Naslovna / Prirodna medicina

Kako se koristi čičak i kod kojih stanja može da pomogne

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 27. 03. 2024.

Čičak se od davnina koristi kao preparat prirodne medicine za lečenje kožnih problema, a novija istraživanja bave se proučavanjem spektra efekata, od antikancerogenih do afrodizijačkih

Čičak Čičak podseća na neke biljke koje su veoma toksične i često rastu zajedno, zato, oprezno u prirodi Foto: Shutterstock

Čičak, odnosno njegov koren, bogat je antioksidansima zbog kojih se od davnina koristi kao prirodni preparat za brojna stanja, pre svega za neke stanja kože, kakva su infekcije i rane. Dostupan je za korišćenje kao čaj od rendanog ili seckanog korena, prah, ekstrakt ili ulje.

Čičak je riznica antioksidanata

Istražvinja pokazuju da koren čička sadrži više vrsta moćnih antioksidanata, uključujući kvercetin, luteolin i fenolne kiseline. Antioksidansi štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i mogu da pomognu u lečenju i prevenciji brojnih zdravstvenih stanja. Antioksidansi su efikasni u smanjenju upale. Jedna studija je otkrila da koren čička može da smanji nivo inflamatornih markera u krvi pacijenata sa osteoartritisom.

2. Može li čičak da smanji nivo šećera u krvi?

Čičak sadrži jedinjenja za koja je utvrđeno da poboljšavaju osetljivost na insulin i snižavaju nivo šećera u krvi, uključujući fruktooligosaharide i hlorogensku kiselinu. Međutim, važno je naglasiti da je reč o laboratorijskim studijama i da je potrebno više istraživanja na ljudima.

3. Potencijalni antikancerogeni potencijali

Koren čička ima potencijalne prednosti u suzbijanju malignih ćelija. Pojedina istraživanja otkrivaju da je čičak imao „snažne inhibitorne efekte“ na rast tumora, konkretno u slučaju karcinoma pankreasa. Druga studija je otkrila značajan rast tumora korena čička kod miševa sa melanomom. Potrebna su opsežnija istraživanja na ljudima, a koren čička se trenutno ne preporučuje za prevenciju ili lečenje raka jer ne postoji dovoljno istraživanja koja bi procenila bezbednost i efikasnost.

4. Čičak je i afrodizijak

Još jedna moguća upotreba korena čička je afrodizijačka. U jednoj laboratorijskoj studiji ekstrakt čička je poboljšao seksualnu funkciju i povećao seksualni naboj kod pacova mužjaka. Iako je potrebno je istraživanje na ljudima, ali anegdotski dokazi podržavaju ovu tvrdnju.

5. Pomoć kod kožnih problema

Koren čička se tradicionalno koristi za lečenje raznih stanja kože, to je i njegova najprimarnija namena. Ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu zaštititi od kožnih infekcija i pomoći u procesu zarastanja kože, potvrđuju istraživanja.

U jednoj studiji, ljudi sa aknama koji su uzimali oralno ekstrakt korena čička imali su manje bubuljica i poboljšali kvalitet života nakon 6 meseci. Međutim, studija je bila mala i nije bilo kontrolne grupe.

Potencijalni rizici i neželjeni efekti

Bezbednost upotrebe korena čička nije proučavana kod dece. Zbog toga nikako nemojte davati bilo koji preperat na bazi korena čička detetu bez konsultacije sa pedijatrom. Drugi potencijalni rizici uključuju sledeće:

  • ako uzimate suplemente od čička, uzimajte ih u umerenim količinama
  • čičak se smatra bezbednim za jelo, ali treba ga kupovati sa deklaracijom, nikada ga nemojte korititi u svežem stanju
  • koren čička podseća na neke biljke koje su veoma toksične i često rastu zajedno
  • koren čička je prirodni diuretik, oprez ako ste dehidrirani ili uzimate i druge diuretike
  • ako ste alergični na hrizantemu ili tratinčicu (bela rada), možda imate povećan rizik od alergijske reakcije na čičak
  • trudnice ili žene koje pokušavaju da zatrudne ne bi trebalo da uzimaju koren čička ili suplemente.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo