Prirodna medicina

Uvin čaj ima jače dejstvo u kombinaciji sa sodom bikarbonom, a sa jednom biljkom ga ne treba uzimati

Priredio/la: Ma.R.

Uvin čaj nikako ne treba konzumirati ako se infekcija proširila na bubrege

Biljka uva (uva ursi) najčešće kao uvin čaj se vekovima koristi kao pomoć za probleme urinarnog trakta, pre svega infekcije.

Zašto je važno da se ovaj čaj priprema i koristi adekvatno: Šta je arbutin

Fitoterapeuti pozoravaju da najveći deo građanstva ne poznaje hemijska pravila i princip kojim uvin čaj utiče na sposobnost urinarnog trakta da se izbori sa infekcijom. Ukoliko se pravilno koristi, uvin čaj može da pomogne u slučaju urinarnih infekcija, pogotovo izazvanih ešerihijom i proteus bakterijama.

Svoja korisna svojstva uva u velikoj meri duguje arbutinu, veoma važnoj komponenti njenog sastava. Arbutin se u bubrezima razlaže u glukozu i hidrohinone, koji sadrže antiseptička svojstva. Antiseptici, kao što je poznato, eliminišu štetne patogene. Međutim, antiseptičko dejstvo ne može da se ispolji ako urin ima pojačanu kiselost. Do optimalnog efekta dolazi u alkalnoj sredini. Treba znati i da hidrohinon može da ima neželjena dejstva ako se uvin čaj uzima na svoju ruku u smislu izbora i doze.

Zašto se preporučuju uvin čaj i soda bikarbona u kombinaciji?

Najbolje je, a to je potvrđeno i nekim studijama, uvin čaj konzumirati pije sa sodom bikarbonom, Tada će lekoviti sastojci uve ispoljiti maksimum antimikrobnih svojstava osobine i delovati u idealnoj baznoj (alkalnoj) sredini (pH vrednost veća od 7).

Kombinovano korišćenje uve i sode bikarobone neće samo pojačati korisna svojstva uve, već je poželjno i za osobe koji imaju probleme sa želucem. Uva sadrži sastojke koji mogu da iziritiraju želudac, ali će soda sprečiti da se razlože u njemu. Neke namirnice poput mesa, mlečnih proizvoda i gaziranih pića povećavaju kiselost mokraće, a u kiseloj mokraći uvini sastojci nemaju nikakvog efekta – naprotiv, mogu da izazovu kontraefekat.

Kako pravilno pripremiti ovu kombinaciju

U 2 decilitra ključale vode sipajte jednu kašičicu uvinog čaja. Poklopite i ostavite da stoji poklopljeno 30 minuta. Procedite. Soda se na stavlja direktno u čaj, nego zasebno u vodu. Dok se čaj hladi, popijte čašu vode u kojoj je rastvorena kašičica sode bikarbone, a nakon 15 minuta popijte uvin čaju manjim gutljajima.

Ova kombinacija je veoma dobra za ljude koji imaju osetljiv želudac. Čak i pod idealnim uslovima, u alkalnoj sredini, čaj od uve ne bi smeo da se koristi duže od sedam dana i to maksimalno pet puta u toku godine. Nije preporučljiva upotreba uvinog čaja kod trudnica i dojilja, kao i kod dece do 12 godina. Nemojte piti više od tri šolje dnevno i obavezno se pre ubvođenja čaja konsultujte sa stručnim licem.

Mogući neželjeni efekti konzumacije

Da bi uvin čaj imao još bolje dejstvo, trebalo bi prilagoditi ishranu uz unos više vode, voća, povrća i žitarica. Treba izbegavati kofein, alkohol, gazirana pića, sirće, masti, šećere, crveno meso i perađevine, mlečne proizvode i posebno brusnicu.

Uvin čaj nikako ne treba uzimati ako je infekcija zahvatila bubrege. Bubrezi razlažu molekule arbutina, pa ako postoji infekcija njihova funkcija neće biti optimalna. To bi moglo da ostavi toksine u organizmu i napravi probleme.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.