Study of Diabetes, navodi da osobe koje svakog dana piju crni čaj imaju za 53 odsto manji rizik od razvoja predijabetesa i 47 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Lekari objašnjavaju da je predijabetes stanje vrednosti glikemije, natašte, koja je viša od normalnih vrednosti, a niža od onoga što se nalazi u dijabetesu, a to su vrednosti 6,1 do 7 mmol/L, posle 12 sati ne konzumiranja hrane.

Dijabetes tipa 2 je posledica nemogućnosti tela da pravilno koristi insulin ili ga pankreas ne proizvodi dovoljno. Sve ima za rezultat povećavanje vrednosti šećera iznad normalnih vrednosti koje iznose između 3,9 i 6,1 mmol / l.

Veća osetljivost na insulin i manje upale

– Studija je pokazala da se redovna upotreba crnog čaja u Kini može dovesti u vezu sa manjim rizikom od pojave dijabetesa i predijabetesa – kaže dr Tongzhi Wu iz Hospital Research Foundation Group.

Ranija istraživanja su ukazala na broje zdravstvene koristi od pijenja čaja, kao što su manji stepen upale i veća osetljivost na insulin.

– Naša studija je zabeležila posle upotrebe čaja povećano izlučivanje glukoze putem urina  – rekao je Wu. Studija je koristila standardizovane upitnike unutar jedne populacije, potrebo je više istraživanja koje bi potvrdila ove rezultate.

Pojačano je izlučivanje glukoze

Endokrinolog dr Caroline Messerst iz Northwell Lenox Hill Hospital potvrđuje da je osnovni mehanizam zaštitne uloge crnog čaja utemeljen na pojačanom izlučivanju glukoze u urinu i jačom osetljivošću na delovanje insulina.

Istraživanja pokazuju da je tamni čaj, posebno crni čaj, pun antioksidansa koji mogu smanjiti oksidativni stres i umanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Taflavini i tearubigini mogu smanjiti nivo holesterola i šećera u krvi – kaže endokrinolog dr Divya Yogi-Morre iz The Cleveland Clinic Pituitary Center.

Kako se pije crni čaj?

Crni čaj je kod nas poznat pod nazivom i „indijski čaj“, deo je porodice  Camellia sinensis. Oksidacija i fermentacija ovom čaju daruju osoben ukus i tamnu boju. Crni čaj je bogat flavonoidima koji sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Tamni čaj može da omogući bolje funkcionisanje insulina, zaštiti beta ćelije pankreasa koje luče insulin, ali i zaustaviti delovanje slobodnih radikala i smanjiti upalu. Preporučuje se upotreba crnog čaja bez dodatih veštačkih sastojaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo