Promuklost ili laringitis javlja se kada je larinks, ili govorna aparat, upaljen, što se najčešće dešava kada su glasne žice preterano korišćene, iritirane ili inficirane. Kada glasne žice funkcionišu normalno, one se glatko otvaraju i zatvaraju, proizvodeći zvukove vibracijom. Međutim, kada su otečene, zvuci koji prolaze kroz njih su izobličeni i kao rezultat toga, glas je tih, odnosno zvuči promuklo. Promuklost se u najvćem broju slučajeva javlja usled privremene infekcije i nije opasna, međutim, konstantna i dugotrajna promena glasa može da bude znak nekog dosta ozbiljnijeg stanja.
Simptomi koji prate promuklost
Proces isceljenja glasnih žica moguć je uz nekoliko narodnih lekova, pri čemu treba „štedeti“ glas, što manje pričati i što više koristiti ovlaživač vazduha u prostoru u kojem se boravi. Kada je larinks, govorni aparat, upaljena to može da izazove simptome kao što su:
- bolno gutanje
- hronični kašalj
- postnazalno kapanje
- osećaj kao da postoji knedla u grlu
- suvo grlo
- promukao ili izgubljen glas
- osećaj potrebe za što češćim pročišćavanjem grla.
Narodni lekovi za lečenje laringitisa
Grgljanje slane vode
Grgljanje slane vode može da pomogne u ublažavanju simptoma laringitisa. Slana voda može da pomogne u ubijanju štetnih bakterija i može da smanji bol. Potrebno je staviti pola kašičice soli u čašu tople vode i promešati da se so rastvori. Uzeti gutljaj vode i grgljajte u zadnjem delu grla koliko možete da izdražite a zatim je ispljunite. Zasoljenu vodu ne treba gutati. Ova metoda lečenja promuklosti, po savetu lekara, nije pogodna za malu decu, jer bi ona mogla slučajno da progutaju vodu.
Konzumiranje belog luka
Mnogi ljudi jedu beli luk kako bi ublažili simptome prehlade i gripa. Istraživanja pokazuju da beli luk ima antibakterijska svojstva, tako da može da pomogne osobi sa infekcijom. Dovoljno je koristiti beli luk u kuvanim jelima ili sirov, kako dodatak uz jelo. Za one koji ne vole ukus belog luka, dostupni su suplementi koji imaju istu korist, ali ne i ukus luka.
Koren đumbira
Koren đumbira je još jedna namirnica koju su ljudi koristili generacijama za lečenje bolesti, posebno upale grla i infekcija gornjih disajnih puteva. Istraživanja ukazuju da đumbir ima antibakterijska svojstva i može da pomogne u smanjenju upale. Ukoliko se javila promuklost treba piti čaj od đumbira ili se narendani ili naseckani koren svežeg đumbira doda u toplu vodu kako bi se ublažio bol ili upala grla.
Topla voda sa medom
Ispijanje tople vode pomaže u ublažavanju bolova i upale, a med je prirodna antibakterijska i antiinflamatorna supstanca. Borbom protiv upale, može da pomogne u smanjenju bolova i nelagodnosti u grlu. Med takođe može da deluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. Osobama kojima je med presladak mogu da dodaju sok od limuna u toplu vodu.
Unos što više tečnosti
Kada nas boli grlo i muči promuklost uobičeno manje jedemo i pijemo zbog bola koji se javlja pri gutanju, ali lekari naglašavaju da je u tom slučaju važno da dovoljno hidriramo telo, da unosimo što više tečnosti. Ispijanje toplih ili hladnih napitaka može da pomogne u smirivanju glasnih žica i hidrataciji suvog grla. Međutim, treba izbegavati tečnosti koje iritiraju grlo, kao što su gazirani i veoma topli napici. Takođe, treba izbegavati mleko i mlečne proizvode jer mogu da povećaju proizvodnju sluzi i pogoršaju simptome.
Dobri i korisni saveti isprobani,a u kuci imamo sve……