Naslovna / Prirodna medicina

Šlajm u grlu može se razrediti i uz pomoć prirodnih kućnih lekova

Priredio/la: I. V. |13:30 - 02. 12. 2023.

Ljudski organizam u stvari sve vreme proizvodi šlajm ili sluz koju sluzokoža stvara kako bi zaštitila respiratorni sistem

šlajm u grlu Ljudski organizam u stvari sve vreme proizvodi šlajm ili sluz Foto: Shutterstock

Šlajm u grlu je gusta, lepljiva materija, sluz koja nam se nakuplja u zadnjem delu grla kada smo bolesni. Međutim, ljudski organizam sve vreme proizvodi sluz jer je sluzokoža stvara kako bi zaštitila naš respiratorni sistem. Te membrane oblažu usta, nos, grlo, sinuse i pluća. S obzirom na to da je sluz lepljiva ona može da „uhvati“ prašinu, alergene i viruse. Kada smo zdravi, sluz je  manje primetna. A kada smo bolesni ili izloženi prevelikoj količini čestica, sluz može da postane  gusta jer „zarobljava“ ove strane supstance.

Šlajm u grlu lakše se iskašljava uz pomoć prirodnih melema

Šlajm u grlu ne treba da nas plaši jer on predstavlja zdrav deo našeg respiratornog sistema, s obzirom na to da „hvata“ patogene i izbacuje ih iz organizma. Ali, ako šlajm stvara neprijatnosti, postoje načini kako da se razrede ili smanje.

Čaj od zovinog cveta i divizme

Uzeti po jednu supenu kašiku sitno iseckanog zovinog cveta (Sambucus nigra) , cveta divizme (Verbasci flos) i 2. supene kašike sitno iseckanog lista i cveta razgona (Veronica officinalis). Izručiti sve zajedno u u 600 ml proključale vode. Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti i zasladiti bagremovim medom. Piti po 200 ml čaja pre doručka, ručka i većere, najmanje 5 dana u kontinuitetu kako bi se očistio šlajm u grlu.

Limun, đumbir i beli luk

Ukoliko vas muči šlajm savet je da se konzumiraju hrana i napici koji sadrže limun, đumbir i beli luk. Istraživanje iz 2018. pokazalo je da oni mogu da pomognu u lečenju prehlade, kašlja i viška sluzi. Začinjena hrana, koja sadrži kapsaicin, kao što su kajenska ili čili paprika, takođe može da pomogne da se privremeno očiste sinusi i da se sluz pokrene i pomeri.

Pileća supa

Pileća supa može da bude dobra za lečenje prehlade i oslobađanje od viška sluzi. To je zato što ovo domaće jelo usporava kretanje neutrofila u našem telu. A neutrofili su vrsta belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije. Kada se kreću polako, duže ostaju u delovima tela gde postoji infekcija. Sve u svemu, potrebno je više studija kako bi se potvrdili efekti ovih namirnica, ali za većinu ljudi dodavanje ovih sastojaka u ishranu nije štetno.

Slana voda ili fiziološki rastvor

Grgljanje tople slane vode može da pomogne da se očisti sluz u zadnjem delu grla, a može čak i da pomogne u smirivanju upale grla. Kada se grglja slana voda, treba slediti ove jednostavne korake:

  • Pomešajte šolju vode sa pola ili  3/4 kašičice soli. Topla voda najbolje deluje, jer brže rastvara so. Takođe je dobra ideja da se koristi filtrirana ili flaširana voda koja ne sadrži iritirajući  hlor
  • Otpijte malo mešavine i lagano nagnite glavu unazad
  • Pustite da smeša ispere grlo, bez da je pijete
  • Lagano izduvajte vazduh iz pluća kako biste ispirali grlo 30 do 60 sekundi, a zatim ispljunite vodu
  • Ponovite po potrebi.
  • Ako ne želite da grgljate slanu vodu, postoji lakša, efikasnija alternativa – slani fiziološki rastvor. Dostupan je u slobodnoj prodaji i prirodan je način za čišćenje sinusa. Istraživanje iz 2018. podržava ideju da se šlajm razređuje nakon dosledne upotrebe fiziološkog rastvora duže od nedelju dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo