Med je oblik šećera i zbog toga mora umereno da se konzumira Foto: Shutterstock
Kašičica meda ujutru natašte, odnosno na prazan stomak, uz čašu mlake ili tople vode, prvi je ritual kojim mnogi započinju dan. Stručnjaci kažu da med može da se konzumira u bilo koje doba dana, međutim, nutricionisti i dijetetičari uvek preporučuju da se jede u odgovarajućoj količini i u određeno doba dana kako bi se iskoristile njegove najbolje zdravstvene prednosti.
Kašičica meda ujutru uz čašu mlake, ne hladne vode, ili pak čaša tople vode zaslađena medom može da učini čuda za naše opšte zdravlje, kažu dijetetičari. Telu je potrebna energija koja može da ga drži tokom dana. Zbog toga se smatra da je jutro najbolje vreme da jedemo med kako bi podigli nivo energije i utolili eventualnu jutarnju glad.
Uzimanje meda ujutru ima brojne zdravstvene prednosti:
Med je oblik šećera i zbog toga mora umereno da se konzumira. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli ne bi trebalo da konzumiraju više od 10 procenata ukupnih kalorija iz dodatog šećera ili prirodnih šećera, uključujući med, voćne sokove i sirupe. Dakle, ako osobi treba 2.000 kalorija dnevno, ne bi trebalo da više od 120 kalorija dolazi iz šećera, meda i drugih dodatih ili prirodnih šećera zajedno. A to otprilike dve kašike (oko 40 grama) meda. Med u bilo kom obliku se ne sme davati deci mlađoj od godinu dana, podsećaju pedijatri.
Kada se konzumira umereno, bez obzira na doba dana, med uvek ima određene zdravstvene prednosti: