Naslovna / Prirodna medicina

Soda bikarbona, limun i med: Kombinacija koja efikasno topi kilograme i čisti kožu

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 02. 05. 2023.

Šećer iz meda je bezbedan i nema negativnih efekata jer se u kombinaciji sa sodom bikarbonom razlaže drugačije u organizmu, a limun pojačava antioksidativna svojstva preparata

Soda bikarbona Detoks organizma, ali i lepota kože Foto: Shutterstock

Soda bikarbona je više nego dobro poznata većini stanovništva, a to važi i za njene brojne namene. Međutim, postoje kombinacije sa drugim prirodnim sastojcima i namirnicama koje imaju i dodatne koristi za naše zdravlje.

Kako da znamo da koristimo sastojak koji je originalna soda bikarbona, zasebno i u drugim proizvodima

Uobičajeno i najviše rasprostranjeno ime je baš to, soda bikarbona. Hemijski naziv je Natrijum hidrogenkarbonat  (Natrijum bikarbonat), a oznaka u engleskom jeziku je baked soda. U sastavu nekog prehrambenog ili kozmetičkog proizvoda, sredstva za čišćenje ili lek, oznake E500 ili NaHCO3, takođe označavaju da se radi o sodi bikarboni koju poznajemo i rado upotrebljavamo.

Upotreba sode je široka, od neutralizatora mirisa i sredstva za gorušicu, do zamene za hemikalije u čišćenju. Soda bikarbona je potpuno bezbedna, ali ne sme da se koristi neprekidno jer može da ošteti bubrege. Naučnici ispituju još neka njena svojstva, a studije o potencijalnom pozitivnom uticaju na različite bolesti uključujući i maligne, sve su brojnije.

Zašto je soda bikarbona toliko korisna

Njen najvažniji i najdelotvorniji efekat je održavanje i vraćanje pH vrednosti u našem telu, koja je osnova dobrog funkcionisanja organizma. Idealna je oko 7.4 pH, međutim, ona se često remeti i menja zbog dejstva patogena i faktora pojačane kiselosti. Sve su to preduslovi i za stvaranje malignih ćelija. Sama za sebe, soda bikarbona ima svojstvo čistača organizma. Njena izražena alkalna svojstva reaguju na sve negativne uticaje koji do nas dolaze iz vazduha, vode i hrane i podižu našu odbrambenu sposobnost.

Koristi od kombinacije soda bikarbona, šećer i med

Med i soda bikarbona su sastojci koji čine moćnu kombinaciju i prirodni lek za mnoga stanja. Jedno od čestih pitanja je da li šećer iz meda ima neki negativan efekat. Odgovor su pronašli naučnici, koji su zaključili da se šećer iz meda ako ga kombinujemo sa sodom bikarbonom razlaže potpuno drugačije. A ako se doda i limun, imamo još bolji efekat zbog vitamina C i antioksidanata.

Kako se priprema ovaj preparat i za šta sve možemo da gan koristimo

Potrebno je:

  • 3 limuna
  • pola kilograma meda
  • 2 veze peršunovog lista
  • 3 velike kašike sode bikarbone
  • 2 dl vode.

Priprema:

Pomešajte deo sode bikarbone sa polovinom potrebne količine meda. Stavite u šerpu i mešajte na laganoj vatri desetak minuta. Ostavite da se prohladi. U drugoj posudi prokuvajte vodu, peršun i ostatak sode bikarbone,a pa dodajte drugi deo meda. Iseckajte na kockice limun, sjedinite obe mase i dodajte limun (sa korom, samo je dobro operite). Uzimajte tri kašičice dnevno tri sedmice, ne duže, po kašičicu pre obroka.

Koristi:

Bilo bi dobro u ovom periodu izbegavati meso, šećere i belo brašno. Iskustva kažu da se masne naslage tope brže, telo čisti i zateže. Probava se poboljšava, kao i peristaltika creva. Ova kombinacija je odlična i za probleme sa kožom, kod ožiljaka, i kod osetljive i previše masne kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljiljana
15:15, 02. 05. 2023.
Odgovori

Ovo koristim više od šest godina odlično deluje

Snezana Mrljes
10:01, 14. 05. 2023.
Odgovori

Kad se dodaje druga polovina meda. U clanku stoji da se polovina meda mesa sa delom sode bikarbone a sta je sa drugom polovinom to ne razumem

Marijana Rajić
10:04, 14. 05. 2023.
Odgovori

U pravu ste, dodato je: drugi deo meda u drugi deo sastojaka. Pozdrav

Biljana
17:02, 14. 05. 2023.
Odgovori

Molim vas odgovor,ja sam danas napravila ovu smesu ,ali ne znam da li da je čuvam u frižideru ili na sobnoj temperaturi?Hvala unapred..

Marijana Rajić
20:43, 14. 05. 2023.
Odgovori

U frižideru. Pozdrav.

Olgica Zingg-Jerotic
21:07, 27. 01. 2024.
Odgovori

Ja živim u Kanadi, vezice peršuna su, pretpostavljam, dosta veće on onih u Srbiji. Dali bih mogla dobiti količinu peršuna po težini-u gramima ?
Zahvaljujem unapred.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo